Страни великани о Шекију

55

За живота исписано је небројано много страница о другој Звездиној звезди, непоновљивом Драгославу Шекуларцу и то ван граница наше земље. Речи похвале о нашој легенди имали су многи светски медији, као и његови пријатељи, планетарни познати фудбалери Пеле и Боби Чарлтон.

Шекуларац је један од ретких евроспких фудбалера који би могао да игра за репрезентацију Бразила. Питао сам га једном да ли су му корени случајно бразилски. Био је један од најбрже мислећих фудбалера – рекао је Пеле.

Још једно велико име у свету фудбала, легенда Сер Боби Чарлтон, био је Шекијев велики пријатељ, који није штедео речи похвале на његов рачун.

Невероватан креативац. У маштовитој игри Звезде и Југосалавије, Шекуларац је увек предњачио. После неколико утакмица које смо одиграли један против другог, рекао сам му: „Више бих волео да играм са тобом, него против тебе“ – рекао је енглески репрезентативац.

Ниједном селектору није било лако да припреми тактику за утакмицу против репрезентације Југославије, када се у њеним редовима налази Шекуларац.

Он је диригент који је у стању да покрене читав тим или да га препороди. Уз њега други играчи дају више. Он игра без треме, његови потези су непредвидиви, а пасови врло тачни и благовремени – Лајош Бароти, селектор Мађарске.

Непоновљиви дриблер нашао је своје место и у „Енциклопедији европског фудбала за 1962“.

Шекуларац је био изванредан дриблер, фудбалер необично обдарен који је заблистао још у најмлађим данима.

Техника, чврстина и јак шут, главне су карактеристике које су запале за око француском „Л’екипу“.

Драгослав Шекуларац је љубимац Београда, прва звезда своје екипе. Има небројане техничке квалитете. Могло би се чак рећи да их има све… Сјајном прегледу и интелигенцији у игри он додаје покретљивост и чврстину – добро је постављен на својим кратким ногама – и јак шут – написао је Жан Корни.

Поређења Шекуларца са Пелеом преплавила су својевремено и немачке медије.

Шекуларац је играо тако добро да мишљења изречена пре Светског првенства у Чилеу да је он европски Пеле нису ни мало била претерана… Шекуларац је обдарен по природи. Њега поставити у тактичке стеге сасвим је некорисно. Чак и више од тога – био би то грех према његовом таленту – написано је у „Шпорт магазину“

Речи хвале о Шекијевом дриблингу остале су записане и у чувеном „Франс фудбалу“.

Анђео или ђаво? То је питање које се поставља када се спомене Драгослав Шекуларац. Он је фудбалер који зна да на зачуђујући начин наметне своју личност, начињену од лакоће, техничке елеганције и огромне привлачности. Тај мали човек, увек насмејаног лица и оптимистичног расположења, представља свет за себе. Несумњиво, он понекад претерује у дриблингу, али је његов дриблинг фасцинантан. На Светском првенству у Чилеу одиграо је сензационалну утакмицу против Уругваја па су га противнички играчи понели на раменима. То је у историји светских шампионата јединствен случај одавања признања. Шекуларац је личност која може да мотивише и подигне цео тим. Он има неку врсту шестог чула или „очи на потиљку“ што му дозвољава да уочи присуство, па чак и намере противника, који хоће да га спречи у акцији или обори – Роберт Верњ.

Чувени „Сандеј тајмс“ доделио је ласкаво прво место нашем великану и прогласио га најбољим на свету.

Најбољи играчи света су: 1. Драгослав Шекуларац, 2. Денис Лоу, 3. Квашњак, 4. Хамрин, 5. Ђани Ривера –Брајан Гленквил.

Похвале на рачун Шекијевих чувених дриблинга, као и југословенског фудбала, забележене су и у Француској.

Драгослав Шекуларац је најзначајнија личност, иначе веома доброг, југословенског фудбала – написао је Жак Феран, француски новинар, на кога се надовезује његов колега из Пољске:

Треба признати да је Шекуларац изузетна личност. Југославија му дугује, у највећој мери, за све успехе на Светском првенству у Чилеу. Тамо, уосталом, таленти долазе до изражаја и те оцене треба примити без дискусије – записао је Казимир Грижевски.

Претходни текстКомеморација за Шекуларца у четвртак
Следећи текстДва америчка репрезентативца нова појачања рагбиста