Упознајте Шериф, Звездиног ривала у трећем колу

37

Црвена звезда ће се састати са молдавским Шерифом на стадиону „Рајко Митић“ у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Шериф је борбу за пласман у најелитније европско такмичење започео од првог кола квалификација. У првој рунди су убедљиво елиминисали албанског представника Теуту, а тада су нападачи Луванор и Траоре дали по два гола, а један је постигао колумбијски центарфор Франк Кастањеда, да би у наредном колу били бољи од јерменског шампиона Алашкерта укупним резултатом 4:1. У овом двомечу екипа из Тираспоља је потврдила своју улогу фаворита и заслужено прошла даље. Имао је Шериф позитиван резултат из првог меча, међутим, Алашкерт је успео да изједначни резултат већ у десетом минуту реванш сусрета. Убрзо након овог поготка Шериф је изједначио поготком Дуланта, да би Енрике убрзо донео предност тиму из Тираспоља, а коначан резултат је поставио Себастијен Тил у 87. минуту са беле тачке.

Шериф је освојио чак 19 титула првака државе у претходних 30 година. Десет пута су освајали молдавски куп, а у седам наврата молдавски суперкуп. У претходној деценији су девет пута били шампиони Молдавске лиге, а њихов низ је успео да прекине Милсами 2015. године. Прошле сезоне су освојили 99 бодова у домаћем првенству и заиста доминантно освојили титулу. Екипа из Тираспоља је постигла 116 голова, а укупно примили само седам чиме су успели да оборе рекорд молдавског фудбала. Оно што је занимљиво да су чак 93 поготка дали из „отворене игре“, само 10 из једанаестераца, а остале голове из корнера и прекида.

Четири пута је Шериф у клупској историји играо групну фазу Лиге Европе. У сва четири учешћа у Лиги Европе нису успели да изборе пласман у наредну рунду такмичења. У сва четири учешћа у Лиги Европе су оставили пристојан утисак, иако нису успели да се пласирају нокаут фазу такмичења, а последњи пут су учествовали 2017. године, када им је мало недостајало да изборе пролаз у шеснаестину финала.

Шериф се претежно ослања на стране фудбалере, што показује и чињеница да су прошле сезоне у тиму имали чак 33 странца. Тренутно имају само шест домаћих играча и они нису носиоци игре. Тренер тима из Тираспоља је украјински стручњак Јуриј Вернидуб који је пре Шерифа чак осам година био стратег Зорје из Луганска. Међу стативама је стандардан Грк Јоргос Атанасијадис који је овог лета дошао из атинског АЕК-а. У дефанзивној линији за Шериф наступају бразислки леви бек Кристијано, штоперски тандем чине Данило Арболеда и Густаво Дуланто, а млади Бразилац Фернандо Костанца покрива позицију на десном боку.

У везном реду су кључне улоге имају Себастијен Тил који је у зимском прелазном року стигао у Шериф и брзо се изборио за улогу стартера. Поред њега на средини терена су стандардни Кјабо и Даго. Највећи квалитет Шерифа представљају тројица нападача Адама Траоре, Луванор и Франк Кастањеда. Траоре је по доласку у жуто-црне пстигао десет голова и забележио седам асистенција на 18 утакмица. Најчешће игра на десном крилу, док на левом боку дејствује Кастањеда који је убедљиво најефикаснији фудбалер молдавског тима. Прошле сезоне је дао чак 33 гола на 42 меча у свим такмичењима. Најистуријенији је Луванор који је овог лета стигао у Шериф из Саудијске Арабије и први је избор у нападу. Са клупе редовно шансу добијају словеначки нападач Ловро Бизјак и Гвинејац Момо Јансан.

Стадион Шерифа је капацитета негде око 13.500, а фудбалери овог тима имају изграђен велики тренинг центар са свим неопходним условима. Оно што је занимљиво јесте да су за молдавски Шериф наступали двојица наших бивших фудбалера Вујадин Савић и Каду.

Претходни текстГордић: Деби мотив за доказивање
Следећи текстКрстовић: Исти приступ и против Шерифа