ИН МЕМОРИАМ – Богољуб Стојмировић

127

Богољуб Стојмировић, некадашњи одбојкашки репрезентативац, преминуо је у 93. години.

Пре два дана преминуо је члан сјајне генерације југословенских одбојкаша. Капитен Црвене звезде и репрезентације Југославије инжењер Богољуб Стојмировић. Придружио се Бранку Стефановићу, Банету Милосављевићу, Воји Милановићу, Бранку Лужанину, Ивану Поповићу… асовима Црвене звезде и репрезентације Југославије, који су на првенству Европе у Букурешту, 1955. године први пут победили неприкосновени Совјетски Савез и домаћина Румунију, и били на домак освајања бронзане медаље.

Стојмировић је у Црвеној звезди играо смечера, а у репрезентацији Југославије техничара. И свакако је био најбољи техничар, пре појаве Зорана Петровића и Николе Грбића. Богољуб Стојмировић са супругом Горданом (Ткачук), са сином Гораном и снајом Љиљаном освајао је и титуле првака Југославије и трофеје Купа, али је био сјајан на још једном пољу: постао је врхунски градитељ хидроцентала: Ђердап, Бајина Башта, Кокин Брод и Ибар – Лепенац… Богољуб и снаја Љиљана играли су у Црвеној звезди, а син Горан и супруга Гордана у Партизану. У то време односи измедју ова два клуба били су на врхунцу. Ако знамо да је његова сестричина Беба Марковић играла у Црвеној звезди и репрезентацији Југославије, Стојмировићи су породица са највише репрезентативаца у нашој земљи. Једном одбојкаш – увек одбојкаш. По завршетку спортске и градитељске каријере наставио је дружење са бившим другарима са одбојкашких терена скоро до последњег дана, евоцирајући успомене из тих прохујалих одбојкашких времена – написао је у некрологу Петар Станишић, некадашњи одбојкашки репрезентативац.
Богољуб Стојмировић је био члан Црвене звезде од њеног оснивања. За одбојкашки клуб је одиграо око 300 утакмица. Добитник је повеље Спортског друштва Црвена звезда 1980. године. По завршетку играчке каријере, остао је у одбојци као члан Председништва Одбојкашког савеза Југославије.

Репрезентација Југославије: стоје, с лева: Богољуб Стојимировић, Зоран Живковић, Иван Поповић, Зденко Микина, Драшко Салопек, Владо Скербињек и Бојан Странић, тренер. Чуче: Петар Бојић, Бранко Стефановић, Јосип Крешић, Гордан Јанковић, Слободан Милосављевић и Никола Ђорђевић.

Прва постава репрезентације Југославије – с лева: Слободан Милосављевић, Богољуб Стојимировић, Владо Скербињек, Иван Поповић, Зденко Микина и Гавра Будишин.

Претходни текстВечна захвалност Патријарху Иринеју
Следећи текстФалћинели гарантује голове