Звездин нови европски рекорд

161

Фудбалери Црвене звезде синоћ су савладали екипу Тиране резултатом 1:0 у оквиру другог кола квалификација и тако дошли до сјајног рекорда. Наиме, тријумф против албанског шампиона био је 10. узастопни пролаз у квалификацијама за најелитиније европско такмичење, а то до сада ником није пошло за руком.

Пре више од 25 месеци изабраници Владана Милојевића остварили су победу над Спартаксом из Јурмале резултатом 2:0 у првој утакмици у квалификацијама за Лигу шампиона. Головима Ел Фарду Бена и Ненада Крстичића започет је низ успешних пролазака нашег клуба у наредне фазе квалификација. Потом је уследио дуел са Судувом, коју су црвено-бели савладали укупним резултатом 5:0, а поготке у оба меча постигли су Радоњић (3), Ебисилио и Ел Фарду Бен.

У трећем колу квалификација за Лигу шампиона у сезони 2018/19 Црвена звезда је избацила Спартак из Трнаве укупним резултатом 3:2. Радост звездашима донели су Ел Фарду Бен (2) и Немања Радоњић. У плеј-офу ривал је био полуфиналиста Лиге Европе и аустријски шампиона Салзбург против којег је Звезда одиграла 0:0 у Београду, али је у реваншу у Аустрији одиграла нерешено 2:2 и головима Ел Фарду Бена се пласирала у групну фазу Лиге шампиона.

Сезону из снова, наши фудбалери успели су да понове само годину дана касније у сезони 2019/20. Некако, по неписаном правилу, поново је савладана Судува. Овога пута у првом колу квалификација укупним резултатом 2:1, а пролаз црвено-белима донели су Ричмонд Боаћи и Марко Марин. Затим је тим Владана Милојевића избацио и финског шампиона, екипу Хелсинкија укупним резултатом 3:2. У тим мечевима голове су постигли Ричмонд Боаћи, Милан Павков и Душан Јованчић.

Потом је уследио дуел са данским Копенхагеном. Утакмица у Београду завршена је резултатом 1:1, а гол за Звезду постигао је Милан Павков. У реванш утакмици у Данској уследила је права драма. Идентичним резултатом као и у Београду, а овога пута голом Ричмонда Боаћија, завршено је регуларних 90 минута. Уследили су продужеци после којих поново није било победника, да би се онда прешло на извођење једанаестераца у којима су црвено-бели показали квалитет, жељу и стрпљење. Иако су појединци промашивали, наш тим је укупним резултатом 8:7 избацио данског шампиона и другу годину заредом прошао у плеј-оф за Лигу шампиона. Треба рећи да је у пеналима бриљирао Милан Борјан са три одбрањена једанаестерца, као и постигнутим голом.

На последњој препреци српски шампион није стао. Иако је Јанг бојс веома квалитетна екипа, Звездине снаге су поново успеле. Први меч у Швајцарској завршен је резултатом 2:2, а голове су постигли Милош Дегенек и Матео Гарсија. Реванш меч одигран је у Београду у правом спектаклу на стадиону “Рајко Митић”. Више од 40 хиљада гледалаца прославило је други узастопни пролаз у групну фазу Лиге шампиона. Звезда је одиграла нерешено 1:1, а гол Алексе Вукановића, као и цела акција Боаћија, Марина и Родића још увек се препричава.

Годину дана касније, овога пута под командом Дејана Станковића, Звезда је започела нове квалификације веома успешно. На првом степенику савладана је екипе Европе резултатом 5:0, а голове су постигли Ел Фарду Бен (3) и Мирко Иванић (2). Синоћ су наши момци извојевали још један тријумф, овога пута против Тиране голом Антонио Томанеа и тако оставарили 10. узастопни пролаз што је рекорд у квалификацијама за Лигу шампиона.

Претходни текстЗвездашице на кампу у Суботици
Следећи текстНова победа кадета