Љупко посетио Декија: Биће успешан тренер као што је био играч

70

Имала је Црвена звезда кроз историју многе велике тренере, али само је Љупку Петровићу успело да постане европски шампион са нашим клубом. Легендарни стручњак посетио је данас тренинг изабраника Дејана Станковића кога је са 16 година „убацио у ватру“ и предвидео му успешну тренерску каријеру.

Баш дуго нисам био овде на помоћним теренима стадиона „Рајко Митић“. Разговарао сам са Драганом Џајићем и он ми је рекао да дођем, да је Дејан Станковић „мој играч“ и тек тада сам схватио колико је времена прошло од када нисам био овде. Хтео сам да пожелим срећу Декију, он је на почетку тренерске каријере, а верујем да могу да му помогнем саветима и искуством које имам – почео је Петровић.

Иако је Љупко неко ко је Црвеној звезди са клупе донео и највећи клупски успех, легендарни стручњак признаје да и даље има трему када дође на стадион.

– Искрено, кад год дођем на стадион, осетим неку позитивну трему. То је Звезда, она се једноставно воли, она је љубав и емоција. Драго ми је што увек када дођем овде имам леп дочек, а тако је било и данас. После дужег времена сам ту где сам држао тренинге, смишљао тактике и осећај је феноменалан.

Постоји посебна веза између Љупка Петровића и Дејана Станковића, с обзиром да је садашњи тренер црвено-белих дебитовао у омиљеном дресу када га је Петровић послао на терен у мечу против ОФК Београда, давног 11. фебруара 1995. године.

– Не могу да кажем да сам заслужан за Декијеву каријеру, јер сам сигуран да би он успео и без мене и уопште без било ког тренера. Он је имао велики таленат, а ја сам то препознао у њему са 16 година и убацио га у игру тада против ОФК Београда кад смо водили 2:1. Сећам се да су тад навијачи негодовали што дечак улази, а резултат је био тежак. Разумео сам ја њих, али сам имао поверење у Декија да ће унети у средину терена оно што је у том тренутку требало и баш његов први контакт с лоптом је била пречка са двадесет метара, тако да је том храброшћу „купио“ навијаче. На крају смо тријумфовали.

Верује Љупко да ће Црвена звезда освојити шампионску титулу већ у мечу против Рада.

– Сигуран сам да у првом следећем мечу освајамо титулу. Биће то Декијева прва титула, а желим му пуно успеха са Звездом. Верујем да је способан да и као тренер црвено-белих оствари резултате који ће се памтити.

Подсетио се и Петровић освајања европске титуле у Барију.

Прође ме језа и позитивне успомене кад се сетим шта се дешавало. Да није било шампионске титуле, то би било заборављено, овако ће остати вечно у историји европског фудбала – подвлачи Петровић.

Пресрећан због сусрета са тренером који му је указао шансу да дебитује у Црвеној звезди био је и Деки Стаковић.

Увек је лепо када се неко врати кући и кад посети неког кога је измислио. Када сам га видео, сетио сам се лепих дана кад сам био дете, сетио сам се Лиге шампиона и Барија и свих младих играча које је Љупко изнедрио, између осталих и мене. Сетио сам се мог дебија на Карабурми и његове храбрости да ми укаже шансу у неизвесном мечу. Лепо је било видети га и поразговарати са њим – рекао је Станковић.

Искористио је Деки посету старијег колеге да од њега чује по који тренерски савет.

Кад неко има искуства као он, то су “кофери” знања. Причали смо како је то водити свлачионицу у данашње време, како учинити то да те момци слушају и на терену и ван њега. Генерално, могу рећи да сам добио животну лекцију и причу од “старог вука” као што је он. Позвао сам га и да дође у суботу да седне на клупу поред мене у мечу против Графичара, надам се да ће се одазвати и доћи, али он треба да зна, да је ово његова кућа и да је увек добро дошао – подвукао је Станковић.

Претходни текстДегенек: Време је за дуплу круну
Следећи текстЗвездине ватерполисткиње ускочиле у базен