Дан када смо победили у првом вечитом дербију

47

Прва утакмица између Црвене звезде и Партизана одиграна је 5. јануара 1947. године у веома тешким временским условима – по снегу, а наш тим је тријумфовао резултатом 4:3 и тако започео позитиван скор против вечитог ривала, који и дан данас траје.

Неколико хиљада љубитеља фудбала је дошло да присуствује историјској утакмици и првом вечитом дербију. Показали су играчи Црвене звезде квалитет, срце и борбу и однели читав плен са гостовања. Утакмица је прошла у знаку Јована Језеркића који је погађао у 12, 25. и 54. минуту, а осим њега гол је постигао и Предраг Ђајић у 77. минуту, чиме је постављен коначан резултат.

Црвена звезда је играла у саставу: Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Спајић, Кашанин, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров. Тим је са клупе предводио Светислав Глишовић.

Управо том утакмицом је започета традиција вечитих дербија, која траје и дан данас. До сада је одиграно 255 мечева између Црвене звезде и Партизана у свим такмичењима уз скор од 109 победа нашег тима, 65 ремија и 81 пораз и гол разлике 388:334.

Претходни текстИванић и Бен статистички лидери
Следећи текстЗвездина апсолутна доминација