Звездиних 50 репрезентативаца

92

Црвена звезда је у свим категоријама од првог тима до пионира имала веома успешну јесен, а добрим играма у клубу ове полусезоне чак 50 фудбалера је заслужило позив у репрезентације, седморица из првог тима.

За сваки клуб је посебна част и привилегија да из својих редова даје репрезентативце, јер то говори много и о самом раду, новоу игара такмичарских екипа. Наш тим је другу годину заредом играо групну фазу Лиге шампиона, доминантан је у Суперлиги и са 11 бодова предности завршио је полусезону, обезбедио је пласман у четвртфинале купа. Зато и не чуди да смо имали седморицу „А“ репрезентативаца, Марко Гобељић, Немања Милуновић, Милан Родић и Милан Павков су позивали у националну селекцију Србије, Милан Борјан је и капитен Канаде, Милош Дегенек истакнути члан репрезентације Аустралије а Ел Фарду Бен водећи нападач Коморских острва. Ту свакако треба додати и нашег голгетера Ричмонда Боаћија који је у ростеру Гане, али због повреда није играо ове јесени.

Сви успеси Црвене звезде и наш допринос томе надограђени су репрезентативним позивима. Играње за Србију је привилегија, а негде и обавеза да у клубу будемо још квалитетнији како бисмо и у националном тиму имали континуитет. Нисмо успели кроз квалификације да се домогнемо ЕУРО 2020, али верујем да наша селекција има квалитет да се кроз бараж Лиге нација појави на великој сцени – истиче леви бек Милан Родић који је већ стандардан избор селектора Љубише Тумбаковића.

Црвена звезда има репрезентативну одбрану, прилику да дебитује ове јесени имао је и десни бек Марко Гобељић који је био позиван за сва три репрезентативна „прозора“.

Остварио сам у последње две године све дечачке снове. Заиграо сам прво за Црвену звезду, освојио две титуле, играо две Лиге шампиона, Лигу Европе а као круна свега стигао је репрезентативни позив. То сам сањао целог живота и са поносом носим дрес државног тима. Надам се да ћемо отићи на тај ЕУРО. Норвешка је тежак ривал али сам оптимист – каже Гобељић.

Немања Милуновић је после повреда ове јесени играо заиста одлично за клуб, логичан след потеза био је и повратак у селекцију.

Да није било фантастичних игара и резултата у Звезди не би дошао ни тај позив селектора Србије. Јако ми је драго да сам се вратио у репрезентацију, то је био шлаг на торту после игара у клубу и свега онога што смо постигли ове јесени. Последње три утакмице у квалификацијама биле су подређене мартовским мечевима баража.Верујем да ћемо успети да се пласирамо на ЕУРО, а да бисмо стигли до тог циља морамо се добро припремити у клубу. Са много оптимизма ћемо од јануара ући у тренажни процес – напомиње Милуновић.

Из нашег тима имали смо ове јесени петорицу младих репрезентативаца Србије и Црне Горе, с тим да су на радару селектора „орлића“ Илије Столице и Југ Станојев, крилни играч који је ове јесени играо сјајно у развојном тиму Графичара и на 22 меча постигао шест голова. Његош Петровић је летос стигао у Црвену звезду и веома квалитетним издањима изборио се да буде важан играч прво у клубу а затим и у младој селекцији. Вељко Николић, Жељко Гаврић и Александар Станковић су такође млади репрезентативци Србије, а нападач Никола Крстовић је ударна игла Црне Горе.

Костуре омладинске и кадетске селекције чине наши играчи, њих чак 19 су се налазили на списковима, а квалитет су дизали играјући углавном за омладински тим. Приказујући одличне игре у Лиги шампиона за младе стицали су и велико исксутво што су користили на мечевима за кадетску селекцију. Треба рећи да су за млађе омладинце, селекцију која нема такмичарске захтеве, наступали су Александар Лукић, Милош Пантовић, Андрија Радуловић и Никола Њамцуловић, док су за селекцију млађих кадета, који такође немају такмичења, били позивани – Стефан Лековић, Виктор Радојевић, Лука Стојановић, Давор Ракић, Марко Лазетић, Михаило Исаиловић, Матеја Глушчевић и Игњат Брајић. Кад све њих додамо списку репрезентативаца из званичних селекција наше земље долазимо до фантастичног броја од 50 репрезентативних играча.

Чињеница да у млађим селекцијама Црвена звезда има чак 43 играча ове јесени у репрезентацијама јасно говори о квалитету рада Омладинске школе и о потенцијалима који клуб има у надолазећим генерацијама.

„А“ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија – Марко Гобељић, Немања Милуновић, Милан Родић, Милан Павков.

Аустралија – Милош Дегенек.

Канада – Милан Борјан.

Коморска острва – Ел Фарду Бен.

МЛАДА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија У21 – Александар Станковић (1998), Његош Петровић (1999), Вељко Николић (1999), Жељко Гаврић (2000).

Црна Гора У21 – Никола Крстовић (2000).

ОМЛАДИНСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија У19 – Андрија Катић (02, голман), Страхиња Ераковић (01, штопер), Никола Стајић (01, леви бек), Урош Благојевић (02, леви бек), Матеја Стојановић (01, везни), Мартин Новаковић (01, везни), Лука Великић (01, крило), Борисав Бурмаз (01, нападач), Илија Бабић (02, нападач).

Црна Гора У19 – Мирко Миликић (01, штопер).

МЛАЂА ОМЛАДИНСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија У18 – Александар Лукић (02, штопер), Милош Пантовић (02, крило), Андрија Радуловић (02, крило) и Никола Њамцуловић (02, крило)

КАДЕТСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија У17 – Марко Ћопић (03, голман), Огњен Лукић (03, голман), Стефан Деспотовски (03, десни бек), Урош Лазић (03, десни бек), Вукашин Крстић (03, штопер), Владимир Милетић (03, везни), Никола Станковић (03, везни), Никола Кнежевић (03, везни), Матеја Бачанин (03, нападач).

МЛАЂА КАДЕТСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија У16 – Стефан Лековић (04, штопер), Виктор Радојевић (04, леви бек), Лука Стојановић (04, везни), Михаило Исаиловић (04, везни), Матеја Глушчевић (04, крило), Игњат Брајић (04, крило), Давор Ракић (04, нападач), Марко Лазетић (04, нападач).

ПИОНИРСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Србија У15 – Стефан Маринковић (05, голман), Лука Стојсављевић (05, леви бек), Лазар Ђурић (05, везни), Јован Шљивић (05, везни), Јован Мијатовић (05, крило), Мирко Николашевић (05, крило), Матеја Бубањ (05, нападач).

Претходни текстWABA У17: „Дупла победа“ за крај године
Следећи текстМарин: Тужни због Милоја, срећни због Декија