У сусрет финалу Купа Србије

33

Фудбалери Црвене звезде сутра од 19 часова дочекују Партизан на стадиону ,,Рајко Митић“ у оквиру финала Купа Србије. Изабраници Дејана Станковића у последњем мечу су савладали Металац резултатом 5:1 у последњем колу Суперлиге Србије. Двоструки стрелац на том мечу био је Ел Фарду Бен, а голове су постигли и Милан Гајић, Гелор Канга и Милан Павков.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

До сада смо се са екипом из Хумске састали 164 пута и из тих дуела имамо позитиван скор. Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на гостовању резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.

Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом. Црвено-бели су од укупно 164 утакмице у националном шампионату победили 65 пута уз 229 постигнутих голова, 52 пут до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана одигран је у оквиру 30. кола Суперлиге Србије и завршен је победом црвено-белих резултатом 1:0. Једини гол на мечу постигао је Мирко Иванић.

БУДИТЕ УВЕК УЗ ЗВЕЗДУ

Нажалост, због епидемиолошке ситуације у Србији, присуство публике на стадионима још увек није дозвољено. Директан пренос финала Купа Србије, можете да пратите на каналу Аренаспорт 1, са почетком у 19 часова. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на свакој утакмици, из минута у минут, као и на званичном Твитер налогу нашег клуба.

ФОРМА ЕКИПА

Црвена звезда је завршила сезону у Суперлиги Србије као непобедива и са 108 освојених бодова освојила шампионску титулу. Изабраници Дејана Станковића су остварили 35 победа и три ремија, уз гол разлику 114:20. Последњу утакмицу у првенству одиграли су на стадиону ,,Рајко Митић“ против екипе Металца из Горњег Милановца и славили су у том дуелу са 5:1. Голове на том мечу постигли су Ел Фарду Бен (2), Милан Гајић, Гелор Канга и Милан Павков.

Наш вечити ривал у Суперлиги Србије је завршио на другом месту са 95 бодова. Биланс им је 31 победа, два ремија и пет пораза, уз гол разлику 95:20. Последњу утакмицу у шампионату одиграли су на гостујућем терену против екипе Младости из Лучана где су поражени резултатом 1:0.

РЕЧИ ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

Очекивања свих у клубу су таква да желимо да заокружимо ову феноменалну сезону освајањем дупле круне. Све ћемо урадити да то остваримо. Спремали смо се, иако смо математички освојили титулу шампиона Србије још пре неколико недеља. Нисмо посустајали, већ смо наставили да радимо за све оно што нас чека у будућности, а то су управо ово финале Купа, као и квалификације и борба за групну фазу. Јучерашњи резултати у Енглеској су нам открили то да крећемо од другог кола, што је за нас феноменално, јер смо тако планирали и организовали припреме. Што се дербија тиче, никад се не зна. Радили смо добро и посветили пажњу ситницама. То су ствари које доносе превагу. Тако је и на прошлом – један корнер одлучио питање победника. На многим малим стварима које могу дерби да учине великим смо радили – истакао је Станковић.

НАЈБОЛЈИ ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Екипа Партизана састављена је од неколицине добрих појединаца, квалитетних младих играча и искусних фудбалера. Најистакнутији у редовима вечитог ривала су Бибрас Натхо и Сејдуба Сума.

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар на утакмици финала Купа Србије биће Срђан Јовановић, а поред аут линија помагаће му Урош Стојковић и Милан Михајловић.

ПУТ ДО ФИНАЛА

Шеснаестина-финала – Црвена звезда Златибор 4:2 (1:0 ) – Мирко Иванић, Алекса Вукановић, Радован Панков и Андрија Радуловић.

Осмина-финала – Рад – Црвена звезда 1:2 (1:1) – Срђан Спиридоновић и Никола Крстовић.

Четвртина-финала – Црвена звезда – ИМТ 3:0 (3:0) – Дијего Фалћинели, Александар Катаи и Филипо Фалко.

Полуфинале – Црвена звезда – Радник 2:1 (2:0) – Немања Милуновић и Дијего Фалћинели.

ЗАНИМЛЈИВОСТИ

Први пут дерби је под рефлекторима одигран 7. маја 1972. а то је био јубиларни 50. сусрет два тима, а 37. вечити дерби игран 5. децембра 1965. године је први меч Црвене звезде и Партизана који је преношен на телевизији.

Звездина највећа победа остварена је 17. новембра 1968. у оквиру 43. дербија када су црвено-бели славили резултатом 6:1.

Једини гол директно из корнера постигао је у 81. првенственом дербију Драган Стојковић.

Први дерби који је завршен без голова је одигран 1. октобра 1961. и то је био 29. сусрет вечитих ривала.

Рекордна посета је забележена 7. новембра 1976. и тада је наш тим славио са 1:0, а на трибинама Маракане било је око 100.000 гледалаца.

Само два пута су се црвено-бели и вечити ривал састали без публике на „Маракани“. Први дуел је био 132. вечити дерби одигран 1. марта пре 13 година, када је Црвена звезда савладала Партизан резултатом 4:1. Посебно се истакао двоструки стрелац Сегундо Кастиљо, а погађали су још Дејан Миловановић и Ненад Милијаш. Други меч без публике на ,,Маракани“ био је 7. априла 2021. године, када је наш тим славио 1:0 голом Мирка Иванића.

Претходни текстПриче о Барију – Ил Мелограно
Следећи текстDaCapo нови технички спонзор Црвене звезде