Кроз историју са противницима у Лиги шампиона

42

Црвена звезда у групној фази Лиге шампиона ове сезоне има за ривале екипе Бајерна, Тотенхема и Олимпијакоса. У богатој Звездиној историји у европским такмичењима црвено-бели су се сусрели седам пута са овогодишњим противницима у групној фази Лиге шампиона.

Изабраници Владана Милојевића ће кроз дуеле са шампионима Немачке и Грчке, као и вицешампионом Европе, енглеским Тотенхемом, покушати да изборе европско пролеће. Кроз историју бележимо седам такмичарских дуела, као и два пријатељска, са ривалима с којима ћемо одмерити снаге ове јесени.

Против шампиона Немачке, Бајерна из Минхена, одиграли смо највише такмичарских утакмица. Пет пута у прошлости смо војевали битке на фудбалском терену против немачког шампиона. Свим звездашима је у срцу утакмица у Београду која важи за једну од најузбудљивјих окршаја на Маракани. Синиша Михајловић је из слободног ударца довео у предност црвено-беле од 1:0, да би Баварци преокренули резултат на 1:2. Међутим, у последњем минуту меча наш тим је аутоголом голмана Аугенталера дошао до резултата 2:2 и тиме се пласирао у финале најелитнијег европског такмичења. Први меч у Минхену завршен је победом нашег тима од 2:1 у којем су стрелци били Панчев и Савићевић. У сезони 1979/80 по први пут у исторји смо одмерили снаге са Бајерном у оквиру осмине финала Купа УЕФА. Црвена звезда је поражена у првој утакмици у Минхену резултатом 2:0 тако да је победа у Београду од 3:2 коју су изборили Савић, Петровић и Репчић била недовољна да наш тим прође у следећу фазу такмичења.

Последњи пут када смо одмерили снаге са Бајерном био је меч у Купу УЕФА 2007. године када смо доживели пораз у Београду од 3:2 у којем су голове за наш тим постигли Огњен Короман и Ненад Милијаш. Црвено-бели су несрећно поражени у последњем минуту, иако су били близу победе све до 86. минута.

Са екипом Тотенхема Црвена звезда одиграла је само један двомеч. Било је то у сезони 1972/73 у осмини финала Купа УЕФА. Прва утакмица у Лондону завршена је победом Тотенхема резутлатом 2:0, док је у реваншу црвено-бели тим дошао до утешне победе од 1:0 голом Војина Лазаревића.

Против Олимпијакоса је одиграно пет пријатељских и ниједна званична утакмица. Први сусрет братских клубова одигран је 1994. године када је наш тим славио резултатом 4:1, а стрелци су били Марко Перовић два пута, потом Дејан Петковић и Дарко Ковачевић. Утакмица у Грчкој из 2007. године завршена је резултатом 2:1 за домаћина, а погодак за наш тим постигао је Ненад Милијаш. Поново смо гостовали клубу из Пиреја и то две године заредом, утакмица из 2011. године је завршена ремијем 1:1, стрелац за црвено-беле био је Вилотић, а годину дана касније домаћин је славио 2:1, када је погодак за наш тим постигао Ожеговић. Гостопримство смо узвратили 2016. године када је сусрет братских тимова завршен нерешеним резултатом (2:2), а мрежу гостију затресли су Орландић и Катаи. Црвена звезда и Олимпијакос су кроз историју неговали братске односе између клубова и навијача, а у овосезонском циклусу Лиге шампиона ће се по први пут сусрести у такмичарским дуелима.

Претходни текстПреноси омладинаца и кадета на Јутјуб каналу
Следећи текстНови тријумф црвено-белих у квалификацијама за ЛШ