Јасмин Халили од повреде зглоба до личног рекорда

50

Звездин митинг пре три године родио је нову скакачку звезду. Јасмин Халили победио је бившег капитена АК Црвена звезда, Милоша Тодосијевића, на његовом последњем такмичењу. Тиме су почели и да се нижу успеси и учестовања на великим првенствима.

Тада сам скочио лични рекорд од 2.12, испунио норму за јуниорско првенство Европе у Гросету и победио Тодоса. Дуго ћу памтити тај дан – рекао је Халили.

Генерацијски јаз омогућио је да слуша савете искуснијег колеге и примени их на великим такмичењима. Последње у низу је Европско првенство за млађе сениоре у Шведској где је наш скакач увис био петопласирани са личним рекордом од 2.20 метра.

Турбулентна сезона је иза њега. Након припрема на Криту, убрзо је уследило такмичење на Купу Европских шампиона где је бранио боје клуба. Услед лошијих временских околности и кише која је падала, проклизао је на одразу у загревању и повредио зглоб.

Тада ми је прошло кроз главу да ми је сезона дефинитивно готова. После тог скока нисам могао да станем на ногу, носио сам дубоке патике које уопште нисам могао да вежем, колико је отекао зглоб – истакао је Јасмин.

Уз помоћ доктора Ђуровића успео је да се максимално опорави за млађесениорско првенство Европе.

Тренинзи су показивали да сам спреман, али тест такмичење пре њега, на коме сам скочио 2.05 из целог залета није обећавало. Отишао сам тамо и увидео после првог скакачког тренинга да нема бола у зглобу. Квалификације су прошле добро, а у финале сам ушао без проблема, психички спреман – наводи Халили.

Такмичења у скоковима могу дуго да трају, па је неопходно и калкулисање са висинама. Јасмин, због каснијег пласмана, гледа да све висине прескочи у првом покушају. Након 2.11 пријавио је висину коју је више пута у току сезоне нападао, ону вредну његовог личног рекорда, 2.20. Прескочио ју је у другом покушају.

Извор:приватна архива

За време првог покушаја била је трка за десетобојце. Дувао је и ветар у груди, али за други покушај је све стало. Био сам још мотивисанији. Веровао сам и пре такмичења да је тај скок ту, али нисам желео ништа да најављујем – рекао је Халили.

Овим је одржао континуитет успшних резултата на Европским и Светским такмичењима.

Наступ и у сениорској репрезентацији

На свом последњем такмчењу у сезонин Халили је сениорској репрезентацији Србије донео максималан број бодова на Купу Европе у Скопљу.

Изазов ми је да се такмичим са старијима, али немам већи притисак када се такмичим са јуниорима или сада са млађим сениорима, него са сениорима. Ја се такмичим за себе, не такмичим се за друге – истакао је Јасмин.

Његов потенцијал више пута је истицао наш државни рекордер у овој дисциплини, Драгутин Топић, верујући да ће Јасмин у блиској будућности прескочити границу која одваја елитне скакаче, а то су висисе од 2.30.

Задовољство ми је да ме коментарише тако велика звезда, која држи светски јуниорски рекорд. Надам се да ће се његове речи обестинити и та будућност бити заиста блиска – нагласио је Халили.

Са тренером Стеваном Грујићем сарађује десет година, а циљ за наредну сезону им је да већ у дворани пробају да испуне норму за предстојеће сениорско првенство Европе у Паризу, која износи 2.24 метра.

Претходни текстДеветнаести сусрет Звезде и Реала
Следећи текстЗвездини бисери – Омладинци надиграли Тотенхем