Мркела: Спремни чекамо наставак сезоне

59

Спортски директор Црвене звезде Митар Мркела у разговору за нашу телевизију осврнуо се на период у изолацији, планове и одређене потезе који су учињени како би клуб и екипа наставак сезоне дочекали спремно, предстојећи прелазни рок, очекивања звездашке јавности. И није скривао на почетку разговора да му је на известан начин пријао период изолације јер је коначно више времена проводио са породицом.

– Мислим да ово време када смо сви код куће, углавном проводимо на исти начин. Ја сам се потрудио да време пребацим на ствари за које нисам имао времена у претходних 10 година, јер сам био много ангажован на пословима како на стадиону тако и у иностранству. Проводим време са породицом, са супругом и сином и мислим да сам њима највисе недостајао у последњих 7-8 година. Трудим се да се посветим неким стварима које сам запоставио, а то је читање. Често гледам и неке старе утакмице из мојих дана. Изузетно ми је емотивно када видим неке утакмице које сам као дечак гледао. Рецимо Звезда – Бајерн 3:2, тада нисмо прошли даље у Купу УЕФА. Тај меч сам посматрао са трибине. Волим да се присетим великих дана Црвене звезде. Тако да, уз оне ствари које су обавеза када је Звезда у питању, то су ствари којима се баваим када сам код куће – почео је Мркела.

Звездина легенда објаснила је и како сада изгледају обавезе у спортском сектору.

– Посла увек има. Пре отприике месец и по дана стале су обавезе што се тиче тренинга и утакмица, тог истог дана почели смо да се бавимо управо оним шта ћемо када све поново крене. Мислим да смо много добрих ствари урадили. Пратимо ситуацију, на сталној сам вези са Звезданом Терзићем, Дејаном Станковићем, са људима из стручог штаба и скаутима. Наставили смо оне активности које смо имали и раније. Припремамо се за различите врсте сценарија када је у питању наставак сезоне и мислим да ћемо спремни дочекати дан када ће се лопта поново закотрљати.

Мркела је откиро и да ли постоји неки фудбалер кога посебно прати, а истакао је и да ће овај прелазни рок бити знатно другачији од претходних.

– Увек постоји неко ко је занимљив. Пратимо велики број играча, у овом тренутку имамо у нашој бази података много фудбалера који би моги да задовоље критеријуме играња у Црвеној звезди. Када се један прелазни рок заврши, а то је било пре пар месеци, одмах почињу припреме за наредни и тај прелазни рок се припрема у складу са жељама тренера, са претпоставком са којих позиција ће играчи напустити клуб. Овај прелазни рок биће другачији него сви до сада. Не знамо када ће почети, не знамо на који начин ћемо га радити, али припремамо се за више сценарија и у складу са оним који буде актуелан реаговаћемо, верујем, на најбољи могући начин. Пре свега се сви надамо да се што пре вратимо колективним тренинзима и да се све настави. У ком формату и како то још не знамо. У складу са тим, када се настави сезона и када се заврши, радићемо на томе шта ће се дешавати између краја сезоне и почетка квалификација.

Осврнуо се спортски директор и на трансфере који су неминовност.

– Верујем да ће бити и долазака и одлазака. Као што је и Звездан Терзић рекао Црвена зведа зависи од одлазака. Ми ћемо бити принуђени да продајемо наше играче, а када то урадимо остаће нам неке позиције непопуњене и мораћемо да реагујемо у складу са тим и да доводимо замене. Међутим, када ће то бити ја у овом тренутку заиста не знам, али верујем да ће траснфера бити. У овом тренутку не знамо ни какве ће цене играча бити. Све су претпоставке да ће оне ићи на доле јер видимо какве последице корона оставља на економије земаља. Оставиће сигурно последице и на фудбал. Вероватно ће се утакмице играти и без публике и многи спонзори који су спонзорисали велике клубове или уговоре смањити или скроз раскинути. То ће сигруно утицати и на трансфере играча и да ће у неком првом периоду, после свега овога, цене фудбалера бити нижа.

Објаснио је како је дошло до споразумних раскида уговора са Раџивом Ван Ла Паром и Жандером.

– Одмах по сазнању да Дејан Станковић не рачуна на Ла Пару и Жандера ми смо ступили у разговоре са њима са жељом да те уговоре раскинемо. Петнаест дана пре него што је све ово са корона вирусом почело, ми смо направили начелни договор и то смо убрзо и реализовали. Испоставило се да је тај потез, у ово доба короне када сви клубови смањују буџете и када се смањују плате играчима, утолико значајнији.

Мркела је оптимист и верује да ће играчи максимално могуће спремни дочекати наставак такмичења.

– Истог тренутка када је обустављено првенство и колективни тренинзи стручни штаб је направио план рада у новонасталој ситуацији. Сви играчи су најпре добили покретне траке и бицикле који им омогућавају рад у кућним условима. Сваког дана су фудбалери и стручни штаб на видео вези и добијају смернице шта је потребно да ураде тог дана. Верујем да ће играчи бтии спремни најбоље могуће у оваквој ситуацији. Знамо да заједнички тренинзи, они са лоптом па и утакмице најбоље утичу на форму играча. Тога сада нема и сигурно је да ће бити потребно неко време како би се играчи вратили у такмичарску и тренинг форму. Оптимиста сам, јер сваког дана причам са Дејаном Станковићем који је сигуран да ће играчи бити изузетно спремни за оно што их очекује када првенство поново почне.

Навијачи увелико говоре и о дуплој круни, али и о европским такмичењима.

– Ми смо имали веома успешне три године. Освојили смо две титуле првака, играли смо три пута групну фазу у европским такмичењима и мислим да су то били заиста феноменални успеси. Знамо шта су очекивања навијача Црвене звезде, она су увек највећа, и без обзира на ситуацију у којој се Звезда налази жеље су исте. Сви ми који радимо у Звезди знамо за то и радимо све да то и испунимо. Ја верујем да ћемо и наредне сезоне бити успешни онолико колико и у последње три године.

Публика ће сигурно недостајати фудбалерима Црвене звезде.

– Мислим да ће, бар у неком првом периоду, морати да се игра без гледалаца. То ће свакако бити хендикеп за нас, знамо колико нам значе навијачи и колики ветар у леђа дају нашим играчима на терену. То ће сигурно недостајати нашем клубу.

Мркела је похвалио рад Омладинске школе, а нарочито генерацију звездиних омладинаца.

– Омладинци су имали сјајну сезону. Рекао бих да у последњих неколико година Омладинска школа стално даје неке нове играче за први тим. Имали смо браћу Илић, Јовељића, Рачића, Аџића, сада су ту Жељко Гаврић и Вељко Николић. Генерација 2002. је одиграла сјајно у Европи и скренула пажњу на себе, а у својим редовима има 5-6 играча који су у плану да се у неком наредном периоду прикључе првом тиму. Не треба заборавити и оне играче који су већ да ти нашој филијали Графичару на каљење. Они ће у летњем периоду када будемо на припремама сигурно добити своју шансу и мислим да Звезда не треба да брине. Ова полусезона која треба да се настави је позакала да наши млади играчи могу да буду превага и на најважнијим утакмицама и верујем да ће у наредном периоду појавити и доказати неки нови Гаврић и Николић.

Имао је за крај директор и поруку звездашима.

Сви се надамо да ће се лопта што пре поново покренути и да ће почети да се игра фудбал. Звезда ће спремно дочекати тај тренутак када све буде поново почело и бићемо спремни да испунимо све жеље које навијачи постављају пред нас – подвукао је спортски директор Црвене звезде.

Претходни текстМилосављевић: Имали смо несаломив дух
Следећи текстСтанковић: Ми кадети смо као породица