Звездини „класици“ против Бајерна

29

Ако су се прошлих деценија у фудбалу на Старом континенту формирали „европски класици“, дуел Црвене звезде и Бајерна би могао да буде један од њих. Мечеви два велика клуба су одувек носили много неизвесности, преокрета и важности. Први званичан дуел је био 1979. године и од тада их је било укупно пет.

Ненад Милијаш је још као играч одмерио снаге са Немцима, а сада ће имати прилику да то уради као члан стручног штаба. Као играч је изненадио тим из Минхена са два гола, а сада ће покушати да припреми нову генерацију да учини исто.

– Све Звездине генерације које су играле са Бајерном показале су да могу да се носе са Немцима, иако су они у сваки дуел улазили као апсолутни фаворити. Једно од најлепших сећања свих навијача сигурно је полуфинални дуел после којег се клуб пласирао у финале Барија. Ти мечеви су увек носили много узбуђења и неизвесности и надам се да ће то и ова генерација доказати. Моја генерација је имала прилику, али је ипак у последњим моментима меча заустављена. Водили смо 2:1, али смо у последњих десетак минута ипак посустали. Сада се ситуација понавља, Бајерн је апсолутни фаворит, али верујем да све оно што су учиниле претходне генерације може да мотивише и ову. Лично имаћу велики мотив да покушам да их изненадим и као тренер у стручном штабу, а наши играчи треба храбро да изађу на терен и покажу да нису случајно другу годину заредом у Лиги шампиона.

Један од оних који знају како се побеђује Бајерн је Слободан Маровић који је играо у сигурно најважнијем двомечу 1991. године. Он је оптимиста и пред овај сусрет.

– Утакмица са Бајерном била је нешто посебно у том циклусу утакмица, а за мене је можда била и важнија од финала, јер смо у тој утакмици показали сав квалитет који смо имали. Атмосфера на тој утакмици била је невероватна, пун стадион. Било је тешко у Минхену када смо славили са 2:1 и знали смо да ће у Београду бити још теже. После последњег звиждука били смо пресрећни, пласирали смо се у финале, избацили велики Бајерн. То је један незабораван осећај. Бајерн је и сада фантастичан тим, сигурно један од најбољих у Европи. Ипак, нису нерањиви. Они су свесни своје снаге. Савет данашњој генерацији Звезде је да код Немаца никада нема одустајања, играју до краја, до последњег звиждука и тога морају бити свесни. Али треба ући храбро у меч па ни изненађење није немогуће. Ови момци су показали да су способни за тако нешто.

 

Миле Јовин је био члан генерације која је играла први дуел против Бајерна 1979. године. Био је играч утакмице у Београду и по његовом мишљењу наш тим има шансе и данас против немачког тима.

– Ми смо у Минхену играли прву утакмицу и изгубили смо са 2:0. У реваншу смо до 60. минута играли најбољу утакмицу за пет година у Звезди. Потпуно смо их надиграли, водили смо са 3:0, али смо при крају меча психички пали. У тој генерацији Бајерна играли су врхунски играчи као што су Румениге, Хенес, Нидермајер. Асистирао сам за први гол Дулету Савићу, кренули смо да стварамо шансу за шансом, а већ смо на почетку другог полувремена водили са 3:0. Помислио сам да можемо да дамо још пет. Остаје жал што нисмо прошли, али ипак је Бајерн европски великан. Тренера Милојевића дуго познајем, заједно смо радили у Звездиној школи и он је овој екипи дао посебан печат. Мислим да је Милоје направио једну добру целину, екипа игра мирно, сигурно и без срљања. Сматрам да је атмосфера у екипи један од најважнији чинилаца овог успеха, где свако ради свој део посла. У екипи имају једног велемајстора. Као што смо ми имали Пижона, тако сададашњи тим има Марина око кога се све врти, прави је вођа и на терену и ван њега. Наравно, велики удео у свему овоме имају навијачи, јер такву подршку нисам доживео нигде. Игра Црвене звезде изгледа дефанзивно, али то је привидно, они изузетно тактички играју, и користе сваку шансу на најбољи могући начин и зато је доспела до Лиге шампиона. Верујем да неће разочарати и овог пута – закључио је Јовин.

Crvena zvezda - Bajern 3:2 | Kup UEFA 1/8 finala, (12.12.1979.)
Претходни текстИза југа Маракане – “Отворени дани” у Зрењанину, Шапцу и Краљеву
Следећи текстЗвездин ПВО