Терзић: Направили смо од Звезде снажан европски клуб

42

Обратио се генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић новинарима и анализирао годину која је за нама и колико је наш клуб просперирао од када је дошао на његово кормило.

Волим да подсећам да не би заборавили да када сам дошао у јуну 2014. године на функцију генералног директора Црвене звезде, рекао сам да не тражим ни подршку, ни новац, већ само време. Само то ми је било неопходно да од Црвене звезде поново направим велики и моћни клуб. И требало нам је то и надам се да смо у томе успели, јер смо сведоци да је Црвена звезда у претходих пет година направила највеће успехе српског фудбала. Посебну димензију даје чињеница са које смо позиције кренули 2014. године и то не бих волео да се занемари. Изузетно ми је драго што су сви успеси препознати и ван граница Србије и што сам добио позив од Универзитета Хајделберг, да говорим о успеху Црвене звезде, а сви знамо шта то значи. Када се укаже прилика, на пролеће, би то требало да се деси – почео је Терзић.

Изнео је наш генерални директор егзактне финансијске податке о томе шта је све урађено од када је дошао у Црвену звезду па до данас.

– Клубу смо из иностранства донели 130 милиона евра прихода, не знам колико је компанија у Србији то успело. Ми практично 90 посто прихода остварујемо на тај начин. У буџет Републике Србије по разним основама смо унели 25 милиона евра. Из текућег пословања, без узимања кредита, смо у инфраструктуру уложили седам милиона евра. Сваке године, закључно са 2019. годином смо завршавали позитивно и предавали позитиван рачун. За шест и по година колико сам у клубу, пословали смо у плусу 20 милиона евра. Такође, на УЕФА ранкинг листи смо успели да подигнемо клуб са 210. на 50. позицију у Европи. Подигли смо и коефицијент Србије где смо на 16. позицији, а знамо да једно место више доноси два представника у квалификацијама за Лигу шампиона. Створили смо такмичарски конкурентни тим који може да одговори свим изазовима и захтевима што се тиче спортских циљева. У исто време имамо младу екипу која има невероватну тржишну вредност.

Верује Терзић у Дејана Станковића и играче нашег тима да ће освојити нову шампионску титулу

– Предводио сам Црвену звезду у 320 утакмица, освојили смо четири шампионске титуле, а на добром путу смо да буде и пета. У то немам сумње, верујем да ћемо освојити титулу шампиона Србије и да смо способни за то. Доста се потцењује и наша лига, која је, понављам међу 16 најбољих у Европи. Играли смо четири групне фазе континенталних такмичења и два пута изборили пролеће у Европи. Довели смо на наш стадион великане као што су Арсенал, Ливерпул, Тотенхем, Бајерн, ПСЖ, Наполи, сада ће то бити и Милан. На име солидарности УЕФА, смо Србији донели осам милиона евра свежег новца које су подељене и дистрибуиране домаћим клубовима за развој инфраструктуре и омладинских школа. Можемо рећи да смо направили одржив систем од Црвене звезде и ако једног дана напустимо клуб, нашим наследницима смо оставили капитално наслеђе да могу да функционишу и остварују приход који ми 2014. године нисмо имали, а ту пре свега мислим на коефицијент који Звезди гарантују повлашћени положај у прве три рунде УЕФА квалификација, што значи да нам је неопходно да три пута елиминишемо „слабије“ од себе и имамо сигурно обезбеђену групну фазу. Све то значи – 10 милиона евра сигурних УЕФА бонуса, између 4 и 5 милиона од улазница, па онда 4 милиона од Газпрома и 1.2 милиона од Телекома. То је сигурних 20 милиона евра и шанса да се оствари додатих 10 милиона кроз спортске резултате. Из сопствених средстава смо направили тренинг центар за нашу Омладинску школу, уз то искаутирали и довели најталентованију децу у Србији, те заиста могу рећи да имамо право благо и капиталну и тржишну вредност што се тиче дечака из наше академије. У фебруару ћемо одржати скупштину, а ми већ увелико радимо на изради стратешког плана даљег развоја у наредних пет година. Желимо да имамо јасну будућност и прави пут којим идемо.

Корона вирус је оставио велике финансијске последице на читав фудбалски свет, па тако и на Црвену звезду.

– Сведоци смо да је корона вирус направио огромне проблеме читавој светској економији. Све се то пренело на фудбал и званичан податак на ФИФА конгресу је тај да је 14 милијарди долара у потпуности изгубљено што се тиче света фудбала. То се пренело на све клубове, од великих до малих. Звезда је директно због свега тога изгубила 20 милиона евра, директно можда и 10 више, у односу на неки планирани приход који смо усвојили у фебруару ове године на годишњој скупштини када смо усвајали буџет. У складу са губитком који су направили сви клубови Европе, мателене сви смањују расходе и трошкове, умањују плате. Сведоци смо и да су Лионелу Месију смањена примања и да не постоји клуб који није имао огроман минус. Морамо бити рационални и одговорни према Црвеној звезди. У складу с тим, смањићемо трошкове клуба и плате играча, а ми нисмо изузетак у односу на све клубове. Прво смо ми из менаџмента – Митар Мркела, Марко Петровић, Дејан Станковић и ја преполовили примања до 30. јуна следеће године. Желели смо личним примером да покажемо како треба да се поставимо у ванредним ситуацијама и да би имали кредибилитет да смањимо број запослених и плата. То је неминовно. Причали смо са играчима још у марту и наговестили да ћемо им тада смањити плате за наредна три месеца, а да ћемо за даље да видимо шта и како. Кад је било новца, ми смо огромном броју играча једнострано повећали уговоре. Сада када га нема, просто сви морамо да делимо судбину Црвене звезде. Немамо „газду“ ком ћемо да запретимо и тражимо новац. Кад зарадимо – онда поделимо, када немамо – онда морамо да се „стиснемо“, ако желимо да Црвена звезда остане здрав клуб.

Верује Терзић да су сви играчи сагласни са одлукама које су донете на вишем нивоу.

– Ако неко мисли да му је негде боље, сад ће зимски прелазни рок, па можемо да седнемо и да се договоримо. То су добри и паметни момци, свесни ситуације да се плате смањују и мислим да неће бити проблема. Размишљали смо о депозиту, па у случају да се оствари оно што смо зацртали – улазак у Лигу шампиона, повратак публике на стадион, можда трансфери млађих играча, па да се то исплати. Али не сумњам да ћемо наћи заједнички језик са играчима. Када је у априлу „висила“ лиценца, остали смо без планираних прихода, а заложио сам свој стан у ком живим с породицом, јер је захтев банке био да се гарантује личном имовином. Све то говори да верујем у Звезду и оно што радимо.

Детаљније је Терзић говорио и о дугу.

– Једноставно, ситуација је тешка, али ми квартално имамо контролу од стране УЕФА. Редовно сервисирамо наше обавезе и дуг који постоји не оптерећује редовно и дневно пословање. Не постоји клуб у Европи који није дужан и нема губитак због короне. У последњих шест и по година смо пословали са 20 милиона евра у плусу, од кад сам ту. Да смо преузели клуб на нули, данас би били у плусу 20 милиона евра. Ипак, морали смо да враћамо дугове. Уз све то, имамо инвестиције у Омладинску школу, нове играче, инфраструктуру. Вредност играча када сам дошао у клуб је била 17 милиона, а у јануару ове године 60 милиона евра. Тренутно је 46 милиона услед ситуације због короне, али опоравком тржишта се надам да ћемо се вратити на број с почетка године.

Сматра Терзић да је обавеза Црвене звезде да из године у годину подиже лествицу.

– Очекивања у јавности су таква и бићу препотентан, али рећи да се Црвена звезда до мог доласка мучила, а данас се подразумева да будемо шампиони. И навијаче више не задовољава титула, и ми смо свесни тога, па се данас тражи да уђемо у Лигу шампиона, иако је јасно да нас на том путу чекају много богатији клубови. Сва три пута када смо ушли у најелитније евроспко такмичење смо кретали од првог кола квалификација, а то се до тада у историји тог такмичења није догодило. Да неко крене од првог кола и уђе у групну фазу, а нама је то три пута у низу пошло за руком. И на том путу смо се такмичили са много богатијим клубовима, било је ту Салцбурга, Краснодара, Копенхагена, Јанг Бојса који имају огромне буџете. Имамо 30 милиона евра буџет, нама је на дневном нивоу неопходно да имамо 80 хиљада евра. У суштини, сваког дана када дођемо у клуб, ми морамо да имамо тај новац. За нашу лигу је то превелики буџет, али је за Европу и наше циљеве у смислу уласка у групне фазе мали. Ако смањимо буџет, више нисмо конкурентни. Људи често раздвајају спортско и пословно, па тврде како смо на спортском нивоу добри, али пословно не функционишемо тако добро. Мора да се схвати да је то узрочно-последично и нераскидиво. Спорт морају да испрате финансије у смислу мира у свлачионици, куповину играча и исплаћивање њихових плата. Ми можемо да трошимо мање, али то би нас последично довело до пада резултата, ипак спортски резултат генерише велики приход. Мора да се реинвестира. Ипак, ми смо земља апсурда, где се куди пословни део, а хвали Марко Петровић, па се хвале спортски резултати, а критикује Митар Мркела. Сматрам да је Мркела један од најбољих спортских радника у Србији и један од најбољих спортских директора које је наша земља имала. Он схвата захтеве модерног фудбала, био ј е седам година у Звезди као играч, дуго као функционер и директор Омладинске школе и несхватљиво ми је да неко себи даје за право да га притикује, а хвали спортске резултате.

Ипак, сматра наш генерални директор да су неке ствари могле боље да се ураде.

– Црвеној звезди је 2014. године био предвиђен банкрот. Ипак,могло је боље, мада искључиво у детаљима. Не верујем да ико реалан може да мисли да смо више пута могли да уђемо у Лигу шампиона, или да играмо пролеће у Европи, или да освајамо више титула, јер ми смо четири пута у низу шампиони. И те титуле нису освајане са бодом, већ некад и са тридесет бода више у односу на вечитог ривала. Глобално и стратешки не видим шта смсо могли боље, јер смо заиста превазишли сва очекивања. Морали смо да будемо бољи у вечитим дербијима и против Омоније. Морали смо да их елиминишемо, али формат УЕФА квалификација подразумева две утакмице, а нама је било ускраћено право на реванш. На Кипру је резултат био 1:1 и да није било пандемије, ми би имали добар резултат пред меч на нашем стадиону и велику шансу да прођемо даље и играмо плеј-оф Лиге шампиона. Ипак, толико смо порасли као клуб да морамо да победимо Омонију. Предстанивици смо Србије, а играли смо против екипе са Кипра која је боље рангирана држава од нас на УЕФА ранкинг листи. Не сме ни то да се занемари, али кажем ко ради тај и греши.

Преузима Терзић одговоронст за све добре или лоше потезе које направе његови први сарадници.

– Не желим да се на било кога сваљује кривица, нити да се глорификује. Пре свега, све лоше што се деси у Црвеној звезди је моја одговорност, јер сам имао потпуну аутономију у бирању сарадника. Када тренер погреши – крив сам, јер сам довео Станковића, када Мркела погреши – опет сам крив, јер сам и њега довео. Ипак, када се говори о дводођењу играча, није Мркела једини који се пита. Он руководи скаутинг службом и предлаже, али ниједан играч не може да дође без мог аминовања. Могао сам да стопирам његове предлоге, као што то и Станковић може да учини, али наглашавам да од када сам ја у Црвеној звезди – ниједан фудбалер није дошао без сагласности стручног штаба. Док се не усагласе тренер и спортски директор и не дођу код мене, играч не може да дође. Ја могу да кажем да је неко скуп, да ми се не свиђа и слично, јер ипак мислим да имам „око“ за фудбал, дуго сам га играо и све у животу што сам направио, урадио сам захваљујући њему. Већина играча који су дошли у Звезду у претходних шест и по година су заслужили да дођу, али њихов ЦВ и претходни клуб нису гарант да ће се добро показати код нас. Овде је стално притисак и многи не успеју да се снађу, али када је неко злонамеран нађе грешку Ђоковићу, па тако и Мркели. Ван ла Пара, Кањас и Гарсија су изванредни играчи који се нису снашли код нас. Ван Ла Пара је пет година играо у Енглеској, који српски фудбалер може тиме да се похвали? Кањас је имао велики удео што смо ушли у Лигу шампиона, играо је све квалификационе утакмице. Наступао у Шпанији, Енглеској, Грчкој, такође сматрам да је и Гарсија изванредан играч. То мислим и за Жандера који би нам и сад значио да је ту. Ипак, деси се да странци погреше у одлучујућој утакмици. Томане промаши пенал, а Жандер га направи, па се у јеку снажних емоција направи негативна атмосфера и онда они морају да оду из клуба. Звезда је комплексан систем, много времена проводимо заједно и не можемо хируршки да одвојимо шта су чије надлежности, јер се то преплиће. Увек ћу стајати иза мојих сарадника и грешака које направе, као што ћу и подржати њихове успехе.

Сматра Терзић да Црвена звезда није грешила са избором тренера од када је он дошао у клуб.

– Поносан сам на чињеницу да, од када сам у Звезди, ретко кад смо мењали тренере и сва четворица су била прави избор. Лалатовић је изванредни млади тренер који је дошао у наш клуб у тешком тренутку, али је урадио велики посао форсирањем малдих играча. Потом и Божовић ком је северна трибина скандирала, правила му мајице, а он имао 30 бодова више од Партизана, такође и Милојевић који је доживео скандирања, а ево сада је ту и Станковић. Сви су они прави избор, а стабилност клуба се огледа у томе да не мењамо тренере на шест месеци. Имали смо и ми кризних ситуација, али смо подржавали наше тренере. Задовољство је радити са Станковићем, и гледати га како напредује из дана у дан. Баш смо разговарали пре неколико дана, када ме је и он питао – да ли видим његов напредак, све то уз осмех који зрачи срећом и задовољством. Наравно да видим. Он је имао велику фудбалску каријеру којом ретко ко може да се похвали, али је као тренер почетник. Међутим, веровали смо у њега јер је паметан момак и човек који хоће да учи. Много је напредовао у односу на период од пре годину дана. Осетим то и код себе. Када анализирам оно што сам радио пре двадесет година и данас, буде ми смешно како је то тада изгледало. Сигуран сам да ће Дејан Станковић бити велики тренер и да ће имати тренерску каријеру у рангу са играчком. Кад јавност није била благонаклона, подржали смо га и сада нам се то враћа.

Говорио је Терзић о појачањима и зимском прелазном року.

– Све зависи од одлазака. Волим да у нападу имамо квалитетне играче који праве разлику, јер то треба Црвеној звезди. Недостаје нам брзина, поготово на боку и на томе ћемо радити. Зато је Милојевић и инсистирао на Ван Ла Пари и Гарсији, јер је био свестан да су му неопходни брзи играчи који могу да направе предност на европском нивоу. Недостаје нам можда и више племенитости, када се домаће екипе „затворе“. Радићемо на томе, лимитира нас чињеница да је дозвољено да имамо само четворицу играча, а квалитетни српски играчи који играју у иностранству су скупи. Што се Срнића тиче, ми играмо некада и у формацији 3-5-2, а требају нам бочни играчи који могу да одговоре офанзивним и дефанзивним задацима. Пре три месеца је тражио да тренира са екипом и свидео се Станковићу. Он је тражио да га анагажујемо и требало би данас или сутра да потпише уговор. Неопходни су Звезди такви људи и професионалци. Што се Тошића тиче, причали смо и јесте нам жеља. Он може да игра и левог штопера и левог бека, а фали нам фудбалера који се боље служе левом ногом, поготово кад дођу утакмице на којима Родић не игра. Треба нам Тошић као играч и као личност и рекао сам му да се Звезда не такмичи са рецимо Бешикташем у финансијском смислу. Он нама треба јер је остварио траг и јер треба полако да се спрема на живот после играња и на нову функцију. Има он прегршт мотива да дође у Звезду, а то нису финансијски, али могу да потврдим да је жеља свих у клубу.

Најавио је наставак сарадње са Милуновићем, као и преговоре са Саногом и Боаћијем.

– Са Милуновићем сигурно потписујемо нови у говор. Наметнуо се као лидер свлачионице, саиграчи га зову Деда или Професор, али он је вођа тима. Изузетна је личност и драго нам је што остаје. Са Саногом преговарамо, као и са Боаћијем. Нажалост имамо проблем са странцима, јер у првенству можемо имати само четворицу у протоколу. Требају нам и брзи играчи по боковима, а домаћих попут Радоњића и нема толико. Морам и да истакнем да Бирманчевић неће појачати Црвену звезду, јер имамо договор са навијачима да нећемо доводити играче који су дебитовали за први тим вечитог ривала, иако се ради о изванредном играчу. После Босанчића смо направили такав договор и придржавамо се тога.

Говорио је и о младим фудбалерима и њиховим потенцијалним одласцима.

– Мислим да нас нико од младих фудбалера у зимском прелазном року неће напустити, барем тако делује у овом тренутку. Потрудићемо се да завршимо финансијку конструкцију без продаје младих играча и мислим да смо у великој мери већ сад обезбеидли финансије за пролеће. Мислим да се ни они због короне нису развили на прави начин и да ће већу тржишну вредност имати на лето. Навијачи морају бити свесни да европско тржиште цени искључиво младе играч који имају до 24 године. Чим то пређу, клубови се воде филозофијом – шта ће у Србији са 25 година ако су квалитетни? Они једноставно хоће да плате искључиво младе играче. Због тога, морамо да водимо рачуна о томе да не закаснимо са њиховом продајом, како им цена не би падала. Играчи у позним годинама могу клуб да нађу само у Азији или на Блиском истоку, дестинацијама тог типа. Ми смо ове сезоне промовисали седам младих играча, били су на терену против Рада. Посебно смо задовољни што је Дејан Станковић, као Звездино дете, препознао шта је интерес клуба и приоритет, те да ако хоћемо редовне плате, морамо продавати младе играче, те имати баланс између освајања трофеја, играња Европе и продаје фудбалера. Ту су сад Николић, Петровић, Гаврић, Ераковић, Радуловић, Крстовић, Лазетић који је недавно дебитовао и који је велика будућност нашег клуба. Од јануара ћемо имати још тројицу – Одаду, Станковића и Бачанина, то су момци стасали у нашим омладинцима и нашој филијали Графичар. Тако да ћемо на пролеће имати десет младих играча и спремно ћемо стати иза њих, на њима је да се изборе за минуте. Ипак, могуће је да неко од старијих фудбалера напусти клуб. Неминовност је да живимо од трансфера, али навијачи не треба да брину. Годинама продајемо играче, а ми правимо све боље и боље резултате.

Говорио је наш генерални директор о Канги, Катаију, Павкову…

– Што се Канге тиче, Мркела је јуче издао саопштење где је истакао да се такве ствари свуда дешавају. Дође до неспоразума у жару борбе, јер када клуб жели да буде бољи, дешавају се такви инциденти. Ми смо транспарентни и не желимо ништа да кријемо, а наш клуб ће увек бити на страни тренера. Канга ће бити кажњен на основу дисциплинског правилника ког имамо, али он још има две и по године уговора и не можемо због сваког неспоразума прекидати сарадњу са неким. Што се тиче инцидента на аеродрому, он се сукобио са обезбеђењем, али ни они нису испоштовали процедуру, јер у суштини не смеју да претересају нечије личне ствари без питања. Ипак, Канга као неко ко на сваком кораку треба да промовише Црвену звезду, не сме да буде у фокусу негативних дешавања. Играчки, анализираћемо његове партије на крају сезоне, он је био део тима који је доминантно завршио јесењи део првенства и освојио 11 бодова у Лиги Европе, што нико у Србији није успео да направи и поносни смо због тога. Катаи има здравствених проблема и то се сазнало случајним вађењем лактата из уха, али могу са задовољством да констатујем да се опоравља брже од очекиваног. Очекујем га већ на почетку припрема спремног за тренирање. Што се Павкова тиче, имали смо разговор и рекао сам му да не сме себи да дозволи да после онаквих партија, буде четврта опција на позицији нападача у Црвеној звезди. Он има 26 година, а понаша се као „пензионер“, иако му квалитет није споран. Рекао сам му, ако сам ја крив 99 посто, а ти само један, прво реши то твоје и онда дођи да разговарамо. Он је свестан да Звезда рачуна на њега, јер је мало таквих играча. Морамо му помоћи да се врати у ритам, јер се ради о дечку ком је цео стадион скандирао име.

Одговорио је Терзић на питање новинара око тога коме Црвена звезда пружа подршку што се тиче позиције селектора Србије.

– Пикси Стојковић је велико име и човек који је обележио историју Црвене звезде и фудбала на овим просторима. Било какав коментар на његову штету није примерен. Он је човек који је обележио епоху домаћег фудбала, али не може да тражи подршку од Звезде, јер ми у овој консталацији односа и снага, не можемо да будемо укључени у избор селектора. Нити подржавамо, нити не подржавамо и не желимо да се увлачимо у то. О свима мислимо све најбоље, желимо им много среће, али нисмо адреса за давање званичне подршке.

Тврди Терзић да је Деју Савићевићу место на нашем стадиону на утакмици са Миланом.

– Немам повратну информацију о његовом одговору, што се тиче мог позива. Он је човек који је обележио један период у Звезди и неко због кога се долазило на утакмице. Оставио је траг и у Милану и место му је да буде на тој утакмици. Клуб је изнад свих и без обзира на односе Терзића и Савићевића, он треба да буде ту. Оно што је он урадио за Црвену звезду му нико не може одузети.

За крај, поносно је Терзић говорио о друштвеној-одговорности коју је наш клуб демонстрирао током читаве године.

Били смо друштвено-одговорни, многима смо помогли, пре свега финансијски. Донирали смо значајна средства болницама, помогли клубовима у Спортском друштву, као и бившим играчима и члановима клуба. Трудићемо се да промовишемо праве вредности и у будућности– закључио је Терзић.

Претходни текстМилошевић: Испуњен циљ за мирну паузу
Следећи текстОд рођења мог – Са Виктором Савићем смо поделили пакетиће бебама