У сусрет противнику – Европа

77

Црвена звезда започиње ново поглавље у европским такмичењима сутра од 21 час на стадиону “Рајко Митић” у утакмици првог кола квалификација за Лигу шампиона против гибралтарског шампиона Европе.

Изабраници Дејана Станковића, после сјајног почетка у Суперлиги Србије и скора од четири победе уз гол разлику 12:2, спремни дочекују прву утакмицу у Европи и то баш против – Европе. Можда помало симболично, али смо сигурни да ће црвено-бели сутра на Маракани одиграти праву такмичарску утакмицу против екипе са Гибралтара.

МЕЂУСОБНИ ДУЕЛИ

Црвена звезда и Европа до сада нису одиграли ниједан међусобни дуел.

Што се прошлосезонског учешћа у Европи тиче, гибралтарски шампион био је део другог по квалитету такмичења, а зауставила их је пољска Легија у 1. колу квалификација (0:0, 0:3). Претходно су у прелиминарној фази успели да савладају андорску Сент Џулију код куће са 4:0, а упркос поразу у гостима од 2:3 – прошли су даље.

Од сезоне 2014/15 па до данас, сваке такмичарске године били су део европских квалификација, али су углавном учешће завршавали у првим колима. Осим у сезони 2016/17 када их је шведски Аик зауставио у 2. колу, након што их је ривал у оба меча савладао са 1:0. На укупно 16 европских мечева које су имали прилику да играју кроз историју, остварили су три победе, два ремија, а 11 пута су поражени.

ПРЕНОС УТАКМИЦЕ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЕВРОПА

Директан пренос утакмице против Европе можете пратити на каналу РТС 1 са почетком од 21 час. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на сваком мечу из минута у минут.

ФОРМА ЕКИПА

У прва четири кола Црвена звезда има максималан учинак од четири победе без примљеног гола уз гол разлику 12:2. Такође, Дејана Станковића радује и податак да су његови пулени наместили нишанске справе. Шампионат Гибралтара био је готов још у марту, а екипа Европе је убедљиво освојила титулу првак без пораза.

НАЈБОЉИ ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Кључни играч у екипи је капитен Лиам Вокер, крилни нападач и стандардни репрезентативац Гибралтара, који је на 22 меча у претходној сезони постигао 23 гола у свим такмичењима, а тим је претежно састављен од фудбалера са шпанским пасошем. Врло важан за тренера Рафаела Ескобара, који је у каријери до сада водио само шпанске нижеразредне клубове, је и двојац из Гане. То су Квадво Поку, офанзивни везиста рођен 1992. године, који је и три пута носио дрес националног тима, а ту је и Ибрахим Ају, рођени брат далеко познатијих Џордана и Андреа, али и син Абеди Пелеа, својевремено голгетера Олимпика из Марсеја и учесника чувеног баријевског финала у ком је Црвена звезда постала европски шампион.

РЕЧ ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

И пред овај сусрет ће шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић бити на слатким мукама што се тиче састава.

Одлично се носим са слатком муком састављања тима. Није ми проблем ни са „бонус“ играчима да направим екипу, јер у последњих пар година заиста много улажемо у Омладинску школу. Ипак, ово ће бити први пут ове сезоне да немамо тај фактор и да не морамо нужно да гледамо ко има колико година. Биће добра екипа сутра на терену. Што се ривала тиче, код њих је фудбал „стао“ у марту. Гледали смо их, пратили смо им и неке пријатељске утакмице и направили добру анализу. Видећемо на основу листе играча да ли има нешто ново. Ми смо спремни. Све зависи од нашег приступа. Крећемо у нешто од чега Црвена звезда живи. Наравно, важно нам је и првенство, али лепо је причати о нашем клубу у европском такмичењу. Уигравали смо се протеклих месец и по дана да уђемо у ово надметање. Сигуран сам да ћемо спремност показати на терену. Понављам, приступ је кључан, он мора да буде онакав какав захтевају грб, клуб и навијачи – рекао је Станковић.

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар утакмице Црвена звезда – Европа биће бугарски судија Волен Чинков. Помагаће му Димитар Димитров и Иво Колев.

Претходни текстСениорке спаринговале јуниорској репрезентацији Србије
Следећи текстТара Дацић и Теодора Ивановић на мини припремама са кадетском репрезентацијом