Иза југа Маракане – Звездина фабрика талената

100

Омладинска школа Црвене звезде је већ одавно препозната као једна од најбољих у региону, а полако, али сигурно, етаблира се у сам врх европског фудбала, о чему говоре резултати које постижу наши бисери, као и играчи који излазе из црвено-беле фабрике талената. Главни скаут наше академије Срђан Карић истиче идентификацију потенцијала у најранијем узрасту као круцијалну ствар у „лову“ на нове Јовиће, Грујиће, Јовељиће..

Квалитетан скаутинг и добро организована мрежа је само један од предуслова за озбиљну Омладинску школу, а то је камен темељац сваког клуба, нарочито на овим просторима. Ми нажалост немамо могућност да са 16 или 17 година за огроман новац доведемо скоро формиране играче, као што то чини рецимо Борусија Дортмунд којој није проблем да плати Пулишића, Санча и друге таленте. Из тог разлога, сви у Омладинској школи, почевши од директора Младеновића, потом Јелића, Цветићанина, па и осталих, придајемо највећи значај идентификацији талената. Циљ је да на време откријемо, одаберемо и промовишемо фудбалера који поседује потенцијал. Оно што је важно, то је да се идентификација не заснива само на оном што играч зна када се уочи, већ и на његовој способности да учи, усваја и да се развија – почео је Карић.

Открио је Карић детаљније шта је оно на шта највише обраћа пажњу када скаутира младе играче.

– Све зависи којој узрасној категорији припада фудбалер ког пратимо. Ако говоримо о детету млађе узрасне доби, веома ми је битно да видим какав му је први контакт са лоптом. Ту је и поглед пре пријема, усмерени пријем, први корак, брзина размишљања, идеја, пас..Ипак, свако дете је индивидуа за себе, јер има много примера где дечак има очигледан таленат који се брзо види, а са друге стране некоме је потребно мало више времена да испољи потенцијал. У томе је драж овог посла. Што се тиче старијих категорија, ту већ постоје одређени параметри које фудбалери морају да задовоље да би дошли у наш клуб. Трудим се да пратим све тренинге наших млађих категорија, да упознам филозофију тренера и начин на који они раде, јер то је важан предуслов који олакшава при избору потенцијалног појачања.

Похвално Карић говори о томе како функционише наша база, као и о резултатима које бележе наше млађе категорије.

Иван Гајић је скаут задужен за базу и он сјајно обавља тај део посла. Поменуо бих и Бојана Јоргачевића који је задужен за голмане. Тајна нашег успеха је та што смо увек присутни на турнирима, утакмицама и кроз сарадње са нашим регионалним центрима које имамо у Краљеву, Шапцу и Зрењанину, увек можемо да будемо на извору информација. Прошле године је остварен сјајан резултат у Омладинској Лиги шампиона. Сјајан посао урадио је Славољуб Ђорђевић, лансирао је играче попут Радуловића, Бабића и Пантовића који су скренули пажњу јавности на себе. Сада је тренер омладинаца Марко Неђић, он наставља тај пут и са најмлађим тимом игра далеко најлепши и најатрактивнији фудбал на овим просторима. Много очекујемо од Ђурића, Станковића, браће Митуљикић, као и малтене од читаве екипе, јер се ради о тиму који има много потенцијала. Не само они, већ и наше остале селекције заиста поседују огроман таленат и на нама је само да наставимо у том маниру – закључио је Карић.

Претходни текстСаопштење КК Црвена звезда мтс
Следећи текстПредстављање женске екипе