Црвена звезда победник Купа Србије!

81

Ватерполисти Црвене звезде освојили су Куп Србије тријумфом над крагујевачким Радничким после бољег извођења петeраца резултатом 13:12 (2:3, 0:0, 5:3, 1:2 -5:4).

Црвено-белима је трећи пехар Купа Србије, девети трофеј у историји клуба, а први после шест година донео Вељко Танкосић, који је био прецизан у одлучујућој серији и матирао Лазара Добожанова.

Утакмица вредна финала тренутно два најбоља тима у Србији. Подсетиле су данашње борбе у базену на оне антологијске пре седам и шест година. Црвена звезда је поново била успешнија и реванширала се за пораз у полуфиналу протекле године.

Раднички је повео 2:0 на самом старту, преко Лукића и Станојевића, али се Звезда брзо консолидовала и одговорила головима Вукићевића и Марковића за 2:2. Укропина је погодио за предност Радничког после осам минута игре, уз неколико интервенција Добожанова, укључујући и зицер Вука Милојевића у контранападу пре гола своје екипе.

Од тада је Звезда заиста била доминантнији противник у базену. Тактички је у потпуности неутралисала ривала, успорила њихово брзо пливање, транзицију и контранападе. Међутим, недостајао је гол. А њега у другом периоду није било, и поред три пречке и две стативе, уз четири одбране Добожанова.

И поред чињенице да Звезда није успевала да постигне гол, одбрана је функционисала одлично. Крагујевчани нису успевали да нађу решење, и у већини напада нису успевали ни да шутирају, а када су долазили до удараца, Мишовић је био на висини задатка. На полувремену је резултат био исти као и на крају прве четвртине – 2:3.

Близу 15 минута Звезда није налазила пут до мреже, а када јесте, то је било то. Прво је Вукићевић изједначио на 3:3, да би Лазар Вићковић мајсторски, дијагоналом, донео прво вођство – 4:3. Раднички је после 13 минута дошао до гола, Јанковић је савладао Мишовића и од тада смо гледали гол за гол. За Звезду су погађали Басара, Касум и Шулц са пет метара, за Раднички Укропина два пута. Пред последњих осам минута, Црвена звезда је водила 7:6.

Када је на 5 минута до краја Иван Басара погодио за 8:6, Раднички је био „на коленима“. Али, успео је да се подигне. Звезда се много истрошила до финиша у беспоштедној борби, затварала је крила и скупљала на две метра. Гаврил Суботић се у полуфиналу истакао у офанзиви, у финалу у дефанзивој роли. Ипак, Укропина је постигао свој четврти гол, а Бранковић погодио у контри за 8:8. Раднички је имао последњи напад и осам секунди за победу, али Звезда је скупила снаге да се одбрани и меч је отишао у петерце – 8:8.

У пенал серији Марко Радуловић није искористио први петерац, погодио је пречку, испоставиће се и пресудним. За Звезду су погађали Вукићевић, Басара, Суботић, Шулц и победоносни Танкосић. Рашовић, Лукић, Укропина и Јанковић су били прецизни та Раднички.

Уследило је славље црвено-белих. Пехар победника Купа председник Ватерполо савеза Србије Виктор Јеленић предао је капитену Црвене звезде Милошу Вукићевићу.

Александар Филиповић и његови изабраници су заслужено стигли до трофеја.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – РАДНИЧКИ 13:12 (2:3, 0:0, 5:3, 1:2 – 5:4)

Београд, базен: „25.мај/Милан Гале Мушкатировић“. Судије: Раковић и Голијанин. Играч више: Црвена звезда 11 (3), Раднички 8 (2). Петерци: Црвена звезда 1 (1), Раднички 1 (1).

Петерци: Црвена звезда: Вукићевић, Басара, Суботић, Шулц и Танкосић. Раднички: Рашовић, Лукић, Укропина, Јанковић за Раднички.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Мишовић, Танкосић, Касум 1, Марковић 1, Суботић, Милојевић, Вићковић 1, Басара 2, Вукићевић 2, Шулц 1, Стојановић, Тртовић, Алексић, Смиљевић. Тренер: Александар Филиповић.

РАДНИЧКИ: Добожанов, Рашовић, Станојевић 1, Јанковић 1, Тохољ, Круг, Укропина 4, Бранковић 1, Пљеванчић, Миличић, Лукић 1, Панић, Тодоровски, Радуловић. Тренер: Урош Стевановић.

Претходни текстАндреа Стојадинов, Немања и Љубиша Мајдов лауреати ССАБ
Следећи текстПобеда у Крагујевцу чува прво место, крај године са стилом