Резиме Звездиних голмана

36

Црвена звезда је током ове сезоне показала своју велику снагу на сва „три фронта“. Црвено-бели су доминатно освојили домаћи шампионат као екипа у лиги која је постигла највише голова, али и оборила рекорд по броју постигнутих погодака у историји српског националног првенства. Поред велике ефикасности наши првотимци су током целе године примили мали број голова, а томе су највише допринели, поред стамене дефанзивне линије, чувари мреже нашег трофјеног тима.

Милан Борјан је као капитен Звезде предводио наш тим на највише мечева ове сезоне. Током четири године проведене у свом вољеном клубу, искусни чувар мреже рођен у Книну, својим невероватним асистенцијама и парадама је брзо ушао у срце свим навијачима Црвене звезде. Ако узмемо у обзир да је наш тим током целе сезоне изгубио само једну утакмицу рачунајући играње на сва три такмичења, наш капитен је са траком око руке предводио наш тим у готово сваком тријумфу. Капитен нашег тима је провео на терену укупно 4.235 минута, а на чак 24 утакмице је успешно сачувао своју мрежу остављајући је нетактнутом. Борјан је стајао међу стативама 47 пута и примио 28 голова. У Суперлиги Србије бранио је на 32 утакмице, а на чак 18 утакмица није примио гол. У свим европским такмичењима бранио је своју мрежу у 11 наврата и примио 8 погодака, а на пет сусрета није примио погодак (Европа, Трина, Гент, Хофенхајм, Либерец). Сигурно ће навијачи највише памтити када је на утакмици против Гента, на нашем највећем стадиону, у финишу меча одбранио „зицер“ противничком нападачу и обезбедио нашем тиму три бода вредна проласка групне фазе Лиге Европе. Када је у питању Куп Србије искусни голман је бранио на три меча и примио три гола, али упрскос томе у финалу овог такмичења није примио гол 120. минута и био је јунак у пенал серији када је узастопно одбранио два пенала противничких извођача и на тај начин донео нашем тиму једанаесту дуплу круну.

Зоран Поповић је ове сезоне бранио на девет утакмица и примио четири гола, а на пет сусрета је успео да сачува своју мрежу. Искусни чувар мреже је био неприкосновена замена нашем капитену, а својим великим искуством, као и перфектним играњем „ногом“, уливао додатну сигурност својим саиграчима. Голман рођен 1988. године у Пакрацу је ове сезоне бранио на седам првенствених мечева и примио три поготка, а на четири утакмице успешно сачувао свој гол (Напредак, Јавор, Бачка два пута). У Купу Србије бранио је на мечевима против Рада (2:1) и ИМТ-а (3:0). Нажалост није имао прилике да брани на европским мечевима, али сигурно да би се и ту популарни „Поп“ показао на врхунском нивоу.

Поред двојице искусних чувара мреже, Дејан Станковић је на располагању имао још Николу Васиљевића и Марка Ћопића, међутим млади чувари мрежи нису дебитовали ове сезоне. Васиљевић је после повреде отишао на позајмицу у Пролетер из Новог Сада и тамо бранио на 16 утакмица у пролећном делу сезоне, док је млади Ћопић био један од кључних фудбалера у овогодишњој шампионској генерацији омладинаца Црвене звезде предвођену тренером Марком Неђићем.

Претходни текстПобеда свих нас!
Следећи текстОтворена врата: Докажи се и задужи Звездину опрему