Караси: Корона вирус подлији од великих богиња

88

Станислав Караси, један од истакнутијих играча у историји Црвене звезде, проводи време у самоизолацији, а признаје да није веровао да ће после марта 1972. и епидемије великих богиња доживети и разорну пандемију корона вируса.

Бата Стане има 73 године, веома је виталан, свакодневно је долазио у своју другу кућу – Маракану и тешко му пада што мора да буде у самоизолацији.

Недостаје ми шетња, а срећом имам парче дворишта у кући па направим неки круг. Веома сам дисциплинован, поштујем све мере које је прописала наша Влада, са унуком и мојом породицом се само чујем и видим кроз прозор иако живимо у истој кући. Они имају засебан улаз, одвојили смо се јер је останак у кући без много контака најбоље решење за сузбијање ове пандемије. Донесе нам оно што је потребно до улаза и толико – каже Караси.

Као играч је у марту 1972. доживео и велику епидемију великих богиња у Београду. Нерадо се сећа тих времена.

– Било је страшно и тада, људи су умирали и то опет они стари, са слабијим имунитетом. Сећам се како су били смештени у Градској болници на Звездари, имали су и засебан улаз. Међутим, богиње су биле видљиве, а овај корона вирус је подлији, много је дужа инкубација, не мораш да имаш симптоме нити да оболиш а можеш да га пренесеш. И опет напада старије и болесне као и „вариола вера“.

Фудбал је и тада стао на више од месец дана због епидемије, а данас је питање када ће се лопта закотрљати јер је корона вирус захватио читав свет.

– Играчи данас тренирају код куће, што је далеко од правог рада и требаће им много више да се врате у форму. Ми смо те 1972. ипак тренирали нормално. Сећам се да је пред ту прву утакмицу пред наставак првенства било много публике чак и на тренингу. Победили смо Војводину 2:0, постигао сам оба гола и по томе и памтим тај први сусрет после епидемије.

Караси је у контакту са ветеранима.

Чујемо се, питамо се за здравље, што је некако нормално јер смо се скоро свакодневно и виђали. Остатак времена проводимо у читању, гледању филмова. Нема нам друге, морамо да останемо код куће, будемо дисциплиновани, појачамо хуигијену и да чекамо да се ови дивни лекари изборе са пандемијом. Преживели смо ми у Србији свашта, преживећемо и ово, сигуран сам – каже Караси.

Претходни текстЉубиша Мајдов: Подршка председнику Вучићу и Влади Србије
Следећи текстПионири прате наставу и марљиво тренирају