Звезда – европски тим са највише утакмица

63

Другу годину узастопно Црвена звезда је јесен украсила учешћем у групној фази УЕФА такмичења, а нови изазов, овај пут у Лиги шампиона, узрок је изузетно густог распореда и невероватних 37 утакмица у пет месеци.

Изабраници Владана Милојевића током протекле сезоне одиграли су један меч мање у односу на претходну јесен, али су упркос томе, уз Лудогорец, европски клуб са највише званичних мечева у полусезони на измаку.

На осам сусрета у оквиру квалификација за Лигу шампиона надовезало се шест у елитном европском такмичењу, а уз 21 првенствени дуел црвено-бели одиграли су још два у Купу Србије.

Тим из Љутице Богдана тако је стигао до 37 мечева, убедљиво највише од свих учесника групне фазе Лиге шампиона имајући у виду да су први пратиоци по овом критеријуму ПСВ и Ајакс одиграли по 28 утакмица.

Број дуела у претходних пет месеци постаје додатно импресиван уколико се упореди са утакмицама које су одиграли Звездини ривали у Лиги шампиона (Ливерпул 25, ПСЖ 24, Наполи 22), или са конкурентима у Суперлиги где је после шампиона Србије највше утакмица одиграо вечити ривал (31), док је већина противника одиграла 14 мечева мање.

Осим црвено-белих, 37 утакмица одиграо је само још Лудогорец, а дуел мање од српског и бугарског шампиона у истом периоду одиграли су Селтик и Копенхаген.

Управо шкотски клуб, једини је који ће до краја године имати прилику да још кроз два дуела имати прилику да претекне тим из Љутице Богдана по броју одиграних утакмица.

Упркос невероватно густом распореду Звезда је успела да оствари феноменалне резултате, па је зимску паузу дочекала као првопласирани тим Суперлиге уз девет бодова предности у односу на другопласирану екипу и као један од четвртфиналиста Купа Србије.

Осим успеха на домаћој сцени, свакако је за похвалу и историјски пласман у групну фазу Лиге шампиона и четири освојена бода, па се архивирана јесен може окарактерисати као историјска.

Звездашима остаје да прижељкују да и наредна година буде једнако успешна, а већ сутра можете да прочитате како се велики број утакмица одразио на минутажу наших првотимаца.

Претходни текстЗа крај године Звезда домаћин Ваљеву и ТЕНТ-у
Следећи текстЛазић и Берон у улози Деда Мраза