Приче о Барију – Реакције светских медија на финални меч

48

Црвена звезда се пре тачно три деценије попела на кров Европе савладавши у финалу Купа шампиона Олимпик из Марсеја. То је највечи успех нашег клупског фудбала и један од најславнијих тренутака домаћег спорта генерално. Присетимо се како је овај величанствени подвиг црвено-белих био пропраћен од стране најпознатијих иностраних медија.

Угледни „Кикер“ је закључио: „Бекенбауера је, први пут, издала срећа! И то у мечу са екипом која се представила чудном тактиком и била далеко од оне игре из четвртфинала и полуфинала овог такмичења, против Динама и Бајерна“.

О Звездиној победи писали су и Аустралијанци. Извештач националног дневника „Острелиен“ је истакао: „Признање тактици и Стојановићу чији је звездани спуст спасао дан, пошто француски франци нису инспирисали играче Олимпика. Стекао се утисак да је Звезда планирала пенале, а ова утакмица је била прва у сезони у којој њени стрелци нису успели да затресу мрежу“.

Шпански „Ел Паис“ о Барију: „Очекивали смо фудбалску поезију, а они су нам понудили најобичнију прозу. Срушили су нам све илузије, хтели смо егзибицију, а видели позиционо мрцварење и тактичко надмудривање“.

Наслови из турске штампе: „Црвена звезда највећа у Европи“, затим „Црвена звезда гигант Европе“. Лист „Гунајдин“ је навео да су Французи били успешнији у пољу, али није било пролаза до Стојановићеве мреже. У то време једини тамошњи спортски лист је оценио Звездине играче: Стојановић 8, Југовић 5, Маровић 5, Шабанаџовић 6, Белодедић 7, Најдоски 6, Просинечки 7, Михајловић 6, Панчев 6, Савићевић 8, Бинић 6.

Италијански „Паезе сера“ једини је после финала био оштар у коментарима: „Космичка досада, ниједан од финалиста није заслужио трофеј, правила су, ипак, омогућила да Звезда до њега стигне!“

Француски ТВ канали приказивали су слике разочараних навијача Олимпика у Марсеју и Паризу, али и славље Београђана. Посебно је остао упечатљив тренутак са Трга Републике у граду светлости, када се један симпатизер црвено-белих буквално купао у шампањцу испред ресторана свог земљака. Писани медији, пре свих „Л’ Екип“ је на првој страни донео слику Папена, који се држи за главу и плаче. Наслов: „Папен на дијети“, објашњен је у тексту: „Предвиђао се фестивал голова, али Папен је остао на дијети и није имао шта да стави на зуб!“

Оцене састава Црвене звезде, по „Л’ Екипу“, изгледале су овако: Стојановић 7,5 („после грешке у 10. минуту бранио сигурно, нарочито приликом излетања, чиме је унео неопходну сигурност“), Шабанаџовић 7 („ставио Пелеа у џеп), Најдоски 7,5 („није дозволио да га Папен доведе у подређен положај“), Белодедић 8,5 („Бекенбауер је најзад добио наследника“), Маровић 7 („одлично се супротставио Водлу“), Југовић 7 („трчао као навијен“), Просинечки 7 („неколико добрих дриблинга“), Михајловић 6 („затварао леву страну и стизао да учествује у нападачким акцијама“), Савићевић 7 („бриљантна техника, пар опасних соло продора до повреде“), Панчев 6 („водио велику борбу са Болијем и био прецизан у одлучујућем тренутку“), Бинић 6,5 (често претио брзим и правовременим утрчавањем“)

 

Претходни текстУдружење судија АБА лиге не постоји, још једна смицалица Драгана Бокана
Следећи текстТерзић: Имамо најбољи тим у последњих 30 година