Станковић: Бићемо прави у дербију

52

Црвена звезда ће у среду од 18 часова дочекати Партизан у оквиру 164. вечитог дербија, а очекивања пред највећу утакмицу српског фудбала изнео је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић.

Сваку сезону у клубу почињемо са заједничким циљем, а ове сезоне је то дупла круна. Било је и презимљавање у Европи, а то смо остварили, док смо сада потпуно окренути обавезама у шампионату, јер титула мора да се освоји да би се играла Лига шампиона. Лепо је победити у дербију, спремни смо да одиграмо праву утакмицу и да победимо. Свесни смо да имамо „меч лопту“ код куће, желимо да наставимо победнички низ и Црвена звезда, барем од како сам ја тренер, увек иде на победу. Бићемо организовани, интелигентни, чврсти, али дерби је непредвидив и тежак за прогнозирање – почео је Станковић.

На слатким мукама је шеф стручног штаба нашег тима што се тиче екипе која ће сутра стартовати.

– Имам слатке муке што се тиче свих позиција у тиму. Сви играчи су ми на располагању, до меча има још 24 часа, слажемо коцкице и „намештамо“ главу за оно што нас чека сутра. Играмо код куће и у таквом случају увек идемо на победу. Дерби је тежак за прогнозу и због тога морамо бити прибрани, знати шта радимо, али и поштовати игру и противника. Не плашимо се никог, и спремамо се добро. Ово је историја, нешто на шта је Србија поносна. Ми чувамо и респектујемо ову утакмицу.

Говорио је и о Милуновићу, Канги…

– Што се Милуновића тиче, он ће урадити све да помогне екипи. Прекјуче је тренирао са стране, јуче је мало радио са нама. Биће на располагању, па ћемо видети. Ситуација са Кангом је таква да проблем не постоји. Читам натписе по медијима, али ја веома директно говорим о тим стварима. Канга је закаснио из оправданих разлога, био је скоро два дана на аеродрому, опоравио се, тренирао и биће у конкуренцији за тим.

Станковић је анализирао и вечитог ривала.

– Познајемо се међусобно. Нисам сигуран да може да буде неких изненађења. И код нас и код њих имамо 12,13 играча који круже око стартне поставе. Оно што краси Партизан то су контре, одсецање лопте на средини и директна игра. Раде добро, успевају себи да направе простор пред крај и не иду у висок пресинг, јер имају брзе нападаче. Што се тиче Зђелара и Шћекића, они су добри играчи који пружају стабилност и равнотежу, али нисам сигуран да ће почети сутра. На нама је да покажемо да нас нису „појели“, нити да то могу да ураде. Из прошлих утакмица нам остаје искуство, али чекам нове изазове. Надам се да ће бити голова, али не у нашој мрежи. Што се тиче бодовне предности, не знам да ли они имају нешто да изгубе или не. Не знам како бих се осећао да имам девет бодова мање. Ми у сваком случају не калкулишемо, а мислим да су и они свесни тога да је дерби увек за победити.

Станковића верује у свој рад и у то да ће његови фудбалери демонстрирати квалитет на сутрашњем мечу.

– Не идем у историју, већ гледам тренутно стање ствари. Сутра је прави моменат да покажемо наш квалитет. Момци заслужују победу, раде феноменално и понашају се у складу са тим. Знам колико улажу у наш циљ. Била би лепа награда за све да победимо сутра. Сигуран сам да ћемо бити прави.

Ипак, недостајаће публика на 164. вечитом дербију.

– Нама су навијачи 12. играч. Упркос корони, мерама и свему, где год смо ишли на путовања, навијачи су нас дочекали и пружили подршку. Много ће нам недостајати, али на нама је да урадимо све да кад прође ситуација са короном, буде пун стадион у квалификацијама за Лигу шампиона.

Упркос резултату на сутрашњем мечу, Станковић сматра да питање првака још увек није решено, док то математички не буде потврђено.

– Победа у дербију и 12 бодова предности на седам кола до краја првенства би нам отворила пут ка титули, али нисмо је освојили, док то математички не обезбедимо.

Говорио је Станковић и о претходним дербијима.

– Људи морају да буду свесни да ми спремамо 55 утакмица у сезони, а не само две. Припремамо читав циклус, имамо циљ и детаљно радимо све утакмице, а не само дербије. Опет кажем, не гледам у прошлост. Сутра ћемо урадити све да сви који буду гледали утакмицу уживају у фудбалу. Наравно, биће и тактике и надмудривања. Победа од 1:0 и од 3:0 носи исти број бодова. Много пута сам говорио о томе. Циљ нам је јасан, сваки дерби пише историју и посебан је на свој начин.

За крај, шеф стручног штаба се осврнуо и на то што нема „запаљивих“ изјава пред дерби.

Не трошимо енергију на ствари које не могу да утичу на игру. Треба да се концентришемо да будемо група која жели победу, остало ме не занима – закључио је Станковић.

Претходни текстКадеткиње савладале Визуру у првом колу завршног турнира лиге Београда
Следећи текстЦрвена звезда у Берлину за крај овосезонске Евролиге