Бари, понос Црвене звезде и свих звездаша

74

Прошло је тачно 29 година од када је Црвена звезда своје име уписала у историју европског фудбала, од када је покорила Европу и дала свима повод за безграничну радост. Том приликом, данас је у Медија центру стадиона “Рајко Митић” одржан коктел где су бројне легенд клуба евоцирале успомене на сјајан успех Звездине генерације из 1991. године.

Прошло је 29 година од како се Црвена звезда уписала на пехар Лиге шампиона, у историју европског фудбала и ушла у ред оних који су фудбалски бесмртни. Велики број прослављених Звездиних асова, представника медија и гостију, могло је да још једном уживо види „ушати“ пехар, и подсети се пута Звездине златне генерације који је водио преко Швајцарске, Шкотске, две Немачке, а славно се завршио у Италији, у Барију. Само наизглед завршио, јер је то био почетак једног новог пута којим су част да пођу имали само великани, а међу њима и наша Црвена звезда.

Председник нашег клуба Светозара Мијаиловића се обратио присутнима који се присетио успеха од пре 29 година.

Резултат који је генерација из 1991. године остварила је тако велики да свим актерима, али и садашњим генерацијама даје могућност да део тог великог успеха прихвате као изазов за оно што већ сада раде и што ће у будућнпсти радити. Због тога овај датум и успех остаће инспирација свима онима који припадају Црвеној звезди. Актери из 1991. побрали су ту славу и свесни су тог резултата који су остварили и на томе им честитам – нагласио је Мијаиловић.

Једини српски тренер који је успео да освоји титулу првака Европ, Љупко Петровић, поздрављен је од стране свих присутних громогласним апалузом. Такође, и Љупко се присетио славних тренутака црвено-белих.

– Много сам пута у разним интервјуима говорио о причама из Барија и све је већ познато. Можда има неких детаља који нису познати, али бих ја истакао да је Црвена звезда наш, велики клуб и када год се сетим Барија или крочим у наш музеј мене ухвати језа. Враћам се у прошлост и осећам се веома лепо. Данас ја цветам од среће јер тај резултат који смо постигли славиће се дуго година и дај Боже да што пре дође тренутак да Звезда то понови.

Легенда клуба, човек који је са капитенском траком на руци предводио генерацију у походу на кров Европе Стеван Дика Стојановић имао је кратку, али јасну поруку.

– Искрено сматрам да се за ових 29 година испричале све приче око Барија, ништа се није променило. Само смо ми, актери тог финала, из године у годину све старији и свеснији колико је то заправо велики успех за клуб.

Трећа Звездина звезда и први човек спортског сектора Црвене звезде из 1991. године Драган Џајић такође је евоцирао успомене на највећи успех српског фудбала.

Излишно је говорити о на тему Барија, јер нема много тога да се каже. Ово је велики успех за клуб са Балкана и зведаши су поносни на то. Генерације које долазе настојаће да понове такав подвиг, а оно што је свима јасно јесте да ће тешко која екипа доћи до тог трофеја. Сви ми звездаши који раде у клубу и који ће радити имају велики мотив испред себе. Морам да изразим и велику захвалност свим људима, од играча и тренера, јер њима припада велика слава – закључио је Џајић.

Такође, наш клуб је искористио ову прилику да честита рођендан легенди клуба Драгану Џајићу, који ће сутра напунити 74 године.

Претходни текстЏајић: Веровао сам у тај тим
Следећи текстВатерполо савез прекинуо првенство Србије за сениорке