Терзић: Хоћемо титулу освојену на терену

67

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић у разговору за нашу телевизију поздравио је све звездаше и поручио им да остану код куће како би се што пре сви заједно вратили на нашу Маракану. Говорио је Терзић на бројне теме, о стратегији клуба у наредном периоду, плановима, трансферима играча, тренутној ситуацији у фудбалу код нас и у свету.

Поздрављам све звездаше, надам су да су сви здрави, као и да се придржавају свим мера и упустава Владе Републике Србије у нади да ћемо брзо изаћи из Ванредног стања и вратити се редовним обавезама. Сада сви имамо времена да на један квалитетан начин искористимо слободно време за неке ствари које волимо, а за које нисмо имали времена. Читам разне књиге попут Камија, Селинџера, Харарија. Ко жели да чита може лако да нађе квалитетну литературу. С друге стране, нисам ни знао колико ствари може да се одради код куће. Ми смо припадници „традиционалног“ пословања и више смо били за то да будемо у канцеларији, да се физички виђамо са људима. Тек сада сам открио многе предности дигиталних платформи, тачније видео позива. Мислим да смо много посла одрадили користећи информационе технологије, и лично могу рећи да сам више научио у претходних месец дана око ИТ-а него за цео претходни живот – почео је Терзић.

Фудбалски клуб живи и ради рационално и одговорно и у овим околностима.

Функционишемо нормално колико је то максимално могуће. Мали број људи долази физички на посао, само део финансијског сектора с обзиром да завршавамо лиценцу 30. априла, па смо се организовали да прикупимо целокупну документацију. Остатак запослених не долазе на посао, осим наравно обезбеђења, као и радника задужених за одржавање терена, пошто се надам да ће се све врло брзо завршити, играчи треба да дођу на припремљене терене. С обзиром да је вегетација кренула, мислим да их чекају „тепих“ терени баш како то они и воле. Сваког дана одлазим на стадион како бих обишао просторије и терене и задовољан сам у каквим условима ће их дочекати стадион.

Сви са нестрпљењем очекују повратак на Маракану, а када ће то бити још не може са сигурношћу да тврди.

– У сталном смо контакту и са људима из УЕФА, пре свега са мојим блиским пријатељем Зораном Лаковићем који је члан радне групе за календар такмичења. Такође, у комуникацији сам са председником савеза Славишом Кокезом, са водећим људима из Партизана, као и са Владимиром Булатовићем, директором Суперлиге. Свакога дана имамо размену информација.

Навео је три могућа сценарија о којима се дискутовало и код нас и у УЕФА.

Први је да се сва првенства наставе и заврше у замишљеном формату. Други је да се првенства заврше по неком скраћеном моделу са мањим бројем утакмица, а ту је и трећа опција да се првенства уопште не заврше, већ да се табеле региструју у постојећем стању пре него што се све прекинуло. Тај модел ће применити Белгија и Шкотска, иако је из УЕФА стигао негативан став по том питању, ипак су са аргументованим разлозима изложили свој став и мислим да ће у Ниону то прихватити. У принципу, сви или већина лига Европе инсистирају на завршетку првенстава пре свега зато што је велики део њихових буџета из уговора од ТВ права. Који од ова три сценарија ће применити ФСС то не може нико да каже, јер зависи од више фактора. Пре свега зависи од тога када ће се прекинути Ванредно стање и када ће се стећи услови за тренинг, односно наставак првенства. То такође зависи и од процене лекара и Владе Србије, а други фактор који утиче на то јесте УЕФА календар везан за старт квалификација за Лигу шампиона и Лигу Европе. Ми се морамо услкладити према томе. Да ли ћемо имати довољно тремина да одиграмо све утакмице, или само делимично не зависи од нас. Наравно, ту ће своју реч морати да да и струка, пре свега они који су задужени за физичку припрему и спортску медицину. Треба видети да ли ће толики број утакмица у кратком временском интервалу довести до здравствених проблема фудбалера – рекао је Терзић.

Директор Црвене звезде објаснио је и како се може наставити национални шампионат у Србији, као и куп такмичење.

– Волео бих да се првенство заврши у већ замишљеном формату, дакле да се одиграју све утакмице. Црвена звезда је прва на табели са 11 бодова предности и желим да на један регуларан начин, без икакве сумње и мрље са неке друге временске дистанце, се све заврши. Оно чему се надам и што је некако и реално, то је да се првенство настави око 23. маја, ако би се после 1. маја укинуло Ванредно стање, а и томе се надам. Наравно, опет ће стручњаци дати своје мишљење јер ће бити потрено сигурно 2-3 недеље да се играчи спреме када буду радили групно, без обзира што они тренирају индивидуално. Дакле, надам се да ћемо наставити крајем маја, а да ли ћемо имати довољно термина да све то завршимо јер имамо укупно 14 утакмица то је већ питање.

Приликом доношења одлуке водиће се рачуна пре свега о здрављу фудбалера.

-С обзиром да нас и када почнемо нову сезону, очекаује још 56 утакмица. Свакога дана имам разговоре и са Дејаном Станковићем који је веома забринут, јер ако одиграмо све утакмице, а у већину мечева играчи ће ући неприпремљени, после тога ми ћемо морати да уђемо у нови циклус утакмица у новој сезони без темељних припрема које захтевају минимум четири недеље озбиљног рада. Мислим да је најреалније да се првенство настави крајем маја у скраћеној процедури када би се одиграле четири утакмице у првенству и три у купу, да би се потом играчи пустили на одмор и да се окупе око 1. јула и да се одраде добре припреме. Црвена звезда креће од 2. кола квалификација, а како сада ствари стоје по неком календару УЕФА то је 11. август. Треба имати у виду да се и првенство Србије мора прилагоди календару УЕФА и да би се бар две или три утакмице националног шампионата одиграле пре старта квалификација. У разговору са Зораном Лаковићем сазнао сам да ће једна сезона морати да се „жртвује“, или ова или следећа. И Европско првенство је померено за следећу годину, тако да би се шампионати морали завршити до 20. маја следеће године. Много је сценарија, важно је да не седимо скрштених руку, у комуникацији смо са људима из УЕФА, из ФСС-а и Суперлиге, као и из Партизана. Дејан Станковић свакодневно прати рад својих играча преко разних платформи. Надам се да ћемо колико-толико доћекати спремни наставак шампионата и да ће се до краја маја лопта закотрљати и на домаћим теренима.

Терзић је истакао да верује да ће се сва такмичења играти без публике до краја године, што ће представљати удар на буџете.

– Убеђен сам да ће наставак првенства бити без публике. Постоји велика вероватноћа да се читава наредна сезона одигра без публике. Сви клубови у Европи ће управо због тога претпрети велику штету. Црвена звезда у структури својих прихода осам одсто добија од улазница. Често чујем шта људи причају, и тада видим да сви мисле да наш клуб неће претрпети последице због пандемије корона вируса. Међутим, могу само да им поручим да они не схватају да су сви клубови, па и Звезда, део једног европског система, као и да сви функционишемо у систему спојених судова. Сви проблеми са којима се буду суочили клубови Европе ланчано ће се пренети на све лиге, поготово на Црвену зевзду која 85 одсто свог буџета пуни из иностранства. Видимо и сами шта чека светску привреду, и то ће се рефлектовати и на фудбал. Наш клуб не може остати имун на то, превасходно јер 40 одсто свог буџета Црвена звезда пуни из трансфера играча. Сигурно да ће клубови Европе остати ускраћени за велики новац, пре свега ако се читава сезона буде играла без публике, јер 25 до 30 одсто свог буџета они пуне од продаје улазница. Многе компаније су и најавиле да ће спонзорске уговоре смањити. Оно што је сигурно, то је да ће Црвена звезда за 30 одсто морати да смањи свој буџет. Свакога дана смо у комуникацији са директорима свих сектора у клубу, јер је неминовност смањење трошкова за 30 одсто.

Генерални директор нашег клуба демантовао је да је „Гаспром“ најавио смањење свог маркетиншког буџета.

Видим да су медији пренели некакве натписе из руских новина како ће наш генерални спонзор смањити спонзорски уговор и слободно могу рећи да је то једна велика лаж. „Гаспром“ остаје спонзор Црвене звезде до 2022. године са чврстим уговором од четири милиона евра годишње тако да тим медијским спекулацијама не треба давати много простора.

И фудбалери нашег клуба осетиће финансијску неминовну финансијску кризу која ће уследити.

– Ђани Инфантино и Александар Чеферин рекли су да више никад ништа неће бити као пре. Сведоци смо да је Јувентус донео одлуку да чак четири месеца играчима не исплати плате, Барселона је донела одлуку да за 70 одсто смањи плате Месију и другим фудбалерима. Сви клубови Европе су кренули у ту процедуру, а то је управо и одговор зашто ће и Црвена звезда кренути истим путем. Биће мање новца за фудбал, а самим тим ће бити мање новца и за наш клуб. Замолио бих људе који дају себи за право да дају свакакве изјаве, да се тога суздрже јер праве само штету. Најлакше је да се буџети за трансфере смање на минимум. Ми смо, наравно, на скупштини клуба спортском директору „дали“ одређен буџет за појачања за ово лето, а пре 15 дана смо одржали састанак где смо спртском директору Митру Мркели ипак саопштили да то што је планирано на лето неће имати. Оћекујемо да ће се много теже продавати и доводити играчи него до сада.

Медијске шпекулације о појединим појачањима су преурањене, тврди генерални директор.

– Мислим да је рано разговарати о довођењу играча, нарочито у медијма. Наравно, да са Мркелом и Станковићем сваког дана разговорам и о томе, али мислим да је рано за било какву медијску причу. Црвена звезда има велики фонд играча, а имамо и тројицу фудбалера која су у фокусу стручног штаба и радимо на разговорима за сада. Понаваљам, имамо много непознаница за наставак сезоне, планирамо и размишљамо у оквиру буџета, али рано је за имена. Што се тиче поменутих Пријовића, Кузмановића и Ивановића искрено мислим да су медији прерано кренули причу око њих јер ништа још нисмо радили везано за те играче. С друге стране, увек ће бити потребно да се продају играчи. Велики део нашег буџета долази од трансфера играча и ми морамо сваке године продавати фудбалере за минимум укупно 10 милиона евра. Већ шест година Црвена звезда послује позитивно, подносимо позитиван финансијски извештај што значи да више зарађујемо него што трошимо. Такође, са Ла Паром и Жандером смо уговорили раскиде уговора много раније него што су медији објавили. Што се тиче осталих играча, не можемо да доносимо одлуке када нису присутни, остао је једино Кањас који није у првом плану код Станковића за разлику до Бена, Боаћија, Гарсије и Томанеа на које се рачуна.

Терзић је говорио и о форсирању играча из наше Омладинске школе, а подсетио је и да су управо Звездини клинци били покретач свега.

– Црвена звезда је комплексан систем где морате да задовољите много сегмената. Ми смо народни клуб и морамо да ослушкујемо шта каже народ, али ћемо одлуке донети ми, на начин који је најбољи за успех Црвене звезде, како спортски тако и пословно. Пре шест година када сам дошао у Црвену звезду донелии смо одлуку да исфорсирамо младе снаге из наше школе – Јовановића, Јовића, Ристића, Грујића и Рајковића. То је био један точак који је покренуо Звезду јер смо приходовали 16 милиона евра, жртвовали смо једну сезону због тога. Звездини навијачи нису имали стрпљења ни после годину дана, без обзира што смо афирмисали ту децу. Народу је тешко удовољити, али мора се водити избалансирана политка, Звезда мора да буде шампион сваке године, као и да наш клуб да свој максимум да буде учесник европских такмичења, а уз све то мора форсирати и клинце.

Много високог захтева је клуб поставио као циљ.

– Увек се деси да нешто трпи, или спортски резултат или деца из школе. Ми смо у претходном периоду много уложили су Омладинску школу, пре свега у инфраструктуру и тренерски кадар, а мислим да смо све што вреди у Србији и региону успели да доведемо у Црвену звезду. Времена има, мислим да смо на добром путу, али не смемо ни да журимо са форсирањем младих играча. Мада, искрено да кажем мислим да смо закаснили шест месеци, требало је да Гаврића, Николића и Петровића од прошлог августа форсирамо на исти начин као што радимо од јануара ове године. Такве ствари нам се не смеју дешавати. На крају крајева када узмемо клинца из Омладинске школе треба га мало и истрпети. Имамо осам или девет играча који треба да буду локомотива и да вуку клинце. Мислим да су Гаврић, Николић и Петровић били у пролећном делу понајбољи играчи Звезде.

Директор је објаснио и стратегију клуба после корона вируса.

– Ми смо имали Скупштину клуба где смо изложили финансијски план и где се зна колико је нашем клубу потребно новца. Црвеној звезди је потребно 30 милиона евра за живот клуба и тачно се зна структура тих расхода. С обзиром да ће ова ситуација имати финансијске последице за целокупан европски фудбал па тако и за Црвену звезду, верујем да ћемо за 30 одсто морати да смањимо наше расходе. Имамо план прихода, у већој мери су то трансфери играча, европска такмичења, спонзори, „Гаспром“, а имамо и само један одсто прихода од ТВ права. Нажалост, Црвена звезда има проблем што јако мали буџет имамо од ТВ права. Сви клубови имају преко 50 одсто прихода од ТВ права, али део смо једног медијски неинтересантног подручја и то трпи.

Имао је и поруку за све звездаше као и грађане наше земље.

Сви смо се ужелели фудбала и наше Маракане. Сигуран сам, пре свега из свакодневне комуникације са Дејаном Станковићем, да ћемо спремни дочекати наставак првенства у пуном формату и да се окитимо 31. титулом на крају ове сезоне. Предстоји нам онда пакао и квалификације и ново учешће у групној фази УЕФА такмичења. Молим све навијаче Црвене звезде и грађане Србије да остану код куће и да се придржавају прописаних мера, јер ако будемо дисциплиновани пре ћемо се вратити на нашу Маракану – завршио је генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић.

Претходни текстБен и Конатар одушевили старије звездаше
Следећи текстИз архиве – Бата Стане прави амбасадор