Нова година, старе навике: Црвена звезда савладала Арт Баскет

61

Кошаркашице Црвене звезде савладале су у 16.колу Прве женске кошаркашке лиге екипу Арт Баскета 73-66 (18-11, 21-23, 22-21, 12-11), у хали „Баскет Сити“.

Успешно су започеле 2021.годину црвено-беле, онако како су и завршиле 2020. Уписан је 14.тријумф, други против дебитанта, Арт Баскета, и сачувана лидерска позиција на табели.

Почетак меча је припао шампиону. Невена Наумчев је везала четири поена, надовезале су се Маша Јанковић и Ивана Катанић за 8-3 након прве половине првог периода. Амбициозни противник је одговорио серијом 7-0, захваљујући бившој кошаркашици Црвене звезде Снежани Чолић, која је успешно проигравала саиграчице, док су контролу скока имале Вишња Стефановић и Жаклина Јанковић, (8-10).

Арт Баскет је у тим тренуцима имао једино вођство, Жаклина Јанковић је била половична са пенала, а у последња два минута прве четвртине Звезда је заиграла препознатљиву одбрану и преузела контролу утакмице. Невена Наумчев је постигла тројку, Маша Јанковић погодила уз фаул, да би са пенала Наумчев комплетирала серију 8-0 и 18-11 за крај првих десет минута.

Катарина Зец, изданак Звездине школе, погодила је за три поена и приближила свој актуелни тим, али су одбиле налет Милица Бојовић и Ивана Катанић, да би на истеку напада Марија Авлијаш погодила “stepback” за три поена, што је натерало тренера гошћи Милана Видосављевића да затражи тајмаут, (25-16). Звезда је први пут стигла до двоцифрене предности после нових 2+1 Маше Јанковић, коју је потврдила Милица Бојовић (30-20), али је са две везане тројке, (Чолић, Ражнатовић), Арт Баскет успео да се приближи на четири поена заостатка, (32-28).

У финишу смо гледали кош за кош, да би Марија Авлијаш погодила нову тројку, поново на истеку напада за 39-32, 35 секунди до краја полувремена. Одличном одбраном Ивана Катанић је имала прилику да у транзицији постигне нове поене, али су уместо фаула над капитеном Црвеном звезде арбитри досудили њен фаул у нападу и направили огроман пропуст. Вишња Стефановић је искористила офанзивни скок и погодила на истеку времена за 39-34.

Маша Јанковић је била неумољива и нерешив проблем за екипу Арт Баскета, поново је после два офанзивна скока погодила уз фаул. Арт Баскет је покушавао да се добрим процентом шута ван линије 6,75 приближи, што су поново успели преко Снежане Чолић и Вишње Стефановић, али је истом мером на другој страни узвратила Невена Наумчев и угасила наду противнику, (48-40). Црвена звезда је контролисала предност 5-7 поена до краја трећег периода, и после поена Катарине Зец за 61-55 пред последњих десет минута.

Управо три поена Катарине Зец су била последња претња гошћи да могу озбиљније да угрозе предност Црвене звезде, али су серијом 8-2, уз шест поена Милице Бојовић црвено-беле осигурале мирну завршницу, (69-60). Управо је Бојовићева донела максималних +11 (73-62), а Звезда затим пропустила прилику да потпуно дотуче противника нереализованим зицерима. Арт Баскет је успео да смањи минус до краја меча мини серијом поенима Чолићеве и Стефановићеве за 73-66.

Маша Јанковић најефикаснија, ново дабл-дабл остварење: 18 поена, 10 скокова. Невена Наумчев је убацила 17, Милица Бојовић 15 (9ск), Ивана Катанић 14 поена.

Црвену звезду у уторак очекује дуел осмине финала Купа Милана Циге Васојевића у Шапцу против Дуге, а затим и гостовање у Нишу, екипи Студента.

ККЖ Црвена звезда Комбанк: Наумчев 17 (3ск 1укл), Дешић, Катанић 14 (6ск 7ас 6укл), Милановић, Бошњаковић, Деурић, Јанковић 18 (10ск 1блк), Недељков (5ск 4ас 2укл), Ристић, Бојовић 15 (9ск 1блк), Авлијаш 9 (4ас 3укл), Зечевић (6ск 2блк). Тренер: Драган Вуковић

Претходни текстДесети тренинг на Кипру – Пљусак кише и голова
Следећи текстЈованчевић испунио норму за Европско и на 60 метара