Христина Илић: Моја игра је одраз рада целе екипе

80

После одлуке Ватерполо савеза Србије да оконча Првенство Србије, сезона за ватерполисткиње Црвене звезде је завршена. Екипа Драгане Ивковић је одбранила Куп Србије, заузела је треће место на финалном турниру Регионалне лиге, док је на после три турнира Дунав лиге била на четвртој позицији са 13 бодова из 11 утакмица.

Најефикаснија играчица Црвене звезде је 18-годишња Христина Илић, која је пропустила само једну утакмицу ове сезоне, а постигла је 56 голова у свим такмичењима.

После два месеца паузе екипа Звезде је поново почела са тренинзима у базену, а млада играчица признаје да јој је одмор у почетку пријао.

На почетку ванредног стања ми је добро дошло да се мало одморим од тренинга, јер смо до тада одиграле велики број утакмица, али ми је убрзо цела ситуација постала чудна. Тај период ми је пријао, јер сам проводила више времена са породицом и могла сам да се фокусирам на школске обавезе, док сам тренинг покушла да надоместим радом у кућним условима. Сада смо се вратиле базену, пауза је оставила трага, али ћемо то тренингом брзо превазићи – каже млада ватерполисткиња и додаје:

– Почели смо са лаганим тренинзима, сада нам постаје све теже и полако улазимо у форму. Два месеца није мали период, посебно за нас који се бавимо воденим спортом. Мислим да ћемо се за отприлике месец дана вратити у праву форму.

Сви су се надали да ће се Првенство наставити током лета, али је Савез у петак саопштио да до тога неће доћи. Ипак, постоји могућност да се организују неки турнир, како би играчице биле у каквој таквој форми.

– Надам се да и даље постоји шанса да одиграмо неко такмичење током лета. Наравно, ако се све екипе припреме физички, јер у супротном може да дође до повреда. Ако будемо играле утакмице, оне ће показати у којој мери смо успеле да се вратимо у прави ритам.

Млада играчица иза себе има сјајну сезону, у којој је постигла 56 голова, али истиче добру игру целе екипе.

– Могу да будем задовољна игром екипе. Било је ту грешака, утакмица које смо требале да победимо, пада концентрације, али, када се сумира велики број утакмица у различитим такмичењима, мислим да је била добра сезона. Моја игра је одраз рада целе екипе. Али наравно, увек може и треба да буде боље.

Награда за добре партије стигла је у јануару, када је са 17 година заиграла на Европском шампионату за сениорке у Будимпешти.

– Било је велико искуство дебитовати на Европском првенству у Будимпешти. Учествовати у таквом спортском спектаклу била је велика част и за искусније играчице, а камоли за мене. Једина жал је за бољим пласманом, који је овог пута изостао, али и додатни мотив за будућа такмицења.

Женски ватерполо у Србији напредује из године у годину. Већи број екипа, такмичења и утакмица у великој мери утиче на то, али мора да се ради на омасовљавању.

Поправила се ситуација јер имамо много јаких утакмица у различитим такмичењима, тако да у том сегменту можемо рећи да иде на боље. Али, тај напредак није довољан да би се стигле најбоље репрезентације и екипе из Европе. Недостаје још девојчица које би почеле да тренирају женски ватерполо, јер без великог броја девојака нема конкуренције и напретка, односно постизања неког великог успеха – закључује Христина Илић.

Претходни текстЗвезда ТВ | 31. титула
Следећи текстПадали су рекорди, „пуцале стотке“