У сусрет противнику – Омонија

45

Фудбалери Црвене звезде сутра од 17 часова, по српском времену, одиграће утакмицу против кипарског шампиона екипе Омоније на стадиону у Никозији у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Изабраници Дејана Станковића ове сезоне не знају за лош резултат. Све је почело веома успешним припремама, које су црвено-бели одрадили у Србији, преко првенствених до европским утакмица. Нови ривал је Омонија, првак Кипра. Наши момци имају императиве победе с обзиром на то да, уколико тријумфују, црвено-бели су аутомтски обезбедили групну фазу Лиге Европе. Наравно, циљ је трећи узастопни наступ у Лиги шампиона, а наши момци су до сада показали да могу много. Победник овог дуела састаће се у плеј-офу против Олимпијакоса.

МЕЂУСОБНИ ДУЕЛИ

Два пута смо се састајали са нашим ривалом у оквиру европских квалификација и у оба наврата смо успевали да их елиминишемо. Прво је то било у сезони 2001/02 у квалификацијама за најелитније европско такмичење. У првом дуелу у Никозији било је 1:1, када је погодак постигао Михајло Пјановић, а потом смо их савладали 2:1 у Београду головима Леа Леринца и Миленка Аћимовића.

Други пут је то било у сезони 2012/13 у квалификацијама за Лигу Европе. У оба меча је резултат био 0:0, али је Црвена звезда прошла услед бољег извођења једанаестераца. За наш тим су са беле тачке погађали Милош Димитријевић, Лука Миливојевић, Никола Максимовић, Лука Милуновић и Срђан Мијаиловић, промашио је Филип Касалица, а јунак меча био је Бобан Бајковић који је прво одбранио пенал Саву Павићевићу, а онда и одлучујући Данијелсону, у шестој серији.

БУДИ УВЕК УЗ ЗВЕЗДУ

Директан пренос утакмице против Омоније можете пратити на каналу РТС 1 и Аренаспорт 1 од 17 часова. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на сваком мечу из минута у минут.

ФОРМА ЕКИПА

У првих седам кола, Црвена звезда је једини тим који има максималан учинак од седам победа уз гол разлику 21:3. Такође, изабраници Дејана Станковића успешно су започели нове европске квалификације победама над Европом (5:0) у првом, односно Тираном (1:0) у другом колу квалификација. Екипа Омоније је у прва три кола кипарског првенства забележила једну победу и два ремија и са пет одвојених бодова налази се 6. позицији, али треба напоменути да је шампионат Кипра тек почео и да први на табели има 7 бодова.

РЕЧ ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

Настојимо да играмо офанзиван фудбал, али нећемо се залетати. Сама утакмица ће диктирати како ћемо одиграти против Омоније. Равнотежа мора да буде перфектна. Они знају са лоптом, имају идеју када дођу у посед на средини терена и настоје да сваки моменат буду опасни. Када си у транзицији и дође до грешке, то се кажњава. Видећемо колико и шта ћемо моћи, али потрудићемо се да се адаптирамо. Бићемо стрпљиви, ипак се игра једна утакмица. Доста су ротирали, вероватно због утакмица у Европи. Гледали смо их против Аноторзиса и прво полувреме су заиста били добри, док смо у другом видели неке њихове недостатке. Имају добре и искусне играче, нигде не журе, чекају грешку противника и на то се ослањају. Потрудићемо се да их лимитирамо. Нема изразитог фаворита у среду. Њихова блага предност би требало да буде што су домаћини, као и због температуре на коју су навикнути – рекао је Станковић.

О ПРОТИВНИКУ

Омонија је други најтрофејнији тим на Кипру са 21 титулом, што је за седам мање од водећег Апоела. Национални куп су освајали у 14 наврата, а са клупе их предводи Хенинг Берг, бивши фудбалер који је скупио 100 наступа за репрезентацију Норвешке. Утакмице као домаћини играју на „ГСП стадиону“ у Никозији који може да прими 23 хиљаде навијача, али сусрет између Омоније и Црвене звезде ће, као и сви остали, бити одигран без присуства публике. Прошле сезоне је наш ривал успео да освоји титулу на основу бољег међусобног скора са Аноторзисом. Оба тима су завршила 22. кола са 43 освојена бода, али је Омонијина победа из 26. јануара од 1:0, након што је у октобру прошле године било 0:0, била злата вредна за тим из Никозије. Занимљиво да је једини погодак на том мечу постигао Михал Дуриш, тако што је послао лопту у сопствену мрежу. Он је тада био фудбалер Аноторзиса, али данас је фудбалер Омоније.

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар на мечу Омонија – Црвена звезда биће Крис Каванах из Енглеске. Помагаће му Данијел Ришард Кук и Ли Бетс, обојица такође из Енглеске.

Претходни текстЗвездини млади хокејаши кренули у нову сезону
Следећи текстСтанковић: Против Омоније у најбољем саставу