Звезда на погон Бачвана

105

Црвена звезда је кроз историју у свом саставу увек имала играче из разноврсних средина и сваки регион је могао да се поноси фудбалерима из свог краја који су бележили успехе у дресу нашег клуба, а овог пута имамо нешто специфично. Бачка може да буде поносна на Звездине резултате, јер њима доприноси чак пет Бачвана, то су: Александар Катаи, Милан Павков, Мирко Иванић, Алекса Вукановић и Радован Панков.

Александар Катаи

Рођен је у Србобрану 6. фебруара 1991. године. Популарни „Магико“ је наступао у два наврата у црвено-белом дресу и тренутно је један од носилаца Звездине игре. У Црвену звезду је први пут дошао 2014. године из грчког Олимпијакоса и тада је бележио сјајне наступе. У првом „мандату“ је постигао 31 гол и забележио 15 асистенција. После тога, наступао је у Шпанији и Сједињеним Америчким Државама, али се током 2020. вратио „кући“ где је постигао 13 голова и забележио осам асистенција. Укупно гледано, Катаи је забележио 95 наступа у црвено-белом дресу, постигао 45 поготка и уписао 23 асистенције. Показао је спососбност да дрибла боље него икад, као и жељу да головима и асистенцијама задаје немире противничким одбранама. У текућој сезони је на 27 мечева постигао 14 голова и забележио осам асистенција и у оба параметра је у самом врху нашег клуба.

Милан Павков

Одлични нападач екипе Дејана Станковића рођен је у Бегечу 9. фебруара 1994. године. Почетком 2017. године потписао је уговор са Црвеном звездом, а у наш клуб је дошао из Радничког из Ниша. Павков је током свог боравка у црвено-белом дресу постизао велики број важних голова, а неки који се издвајају су погоци против Ливерпула, Милана, Копенхагена, Хелсинкија, Партизана… Забележио је 90 наступа у црвено-белом дресу током којих је постигао 31 гол, а саиграчима је асистирао 10 пута. О његовом значају довољно говори чињеница да постоји песма коју су му навијачи посветили, као и да је доживео то да му цела Маракана скандира. У актуелној сезони је на 20 мечева постигао седам голова и забележио две асистенције.

Мирко Иванић

Офанзивни везни фудбалер из Бачког Јарка рођен је 13. септембра 1993. године. Током каријере наступао је за Војводину и Пролетер из Новог Сада, а потом је потписао уговор са белоруским БАТЕ Борисовим. У Црвену звезду је дошао у фебруару 2019. године, а сјајним партијама у нашем дресу показао је да се ради о изузетно талентованом фудбалеру. Поред многих одличних наступа, може се рећи да је у скорашњем двомечу са италијанским Миланом показао да је способан да прави разлику на “великим” утакмицама. Забележио је 85 наступа у нашем тиму и постигао 21 гол уз 16 асистенција. Ова фудбалска година је сезона потпуне афирмације Иванића у смислу тога да се може рећи да игра у „животној форми“, те да му сарадња са Дејаном Станковићем заиста прија. У текућој сезони је на 37 мечева постигао 15 голова и уписао 10 асистенција.

Алекса Вукановић

Гајдобра има свог представника у првом тиму Црвене звезде од сезоне јануара 2019. године. Вукановић је рођен 18. јуна 1992. године, а на стадион „Рајко Митић“ је дошао из крушевачког Напретка. Имао је важну улогу у квалификацијама за Лигу шампиона, а испоставило се да је његов гол против Јанг бојса био изузетно битан, јер је Црвена звезда захваљујући том поготку успела да буде боља у двомечу од швајцарског представника. Такође, у 160. вечитом дербију, наш тим је славио са 2:1,а Вукановић је био стрелац у 80. минуту меча, када му је Иванић асистирао. Крилни нападач, пореклом из Херцеговине, забележио је 71 наступ, а мрежу ривала затресао је 13 пута и уписао девет асистенција у црвено-белом дресу. Често га Станковић користи као „џокера“ у важним мечевима, а у досадашњем делу сезоне је на 16 утакмица постигао два гола и уписао две асистенције.

Радован Панков

Штопер црвено-белих родом је из Новог Сада, а рођен је 5. августа 1995. године. Изузетно је важан шраф Звездиног бедема у одбрани. Посебно се истакао у мечу против Копенхагена, када је при извођењу једанаестераца преузео велику одговорност, али је успео да обезбеди велику радост свима којима је крв црвено-бела. После тих пенала, Црвена звезда је прошла у плејоф рунду квалификација за Лигу шампиона, када је копља укрстила са швајцарским Јанг бојсом. Панков је укупно био 62 пута на терену, а у тим наступима је три пута постизао гол и два пута асистирао. Увек бескомпромисан, борбен и неко за кога је гарант да ће оставити „срце“ на терену. У досадашњем делу сезоне је на 34 меча постигао два гола и уписао исти број асистенција.

Као што је јасно из приложеног, највише фудбалера у нашем тиму је пореклом из Бачке. У екипи Дејана Станковића има чак 11 фудбалера који су рођени на територији Србије. Из Београда су: Марко Ћопић, Страхиња Ераковић и Вељко Николић, мачвански округ има два представника (Славољуб Срнић – Шабац, Његош Петровић – Крупањ), а ту су и Немања Милуновић (Чачак), као и Марко Гобељић (Краљево).

Милан Борјан и Милош Дегенек су рођени у Книну, а Милан Гајић долази из Вуковара. Резервни голман Зоран Поповић наше екипе рођен је на територији западне Славоније, у граду Пакрацу. Из Црне Горе, црвено-бели у саставу имају два играча. Никола Крстовић је рођен у Голубовцима код Подгорице, док је Андрија Радуловић из Котора. Са подрчуја Босне и Херцеговине у тиму из Љутице Богдана наступају Жељко Гаврић који долази из Угљевика, као и Милан Родић који се родио у Дрвару.

Претходни текстИза југа Маракане – Шампионски викенд
Следећи текстФалков првенац