Звезда убојита из прекида

60

О томе колико се пажње посвећује тактичким детаљима на тренинзима Дејана Станковића, говори податак да је Црвена звезда у пролећном делу сезоне постигла чак седам погодака из прекида.

Фудбалер који је највише “профитирао” због напретка црвено-белих у овом сегменту игре је Срђан Бабић, који је преко ноћи – од штопера постао голгетер, па се чак три пута уписао у стрелце. Серија је кренула још пре пандемије корона вируса и заустављања “бубамаре”.

У мечу који је Црвена звезда решила већ у првом полувремену, против Мачве, сусрет је отворио Ел Фарду Бен феноменалним поготком из слободног ударца у 19. минуту, а онда је у 37. минуту центрирао после прекршаја и пронашао Срђана Бабића који је матирао Живковића. Коначан резултат је био 3:0 за Црвену звезду, а идентично је било и против Напретка, када су поново изабраници Дејана Станковића са три поготка испратили госте у Крушевац. Мрежу “чарапана” начео је Антонио Томане у 22. минуту када је Гаврић центрирао из угла, а Павков главом подигао лопту за спретног Португалца који налази немоћног Кордића у раскораку и постиже гол.

Ни два месеца паузе нису натерале изабранике Дејана Станковића да забораве како се постижу голови из прекида. У мечу против Рада када је печатирана шампионска титула која је заслужено освојена од стране нашег клуба – штопери су имали своје нападаче улоге. Прво је Срђан Бабић погодио после акције из удбженика када је Бен извео слободни ударац кратко до Мирка Иванића, а овај одмах пронашао високог дефанзивца ком није било тешко да пошаље лопту у мрежу. Бен се нашао у улози асистента у наставку игре и из корнера упослио Дегенека који је главом матирао Марковића, а меч је завршен резултатом 5:0 за наш тим.

Ако је било неке симболике у мечевима против Мачве и Напретка у смислу резултата, онда је то случај са дуелима против Рада и Радника, јер су штопери били ти који су погађали. Црвена звезда је рутински савладали Радник 4:1, меч је обележио свакако дебитант и стрелац Андрија Радуловић, али су мрежу Сурдуличана начели Радован Панков и Срђан Бабић. Прво је Звездина “шестица” после центаршута Гаврића погодила у 27. минуту главом, а онда је била спретна и “петнаестица” девет минута касније и преокренула резултат у потпуности.

Голгетерска расположеност Звездиних штопера и опасност из прекида могли би да буду једно од оружја и у мечевима који следе за наш тим на путу до освајања дупле круне.

Претходни текстПородична традиција – Никола Топић нова узданица Црвене звезде
Следећи текстБабић: Размишљамо само о дуплој круни