Година у бројкама

49

Црвена звезда је у сезони за нама показала потпуну супериорност у домаћим такмичењима. Оборени су бројни рекорди у шампионату, а импресивна година крунисана је освајањем дупле круне.

Црвено-бели су по први пут у својој историји освојили титулу првака без пораза. У 38 кола забележили су 35 победа уз три нерешена резултата, чиме су доказали да су без премца најбољи тим у земљи, а најближем пратиоцу одмакли су 13 корака.

Поред овог параметра, на изванредан учинак Црвене звезде надовезало се и обарање неколико рекорда. Изабраници Дејана Станковића освојили су укупно 108 бодова у суперлигашком каравану, чиме су поставили апсолутни рекорд у историји светског фудбала који је држао шкотски Селтик са 106 поена. Поред тога, оборен је и клупски рекорд по броју освојених поена у једној такмичарској сезони. Победом над гостима из Горњег Милановца, црвено-бели су достигли учинак екипе из сезоне 1999/2000, када је Звезда предвођена Славољубом Муслином освојила 105 поена у 40 такмичарских кола. То практично значи да је актуелни тим то успео са мање одиграних мечева, јер је екипа Дејана Станковића одиграла 38 мечева у националном шампионату.

Још једну страницу историје Црвена звезда је исписала када су у питању постигнути голови. Црвено-бели су у сезони за нама „бројали“ до 114, чиме су постали најефикаснији тим икада у домаћем првенству, престигавши вечитог ривала чија је генерација из 1999/2000 дала 111 погодака у лиги. Са тим учинком наш тим је у протеклој сезони био најубојитија екипа у Европи. Уз то, премашен је и клупски рекорд који је поставила Звездина сјајна генерација из такмичарске 1994/1995, која је предвођена Љупком Петровићем „стала“ на 99 погодака у мету.

Највише утакмица у протеклој сезони одиграли су Милан Гајић и Вељко Николић – укупно 49. Један мање одиграо је Мирко Иванић, а по 47 наступа забележили су Милан Борјан, Милош Дегенек и Његош Петровић. Најбољи стрелац екипе био је Мирко Иванић који је 20 пута матирао противничке голмане, а Звездина „четворка“ био је и најбољи асистент са укупно 15 проигравања која су претходила голу.

Фудбалери који су имали највећу минутажу у игри су: Милан Борјан (2880), Вељко Николић (2602), Милан Гајић (2493), Радован Панков (2487), Мирко Иванић (2405).

Претходни текстБСС донирао спортску опрему Црвеној звезди
Следећи текстАНГТ Ф8: Победа Црвене звезде над Жалгирисом