Звездина дијаспора добитна комбинација

33

Црвена звезда је у претходне четири године бележила изванредне резултате у свим такмичењима. Освојене су четири титуле узастопно, а у сезони за нама дуплу круну. Сјајан учинак црвено-бели су остварили и на евро-сцени јер су четири пута заредом играли групну фазу неког европског такмичења. Значајан допринос овим успесима дали су звездаши из наше дијаспоре, односно Срби са иностраним пасошем.

Милан Борјан је од августа 2017. године незаменљив на голу црвено-белих. Репрезентативац Канаде је за четири године проведене у клубу један од најзаслужнијих за успехе Црвене звезде. Момак рођен у Книну је по статистичким параметрима ИнСтата био најбољи голман групне фазе Лиге шампиона у сезони 2018/2019. Борјан је импресивне бројке наставио да бележи и у протеклој сезони. Према УЕФА алгоритму у чију рачуницу улазе партије Лиге Европе и домаћег првенства, Звездин голман је био најбоље оцењен у континенталном такмичењу. У Суперлиги Србије је у претходној години бранио на укупно 32 утакмице, а на чак 18 није примио гол. Од јануара 2020. године Борјан је капитен Црвене звезде.

Од лета 2018. године одбрамбени бедем црвено-белих постао је јачи за још једног Книњанина – Милоша Дегенека. Штопер националног тима Аустралије је након Светског првенства у Русији, појачао редове Црвене звезде. Врло брзо се усталио у стартној поставци, те је чинио поуздан тандем – најпре са Вујадином Савићем, а затим и Немањом Милуновићем. Посебно се памти његова партија у Салцбургу која је била пресудна за пласман нашег тима у Лигу шампиона, као и гол који је постигао Јанг Бојсу. У сезони за нама, Дегенек је забележио 30 наступа у домаћем првенству и био битан шраф у систему игре Дејана Станковића.

Марко Марин је у Црвену звезду стигао крајем августа 2018. Већ у првим утакмицама против сурдуличког Радника у првенству и Наполија у Лиги шампиона показао је вансеријску класу. Некадашњи фудбалер Вердера, Челсија, Севиље и Олимпијакоса је постао главни креативац на средини терена и дао огроман допринос освајању шампионске титуле. Посебно се памти и његова асистенција Милану Павкову у победи над Ливерпулом. Момак из Градишке је лета 2019. постао капитен тима задуживши дрес са бројем 10. Сјајним проигравањима, атрактивним потезима и играма предводио је Црвену звезду и био кључан играч у новом пласману црвено-белих у Лигу шампиона.

Последњи у низу звездаша из дијаспоре који су обукли црвено-бели дрес је Александар Драговић, репрезентативац Аустрије, за кога симпатизери нашег клуба верују да ће наставити са изванредним успесима попут својих претходника.

Претходни текстУспешан викенд Звездиних возача у Словенији
Следећи текстКоктел за шампионе