Мркела: Поставили смо највише циљеве

47

Говорио је спортски директор нашег клуба Митар Мркела о свему оном што је урађено у зимском прелазном року и изразио задовољство тиме како Црвена звезда изгледа данас.

За нас је зимски прелазни рок изузетно важан, јер се на тај начин спремамо за пролећни део сезоне, као и за лето и оно што нас чека у квалификацијама за европска такмичења. Тако да, желели смо да у овом прелазном року одрадимо што је више могуће послова, како бисмо спремно дочекали све оно што следи на пролеће и лето. Задовољан сам урађеним. Отишла су нам четворица фудбалера: Спиридоновић, Симић, Боаћи и Хајдин, а довели смо Фалка, Бакајока и Срнића, те прикључили Одаду из Графичара – почео је Мркела.

Задовољан је наш спортски директор што је црвено-бели дрес поново задужило добро познато лице за све – Славољуб Срнић.

– Срнић је дете Звезде и он добро познаје ситуацију у клубу, уз то је неко ко је освајао трофеје и играо европска такмичења. Он је добро појачање за нас. Станковић га види на једном посебном месту у тиму, али то није једина позиција на којој може да одговори захтевима. Тренирао је са нама и пре потписа уговора и он и Станковић су могли добро да се упознају. Свакако се ради о момку који је много учинио за клуб у годинама када смо се подизали и почињали редовно да играмо европска такмичења.

Велика очекивања Мркела има од Филипа Фалка.

Од Фалка имам велика очекивања. Он је прошле године играо у Серији А и ради се о изузетно талентованом фудбалеру. Имао је одличну сезону у најелитнијем италијанском такмичењу, постизао голове, асистирао… Ипак, још увек није најспремнији, имао је период од месец дана у којима није баш тренирао на начин на који смо ми то радили на Кипру и у Турској. Требаће му времена да се подигне, али је талентован и добар фудбалер који је научио да игра у добрим условима и очекујем доста од њега.

Верује наш спортски директор да Аксел Бакајоко може да достигне пун потенцијал у Црвеној звезди.

-Бакајоко је одлично радио на припремама на Кипру, али се повредио у Турској, па је пропустио неке утакмице и тренинге, тако да сада јури праву форму. Млад је, дошао је као слободан играч из Интера и има потенцијал. Мислим да има велики простор за напредак и одличну брзину која се у данашње време много плаћа, а ми смо га добили за џабе.

Такође, и Секу Саного је потписао уговор и званично постао фудбалер Црвене звезде, док је Ричард Одада стигао као појачање из нашег развојног тима Графичара.

– Драго ми је због останка Санога, јер је урађен велики посао, с обзиром на то да је имао одличан уговор у Саудијској Арабији. Честитам генералном директору Звездану Терзићу и финансијском директору Марку Петровићу јер су одрадили феноменалан посао. Он је био и моја и жеља Дејана Станковића, јер се током јесењи профилисао у веома важног играча нашег тима и велико ми је задовољство што је остао.

Прекоманду из нашег развојног тима Графичара добио је млади Ричард Одада.

– Последњих година смо поставили приоритете и један од тих је афирмација младих играча. На првом делу прирпема на Кипру смо имали 10 „бонус“ играча, у Турској их је било девет, а сада их имамо седам. Прошле сезоне смо често шансу давали млађим играчима, неки су већ постали стандардни првотимци попут Николића, Петровића, Гаврића и Ераковића, а мислим да је и Одада један од оних на које ће се у будућности озбиљно рачунати и који ће добити шансу у првом тиму.

Објаснио је и одлуку слања Николе Станковића и Марка Лазетића на позајмицу у Графичар.

– Са Станковићем је била идеја да остане и да на пролеће повремено добија шансу, међутим, трансфер Његоша Петровића се није десио, а они су иста позиција и проценили смо да би Станковић имао у том случају малу минутажу и да је за њега боље да још шест месеци игра за Графичар. Лазетић је рођен 2004. године, он је пре десетак дана напунио 17 година. Ради се о изузетном таленту и не доводим у питање то да ће бити одличан играч, само ћемо видети колико ће се брзо адаптирати на сениорски фудбал. Видљиво је било да напредује из дана у дан и да је на крају припрема био у позицији да се „судара“ са искуснијим играчима. Пријаће му полусезона у Графичару и верујем да ће већ на лето конкурисати за први тим.

Осврнуо се Мркела и на то да прелазни рок у свим земљама није готов и да је могуће да дође до још неког одласка.

– Тржишта су отворена још увек, може се десити и да неко оде. Увек је раскорак између оног што желите и те ситуације. Лично, волео бих да овај тим остане на окупу, али једноставно живимо у времену када су одласци неизоставни део функционисања једног клуба, тако да, може се очекивати да буде одлазака, али задовољан бих био да останемо у овом саставу.

За крај, говорио је Мркела и о дометима Црвене звезде.

Знам које су жеље звездаша. Дуго година сам био играч и функционер, па и навијач, тако да сам свестан да све жеље које наше присталице имају – ми морамо да испунимо. Поставили смо себи највише циљеве, желимо титулу и да играмо у Европи. Знам да је Милан у двомечу са нама фаворит, али много пута смо кроз историју успевали да помрсимо рачуне великим тимовима и покушаћемо да то урадимо и сада – закључио је Мркела.

Претходни текстПомерен АНГТ турнир у Београду
Следећи текстОдложена утакмица у Новом Месту