ИН МЕМОРИАМ – Александар Сања Илић

111

Музичар Александар Сања Илић, оснивач групе „Балканика“, преминуо је у 70. години живота.

Сања Илић је компоновао музику за химну Спортског друштва Црвена звезда, на текст Љубише Ршумовића „Све што смо желели, све што смо хтели“.

Композитор Сања Илић, од оца Белог Илића наследио је љубав према музици, али и љубав према Црвеној звезди. Музику за Звездину химну написао је за један дан, али она је цео живот (од своје пете године прати Звезду) „радила“ у њему. Текст Љубивоја Ршумовића потпуно је „прилегао“ уз мелодију, а све је „улепшао“ звездаш Звонимир Скерл. Сања Илић је поред фудбалера волео да прати и хокеј, једно време био је веома привржен Хокејашком клубу. Са својим ансамблом „Сан“ често је „враћао расположење“ певајући о Звезди.

На прослави 71. рођендана Спортског друштва Црвена звезда 4. марта 2016. године обележено је 40 година од настанка химне, а Сања Илић је добио признање за медијску личност СД Црвена звезда.

Рођен је 1951. у Београду. Његов отац је композитор Миодраг Илић Бели, а брат композитор Драган Илић који свира у Генерацији 5. Један од прадеда му је био академик Јован Жујовић, а други солунац и посланик Алекса Жујовић. Био је ожењен глумицом Златом Петковић.

Када је имао 12 или 13 година, написао је музику на текст Душка Радовића коју је изводио Драган Лаковић. Када је имао 16. година, послао је своју композицију „Песник мира“ , коју је певала Лола Новаковић, којом је Југославија требало да се представи на Евровизији 1968. године. Његову композицију “ Бај, бај, бај“ извела је Бисера Велетанлић, на истом такмичењу 1976. године, али овога пута у Опатији. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1975.

Као младић је наступао у групи Враголани, а затим у групи Сан. Његова песма „Хало, хало” у извођењу групе Аске представљала је Југославију на Песми Евровизије 1982. Његова песма „Принцеза” у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била је кандидат на југословенском избору за Песму Евровизије 1984.

Групу Балканика је основао 1998, а први концерт је одржан 26. јуна 2000. године. Са Балкаником је наступао на концертима широм света. Представљао је Србију на Песми Евровизије 2018. у Лисабону, заједно са својим бендом. Песма је ушла у финале Евровизије.

Спортско друштво Црвена звезда породици и пријатељима Сање Илића изражава најискреније саучешће.

„Ти живиш
где звезде ткају саг од сребра ..
И невиношћу сја
твоје лице ..
Док недостижан као сена
настављаш свој лет ..“

Зоран Аврамовић

Претходни текстПобеда за крај лигашког дела првенства
Следећи текстЦрвена звезда путује у Сплит