Срећан 57. рођендан нашој Маракани!

120

На данашњи дан, сада већ давне 1963. године, отпочело је ново поглавље богате Звездине историје – одиграна је прва утакмица на стадиону “Рајко Митић”, популарној Маракани!

Пре 57 година, 1. септембра 1963. године, звездаши су похитали ка Маракани. Чекали се у реду како би по први пут ушли на новоизграђени стадион Црвене звезде, како би бодрили своје љубимце у потпуно новом амбијенту, на стадиону у који су сами, током изградње, уткали љубав према клубу.

Прва на програму била је предигра, утакмица пионира Црвене звезде, на којој аплаузе за први гол на новом стадиону нису штедели звездаши, након што је Трифун Михајловић затресао мрежу. Уследило је оно што су сви навијачи дуго чекали. Постали су део историје када су први тимови Црвене звезде и Ријеке изашли на терен. Била је то прва утакмица на новом стадиону, коју је додатно улепшала чињеница да су црвено-бели тријумфовали 2:1. Стрелац првог гола за сениорски тим Црвене звезде био је Душан Маравић.

Због грандиозности, величине и капацитета, којим није много стадиона могло да се похвали, новоизграђени стадион је, по узору на бразилски у Рио де Жанеиру, са поносом понео име Маракана.

Рекордна посета на Маракани забележена је 23. априла 1975. године на мечу против Ференцвароша. Званично, утакмици је присуствовало 110.000 гледалаца. И данас се прича да је огроман број навијача остао испред капија Маракане и бодрио наш тим.

Од 2014. године популарна Маракана носи име легенде клуба, прве Звездине звезде, Рајка Митића.

На нашем стадиону, у претходних годину дана, реновиран је простор од 500 квадрата где се уселио “Цхампионс Цлуб”. Уградњом нових капија на источној и западној трибини, такозваних чешљева, омогућили смо бржи и сигурнији улазак навијача на наш стадион. Залеђен терен и уклањање снежног покривача за нас су прошлост, пошто је успостављен систем грејања терена.

Звездаши су добили још комфорнија места у ВИП сектору западне трибине, где на централном делу 2697 гледалаца има привилегију да уз знатно већу удобност прати вољени клуб. Читаву претходну годину инфраструктурних радова на наше стадиону обележио је велики подухват на који су сви звездаши поносни. На западну трибину уселила се Звездина телевизија.

Да Маракана сија још већим сјајем, чувени тунел кроз који су прошли многи врхунски асови европског И светског фудбала добио је нови изглед – спој фудбала и уметности. Тунел је осликао велики звездаш и уметник, члан клуба, који је на тај начин дао посебан печат нашем стадиону.

Нека наредне године донесу још много радости, голова, победа, трофеја, суза радосница свима којима је црвено-бела боја у срца и који Маракану зову својом кућом.

Срећан рођендан!

Претходни текстОдлични резултати Звездиних возача у Аустрији
Следећи текстОлимпијакос потенцијални противник у плеј-офу