Младеновић: Не сме се ризиковати здравље деце

81

Директор Омладинске школе и некадашњи фудбалер Црвене звезде Драган Младеновић у разговору за Звездину телевизује говорио је о бројним темама везаних за наше млађе категорије. Пандемија јењава и док се чека одлука струке и ФС Србије око датума наставка рада, Младеновић истиче да је направљен план рада у свим сегментима и за разне услове, али да је у сваком први и најважнији – здравље дечака.

Водити школу је изузетно компликовамо, нарочито сада у овако тешким условима. Ми смо потпуно спремни ушли у све ово и када имате добро организовану средину то не представља велики проблем. Омладинска школа је била спремна и на овакав сценарио. Имали смо разговор седам дана пре увођења ванредног стања па смо на колегијуму доши до закључка да може и овако нешто да се деси. Спремили смо се унапред. Омладинска школа није стала са радом и и даље функционише по плану и програму – почео је Младеновић.

Највећи изазов за Омладинску школу био је да се деци објасни да нема заједничких тренинга.

– То је, на крају крајева, и велики изазов за нашу јавност и људе који су у овим условима концентрисани на здравље. Дајемо пример тиме што остајемо код куће. Једноставно наш примарни изазов је да објаснимо деци да првенствено треба да воде бригу о свом здрављу и здрављу својих најближих, па тек онда на тренинге. Увек им причам да је фудбал најважнија споредна ствар на свету и ми тако васпитавамо децу која су у Звезди. Фудбал јесте важан, али у животу има и важнијих ствари. Такође, ми немамо проблем организације. Људи који су тренери у Омладинској школи су млади и амбициозни људи и у складу са новим технологијама организују свој живот. Са друге стране деца су можда и боља у технологијама од нас тако да смо нашли ту везу и спојили лепо и корисно. Тренери су свакодневно „на вези“ са својом генерацијом. Превасходно се бавимо едукацјом деце и шта је то што они треба да раде ван фудбала, а тек онда и одржавање физичке спреме.

Деца у кућним условима раде колико могу….

– Дефинтивно тренинзи нису онакви на какве смо навикли. Ми се бавимо фудбалом на отвореном и то је оно што је природна средина за нас. Ово су, за нас а и за све спортисте, „ненормлани услови“, али тражимо начин да изаемо из свега овога што спремнији. Наравно да то није на нивоу онога што би деца могла да покажу када би тренирала напољу, али спремни смо за сваку врсту тренинга. Сами тренинзи су базирани на томе да у одређеним условима можемо да тренирамо. Надам се да ће све ово брзо проћи и да ће повратак деце на терене бити што скорији.

Врло често најмлађи фудбалери тренирају заједно на видео позиву, раде бројне изазове.

– Тренинзи су разноврснији у односу на оно што радимо на терену. Ту су разни челенџи које им тренери задају. Управо сам имао прилике да преко видео позива одгледам један тренинг, па сам видео да има ту доста добрих певача. Драго ми је што они то другарство негују и да су увек добро расположени. Најбитније да је деца остану здрава и ментално и физички. Фудбал може да сачека и неће побећи. Биће и они старији временом и схватиће шта је у животу битно. Имамо све услове када се све ово брзо заврши. Треба бити опрезан и ставити здравље испред свега.

Имао је и речи хвале за цео тим који ради у Омладинској школи Црвене звезде.

– Свим људима у Омладинској школи желим да се захвалим на посвећености, ентузијазми и професионализму који демонстрирају свакодневно. Они показују да су људи којима је место у Црвеној звезди. Сви смо ми део једног тима од мене као директора до Николе Јелића који је главни тренер, Владе Цветичанина главног координатора, тренера селекције, људи у администрацији, економа.. Свима њима бих желео да се захвалим што представљају Омладинску школи на најбољи могући начин.

Наши млади тренери се свакодневну едукују.

– Тренери су посвећени свакога дани и желе да уче и када је, да кажем, нормално стање, само смо добили мало више времена да се бавимо неким другим стварима. Тренери су сад усресређени на ствари које су добили као задатке за овај период. План и програм је јасан и зна се шта се тражи. Они су сасвим коректно одрадили све то, наравно у договору са главним тренером и са мном за ове најстарије селекције, а за оне млађе са координатором. Радимо као да није ни престао фудбал, само у редукованом простору и надам се да ће се тај простор из дана у дан повећавати.

Некадашњи првотимац Црвене звезде нагласио је да ће цела ова ситуација оставити последице на играче.

– Дефинитвно ће све ово утицати на све играче. Одрадили смо комплетне припреме и сезона је увелико почела, а сада се треба базирати на томе када ће почети тренинзи. Нико од нас не зна праву слику и стање када ће бити дозвољено деци да се врате на терене. Дефинитивно не треба давати прогнозе док не буде све готово. Што се тиче дечијег фудбала ту је велика концентрација деце на малом простору и то може бити велики проблем. Све је одрађено како треба и спремни смо за све што долази.

Директор наше школе није крио задовољство и речи хвале поводом сјајних резултата свих млађих селекција.

– Показујемо из године у годину да растемо као клуб нарочито у раду са млађим категоријама. Омладинци су први, али приоритет за нас је стварање играча за први тим. Ми смо ове године играли Лигу шампиона где смо достојно репрезентовали сам клуб и српски фудбал. Из године у годину растемо и имамо све више квалитетније деце која желе да буду део Црвене звезде. То се односи и на генерацију кадета која је такође прва. Радимо добар посао сви заједно, од тренера, кондиционих тренера, тренера за опоравак. Свако има свој задатак и бави се оним у чему је најбољи. Не мешамо се једдругима у посао, али се знају јасне смернице.

Омладинци су направили сјајан резултат у Лиги шампиона за младе, а звездаши исчекују играче који ће доћи и до првог тима.

– У нашој школи постоји велики број квалитетних играча. Генерација 2002. је показала да га има и да се у догледној будућности може рачунати на њих, ту наравно имамо и играче 2001. годишта, али и млађе. Ја бих најсрећнији био када би цела генерација прешла у први тим, али то је нереално. Не зависи од мене, већ од тога какве су могућности клуба и шта клуб жели да постигне. Никад нисам желео да говорим о именима јер не желим да се огрешим о неког играча. Никад не знате кад ко може да „експлодира“. Свако ко је у Црвеној звезди заслужује да буде ту где јесте и добија онолико минута колико заслужује да добије. Својим понашањем, залагањем на тренинзима и утакмицама се сами боре за своје место у Звезди и своје каријере. Када се подвуче црта нико не може да им помогне до њих самих – ни родитељ, ни менаџер… Тренери су ту да их упуте на прави пут, да им дају све сугестије за оно што се очекује у Црвеној звезди и у њиховим главама када се све коцкице сложе, можемо очекивати да, уколико буде све како треба, неко од њих у веома кратком периоду заигра за први тим.

Младеновић очекује попуштање рестриктивних мера у Ванредном стању и што се тиче спорта.

– Оно што дефинитивно мислим да ће се догодити јесте управо враћање деце на тренинге. Сигурно је да Црвена звезда неће ођедном вратити све генерације, то је изузетно велики број деце на малом терену. Дефинитвно може доћи до компликовања ситуације. Ми ћемо у сарадњи са људима који воде српски фудбал видети шта је најбоље у нарадном периоду. За сада немамо конкретне информације везане за почетак било каквог окупљања. Видимо да се полако отварају радње, теретане и дозвољава се окупљање већем броју људи. Треба чекати, прво ће првотимци изаћи на тренинге, а потом и млађе селекције Црвене звезде. Омладинска школа има три терена и мали број свлачионица за 450 дечака који тенирају. Изузетно је мали простор где може доћи до компликовања ситуације што не бисмо желели да се деси. Уколико се појави један случај то значи прекид сваког рада. Сва та деца која долазе на терене иза југа Маракане се друже и долазе у контакт једни са другима. Водићемо рачуна о томе када шта и како.

Директор Омладинске школе често саветује све играче да је школа на првом месту, а у шаљивом тону је открио и како то изгледа и у његовом дому.

– Ја лично имам муку и са својим клинцима да их натерам да уче. Тешко је, дете када добије слободу има много времена за све остало. Померају све, игрице су наравно примарне. Данас је можда и најтеже бити родитељ у оваквој ситуацији. Трудим се да свим играчима кажем да морају да уче школу. Оно што треба да знају да, не само у Србији већ и у свету, јако мали број професионалних спортиста и фудбалера успе у каријерама и једноставно треба бити спреман на опцију Б. Уколико дође до повреде или било чега што може утицати на њихову каријеру мислим да треба спремно да дочекају сваку ситуацију, јер само тако могу успети, не само у фудбалу већ и у животу.

Младеновић је имао и сада савете за све играче у овим тешким временима.

Предложио бих им да воде рачуна о себи, а то значи да улажу у себе, не само у спортском смислу већ и у томе да буду едуковани, начитани, да буду људи који ће репрезентовати Црвену звезду и ван фудбала. Ако буду успешни доживеће да буду медијски експнирани, да дају интервјуе и једноставно треба бити спреман и на такав изазов. Морају да уче, улагање у себе је најважније, моја препорука има је да се баве учењем језика, да усавршавају било који језик који говоре јер ће им то помоћи у ситуацији ако буду градили каријеру у иностранству – закључио је директор Омладинске школе Црвене звезде, Драган Младеновић.

Претходни текстЗвезда дарује сезонске медицинским радницима из Ковид болница
Следећи текстПриче из историје – Драгутин Топић