Иза југа Маракане – Програм командос

36

Црвена звезда ове сезоне бележи изванредне резултате у млађим категоријама, што представља потврду вишегодишњег стручног рада у Звездиној фудбалској академији. Доказ да се у нашој Омладинској школи прате савремени методи тренинга је и програм „командос“ који је у нашу фабрику талената донео Стефан Кукољац, некадашњи јуниор црвено-белих.

Командос програм је примењује немачка репрезентација, а први га је у Дортмунду увео Јирген Клоп. Када сам га видео, много ми се допало. Делимично сам га модификовао за тренинге у нашој школи. Променио сам маркере, односно паметне маркере, како их ја називам. Ово је тренинг где играчи морају да вежбају флексибилност, да размишљају и брзо доносе одлуке под притиском. Битно је да развијају когнитивну компоненту и побољшају концентрацију – рекао је Кукољац, који је између осталог био у генерацији са Луком Јовићем, Марком Грујићем и Вукашином Јовановићем.

Кукољац се осврнуо и на разлике у раду Омладинске школе у односу на период када је он био у млађим категоријама.

У октобру сам одрадио први тренинг са петлићима Звезде. Деци се јако допала вежба, када су видели троуглове, било им је забавно, учили су кроз игру и одушевили се. Командос је стигао и до омладинаца и тренера Марка Неђића који је почео да га примењује са успехом. Вежба је напраљена за све узрасте, идеалан за омладинске школе. Када сам ја био у Звезди, тренирало се шаблонски и аутоматизовано, а услови су били далеко скромнији. Када сам видео овај метод у Немачкој, много сам учио о њему и желео сам да то донесем у Србију. Прошле године у јануару сам завршио краткотрајну играчку каријеру и желим да се посветим тренерском позиву – казао је Кукољац.

Претходни текстПетровић постигао најлепши гол у мају
Следећи текстЦрвено-бели дочекују Борац у полуфиналу Првенства Србије