Упознајте Каират, Звездиног ривала у другом колу

75

Црвена звезда ће у оквиру другог кола квалификација за Лигу шампиона гостовати казахстанском шампиону – Каирату, у мечу који ће бити одигран у среду 21. јула од 16 часова.

Каират је свој пут ка Европи започео од првог кола квалификација за најелитније такмичење. Успели су да елиминишу израелског представника Макаби Хаифу укупним резултатом 3:1. Први меч између ове две екипе завршен је нерешеним резултатом 1:1. Иако је Макаби био бољи ривал, а Каират претио из контранапада сусрет је завршен ремијем. Макаби је повео после сјајне акције и поготка Омера Адзилија у финишу првог полувремена, да би гости тада изједначили у 76. минуту поготком Нуралија Алипа, после ударца из угла. Реванш који је игран у Казахстану је у потпуности припао домаћину који је рутински славио са 2:0 головима искусног тридесетседмогодишњег Вагнера Лава и везног фудбалера Аибола Абикена. Макаби је покушавао да дође до гола противника, али се Каират заиста тактички добро бранио и није дозволио ривалу да створи ниједну велику шансу.

Премијер лига Казахстана је стартовала 13. марта 2021. године и до сада је одиграно 19 рунди, што је свакако блага предност Каирата који се налази у такмичарској форми. Иако је тим из Алматија прошлу сезону завршио као прва екипа на табели, у овој години тим које са тренерске позиције предводи Кирил Кекер се тренутно налази на трећој позицији иза Тобола и Астане. Најбољи стрелци казахстанског актуелног првака су „звезда“ тима Вагнер Лав и млади крилни нападач Артур Шушеначев са десет погодака, а следи их искусни офанзивни везни фудбалер Хосе Канте са осам голова. Канте, иначе Шпанац гвинејског порекла, је и најбољи асистент тима са шест асистенција, а исто толико има дефинитивно најбољи играч Каирата Вагнер Лав, који је раније наступао за Монако, ЦСКА Москва, бразилски Коринтијас, Фламенго и Бешикташ.

Тандем на средини терена чине пољски репрезентативац Јацек Горалски и црногорски везни фудбалер Небојшта Косовић, а од играча са Балканског полуострва би требало истаћи Радета Дугалића и Дина Микановића. Дугалић је рођен у Прокупљу и висок је 193 сантиметра, у каријери је наступао за Раднички из Ниша, а у црно-жуте је стигао пре више од две године, док је Микановић наступао за Хајдук из Сплита. Када је реч о голманима Кекер највише поверења има у Стаса Покатилова који је ове сезоне бранио на 23 меча.

Каират је у три навратао освајао национално првенство, чак девет пута је био победник казахстанског купа, а једном и освајач домаћег суперкупа. Каират је клуб из Алматија, иначе највећег града у Казахстану, а своје утакмице када је домаћин игра на Централном стадиону у Алматију чији је капацитет око 23.000 навијача, а с обзиром да је публика дозвољена очекује се готово пун стадион.

Са Каиратом се Црвена звезда већ састајала у својој богатој историји. У првом двомечу у сезони 2002/2003 када је тренер био чувени Зоран Филиповић, Звезда је на обе утакмице била бољи ривал од казахстанског представника кога је тада са клупе предводио наш некадашњи ас Златко Крмпотић. На првој утакмици која је одиграна у Алматију наш тим је остварио рутинску победу головима Драгана Мрђе и Ивана Богдановића. На реваншу који је одигран две недеље касније на нашем највећем стадиону црвено-бели су забележили још једну убедљиву победу савладавши Каират са 3:0, а голове су тада постизали Иван Гвозденовић, Немања Видић и Радован Кривокапић. Други пут у двомечу са овим тиомом, снаге смо одмерили 2015. године. На београдској „Маракани“ Каират је славио са 2:0, а наш тим је од другог минута утакмице имао играча мање на терену. У реваншу казахстански тим победио са 2:1, а једини гол за наш тим у овом двомечу постигао је Вукан Савићевић са беле тачке.

Дуел између Каирата и Звезде је заказан за среду, 21. јул са почетком утакмице од 16 часова по нашем времену, док је реванш на стадиону „Рајко Митић“ заказан за недељу дана, 28. јула, са почетком од 20 часова и 30 минута.

Претходни текстЗвезда изградила најмодернију теретану
Следећи текстИсторијат дуела са Каиратом