Звезда срушила рекорд на УЕФА листи

53

Феноменални резултати које је Црвена звезда бележи у Лиги Европе ове сезоне довели су до тога да се по први пут од када се примењује овај начин бодовања, нађе међу 50. најбољих клубова на УЕФА листи.

Ако се узме у обзир да је наш клуб већ обезбедио „европско пролеће“, као и да сезона која се наредне године „брише“ из петогодишњег бодовања које УЕФА примењује, она у којој смо освојили 1.50 бодова, јасно је да Црвена звезда може само још више да напредује. До сада смо највише бодова имали у сезони 2002/03, укупно 22.915, али ове такмичарске године је то надмашено, јер се тренутно налаизмо на 29.500. Сјајни резултати забележени од августа до децембра, са могућношћу побољшања, јер нас чека још један дуел са Слованом из Либереца, а потом и шеснаестина финала Лиге Европе, огледају се и на УЕФА ранкинг листи па се налазимо на 50. месту у овом тренутку.

Црвена звезда је 1991/92 била трећа на УЕФА листи, што је до сада најбољи пласман нашег клуба, што се стриктно позиције тиче, али не и броја бодова, јер је тада рангирање вршено на другачији начин, али смо тада били прваци Европе, а потом до краја године и света што довољно говори о супериорности коју смо имали у свету фудбала.

Сада, ситуација иде у добром смеру, руше се рекорди, „презимљава“ се у Европи и српски фудбал, захваљујући Црвеној звезди све више напредује. Србија се тренутно налази на 19. месту УЕФА листе што се тиче броја бодова које државе на основу учешћа клубова у европским такмичењима освајају. Уколико Црвена звезда настави као до сада, није немогуће да у наредним годинама, наша држава има два представника у Лиги шампиона.

Претходни текстКадеткиње Звезде првакиње Србије
Следећи текстБорјан у тиму кола Лиге Европе