Приче из историје – Виктор Јеленић

475

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Много је оних који су уз Црвену звезду одрасли, због ње почели да се баве спортом, носили дрес, у овом случају капицу, омиљених црвено-белих боја, са њом се радовали и туговали, па чак и освајали трофеје, али нема пуно оних који су свој читав живот посветили Црвеној звезди, прво као првотимци, а онда и као руководиоци и са њом остварли све своје снове. Један од њих је и прослављени ватерполиста Виктор Јеленић.

Рођен је 31. октобра 1970. године у Београду. Још као клинац постао је вођа, капитен, голгетер и најбољи играч Црвене звезде.

Један је од ретких играча који је поникао у нашем клубу а да је освојио све најзначајније европске и светске медаље. Са Црвеном звездом учествовао је у освајању првих трофеја, шампионских титула 1992. и 1993. године. После тога се преселио у иностранство где је играо за најчувеније италијанске клубове.

Са националном репрезентацијом је освојио две медаље на Олимпијским играма, сребро 2004. у Атини и бронзу 2000. године у Сиднеју. Светски и европски првак постао је 1991. године када је са репрезентацијом Југославије освојио златне медаље.

Када је завршио професионалну каријеру решио је да остане у свету ватерпола и покренуо је иницијативу за ревитализацију Ватерполо клуба Црвена звезда 2009. године, клуба који је био у великим проблемима од почетка 21. века, а једно време није ни функционисао. Клуб је кренуо од нуле са пар десетина малишана и први циљ руководства, на чијем челу су били председник Виктор Јеленић и директор Игор Милојевић, био је да створи играче и будуће звезде који ће стићи и до сениорске репрезентације.

У сезони 2010/11 Црвена звезда је почела да се такмичи и у сениорској конкуренцији, а први тренер био је управо Виктор Јеленић. Само две године касније наш клуб је порастао и дотакао звезде. Управо због тога Виктор се посветио руковођењу клуба, а на место шефа стручног штаба поставио је Дејана Савића који је 2011. године окончао играчку каријеру у нашем клубу.

У сезони 2012/13 Јеленић је формирао јак Управни одбор клуба са великом подршком спонзора. Црвена звезда се појачала са најбољим српским играчима Андријом Прлаиновићем, Душком Пијетловићем, Николом Рађеном и Денисом Шефиком. Те сезоне црвено-бели су освојили све што се може освојити. На домаћој сцени освојена је шампионска титула и Куп Србије, а онда је Црвена звезда на фајнал фору Лиге шампиона, чији је била организатор у Београду, засијала и 1. јуна 2013. године освојила титулу шампиона Европе.

Исте године наш тим је освојио и Суперкуп Европе, а наредне сезоне црвено-бели су одбранили титулу првака Србије и национални Куп.

У априлу 2018. године Виктор Јеленић је изгласан за председника Ватерполо савеза Србије.

Након 10 година од ревитализације нашег ватерполо клуба остварен је примарни циљ. Црвена звезда има репрезентативца који је свој први додир са ватерполом направио управо 2010. године у нашем клубу, а то је Марко Радоивћ.

Претходни текстМлади голмани Катић и Ћопић не стају са радом
Следећи текстЗвездина подршка старијим члановима