Црвена звезда – Европа 5:0 (2:0)

107

Уверљиви су били изабраници Дејана Станковића у 1. колу квалификација за Лигу шампиона и савладали гибралтарског представника Европу резултатом 5:0. Хет-трик је остварио Ел Фарду Бен, два пута је погодио и Мирко Иванић, а Црвена звезда је обезбедила пролаз у наредну рунду такмичења.

Црвена звезда – Европа 5:0 (2:0)

Стадион: „Рајко Митић“.

Судија: Волен Чинков (Бугарска).

Стрелци: Бен у 35, 44. и 52. и Иванић у 78. и 87. минуту.

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић (од 46. Гајић), Саного (од 74. Вулић), Иванић, Канга, Спиридоновић (од 67. Томане), Катаи, Бен.

Резерве: Поповић, Гајић, Панков, Петровић, Вулић, Томане, Боаћи.

Европа: Муњоз, Бадр, Касадо, Авилес, Оливеро, Роса, Кортес (од 70. Киљо), Гаљего (од 64. Васкез), Вокер, Валдес (од 60. Арбело), Домингез.

Резерве: Белуга, Лопез, Морено, Киљо, Јоме, Арбело, Васкез.

Жути картони: Саного (Црвена звезда), Кортес, Роса, Вокер (Европа).

У првом овогодишњем мечу у европским такмичењима, Станковић се одлучио да на терен прошаље сву тројицу летошњих појачања, па су се у стартној постави нашли – Гелор Канга, Александар Катаи и Срђан Спиридоновић.

Од самог старта сусрета константно се играло на половини гостију. Већ у другом минуту је Катаи запретио из слободног ударца, када је упутио нешто између шута и центаршута, али је Муњоз успео да избоксује лопту и отклони опасност. Све је урадио Иванић у 12. минуту, али је Бену недостајало више концентрације у завршници. Издриблао је луцидни везиста Бадра на левом боку и центрирао за нападача са Комора који је са неколико метара, без чувара, главом послао лопту поред стативе. Груписани су били гости са Гибралтара на двадесетак метара од сопственог гола, а пулени Дејана Станковића су углавном преко Канге тражили идеалан пас за најистуренију тројку у нападу.

Покушавали су фудбалери нашег тима да и ударцима са дистанце прете гостима. Прво је покушао Иванић, а потом и Спиридоновић, али је мировала мрежа Европе. Гости су први пут узвратили тек у 27. минуту преко Валдеса после добре акције и комбинације по левој страни. Спиродоновићева сјајна шанса коју је Муњоз одбранио, била је увертира у оно што је уследило у 35. минуту када је Бен био најспретнији у петерцу после корнера и довео наш тим у вођство. До краја полувремена је Канга претио у два наврата. Прво је у 38. минуту шутирао главом, а онда је два минута касније погодио спољни део мреже, након што је шутирао из окрета. Ипак, поново је Бен био кобан по Европу. Шутирао је Дегенек у 44. минуту са двадесетак метара, Бен је само продужио ногу, довољно да лопта промени смер, збуни Муњоза и заврши у мрежи.

Станковић је на старту другог дела игре направио измену па је на терен ушао Милан Гајић уместо Милана Родића. Лево се померио Гобељић и већ у првом продору показао да једнако успешно може да покрије обе позиције. Управо после акције са те стране терена је Црвена звезда постигла трећи гол. Милуновић је био тај који је упослио Спиридоновића, брзоноги везиста је претрчао Бадра, послао лопту у петерац, а на месту је био Ел Фарду Бен који је у 52. минуту остварио хет-трик. Мало је фалило нападачу са Комора да два минута касније још једном матира Муњоза. Шутирао је Гајић оштро, Бен је поново био у петерцу и поставио ногу, али је лопта завршила поред гола.

Одлична контра Црвене звезде у 69. минуту ипак није завршена поготком. Гајић је био тај од кога је све почело, упослио је Иванића који је утрчавао по средини и шутирао у Муњоза, а потом је и Катаи одбитак послао поред гола. Опробавали су ударце Канга и Вулић, али се резултат није мењао, све до 78. минута када је Иванић искористио неодлучност Касада у последњој линији тима и рутински послао лопту у мрежу. Издриблао је Катаи двојицу одбрамбених фудбалера у 84. минуту, али је Муњоз одлично пратио акцију и успео да одбрани. Још једном се Иванић уписао у стрелце, а играо се 87. минут. Бен је био тај који је прошао по десном боку и заврнуо лопту у петерац коју је спремно дочекао наш везиста и поставио коначан резултат на данашњем мечу.

Претходни текстЦрвена звезда мтс и Специјална Олимпијада настављају успешну сарадњу
Следећи текстСтанковић: Први корак ка циљу