Звезда опет ређа победе у Европи

34

Још једну европску победу остварила је Црвена звезда, па је после Слована из Либереца (5:1), синоћ „пао“ и Гент (2:1), што је успех који наш клуб није направио још од сезоне 1991/92.

Два узастопна тријумфа у групној фази европског такмичења, Црвена звезда није остварила још од поменуте сезоне 1991/92. Тада су у Купу европских шампиона, после квалификација за групну фазу, фудбалери нашег тима успели да три пута победе у низу (што ће и изабраници Дејана Станковића бити у прилици да ураде). Редом су падали: Андерлехт (3:2), и два пута Панатенаикос (2:0, 1:0). Белгијски представник срушен је погоцима Милорада Ратковића, Илије Ивића и Дарка Панчева, док смо после два поготка Панчева славили у Грчкој, а потом и на, условно речено домаћем терену (меч се играо у Бугарској) поново победили „зелене“, голом Синише Михајловића. Црвена звезда је у тој сезони била у самом европском врху, иако није прошла групну фазу, међутим, систем такмичења је био такав да су првопласирани из две групе ишли у финале, а то су били Сампдорија и Барселона, а на крају је шпански великан и освојио Куп европских шампиона.

После тога, пет пута смо учествовали у групним фазама европских такмичења:

Сезона 2005/06, Куп УЕФА– једна победа у групној фази против Роме (3:1),

Сезона 2007/08, Куп УЕФА – без победе,

Сезона 2017/18, Лига Европе – две победе у групној фази (против Келна 1:0 обе), али не у низу,

Сезона 2018/19, Лига шампиона – једна победа у групној фази против Ливерпула (2:0),

Сезона 2019/20, Лига шампиона – једна победа у групној фази против Олимпијакоса (3:1).

Победом против Слован Либереца (5:1) и Гента (2:1) у два узастопна меча, фудбалери Црвене звезде су поновили успех из сезоне 1991/92. С обзиром да смо већ на две остварене победе, још један тријумф би нас такође изједначио са том сезоном, а пулени Дејана Станковића су на добром путу да сруше још многе рекорде.

Претходни текстКК Црвена звезда мтс – Заиста се зна одакле долазе проблеми
Следећи текстЗвезда ТВ | Звездин поход кроз Европу