Штопери граде Звездину игру

50

Црвена звезда је синоћ против Милана одиграла добру утакмицу, имала велики број прилика, али је меч првог кола шеснаестине финала Лиге Европе завршен резултатом 2:2, а трио штопера нашег тима представљао је основу од које су полазили сви опасни напади црвено-белих.

О томе да Дејан Станковић инсистира на пас игри и на тактици која се заснива на томе да се напади Црвене звезде граде из последњег линија тима је и више него јасно. Такав је случај од када је сео на клупу нашег тима, а како време одмиче, црвено-бели су све убедљивији што се тиче додавања и зачетка акције из одбранеч.

Ипак, посебно је приметна чињеница да готово сви напади нашег тима иду из последње линије коју су синоћ чинили Панков, Милуновић и Дегенек. Гледајући тимску статистику, имали смо убедљиво највише такозваних средњих додавања (288), па потом кратких (92) и на послетку дугих (34). Сама филозофија по којој фудбалери нашег тима гледају искључиво ка нападу, се потврђује и по статистичким параметрима, јер смо 156 пута послали лопту ка напред, а свега 67 пута је пас ишао у назад и то у мечу против европског великана и другопласираног тима италијанског првенства – екипе Милана.

Апсолутно најсигурнији када су у питању пасови био је Радован Панков. Са процентом од 93 посто прецизних додавања (41 од 44), иза себе је оставио парњаке у одбрани, који су такође били у самом врху када је реч о Црвеној звезди. Милуновић је на 85 посто (46 од 54), а Дегенек на 80 посто (33 од 41). Милуновић је учествовао у чак 85 напада нашег тима, Панков у 70, а Дегенек у 64.

Оно што се и очекује од наших штопера, али је опет веома изазовно за њих када се нађу испред брзе офанзиве Милана су и пресечене лопте. Дегенек предњачи са седам пресечених пасова, Милуновић је пет пута то учинио, а Панков је два пута предвидео потезе фудбалера Милана. Милуновић је чак из осам дуела изашао као победник, Дегенек из седам, а Панков из шест, што значи да је сарадња наших штопера, упркос примљеним головима, била добра.

Претходни текстПредседник Мијаиловић усрећио најверније чланове
Следећи текстНово злато за Емилију Ђуровић