Топола прија Звезди

61

Црвена звезда ће у среду од 15 часова против ТСЦ-а покушати да настави пут ка трофеју Купа Србије, али и да очува стопостотни учинак у утакмицама против клуба из Бачке Тополе са којим има веома занимљиву везу кроз историју.

Шампион Србије је против представника града са севера Бачке играо већ два пута, али је клуб сваки пут носио друго име. Премијерну победу црвено-бели су уписали против Тополе 26. јуна 1975. године резултатом 7:0.

Наш клуб био је успешан и у наредном сусрету, седам година касније, а дуел против АИК-а 27. октобра 1982. уједно је био и последњи између два тима.

Везу између Црвене звезде и Бачке Тополе осим две утакмице представљају и тројица фудбалера која су играла за оба клуба: Златко Крмпотић, Никола Жигић и Андрија Калуђеровић.

Некадашњи дефанзивац, данас фудбалски тренер, за Звезду је играо од 1977. до 1986. године, а по повратку из иностране печалбе три сезоне носио је дрес АИК-а из Бачке Тополе у којем је и закорачио у тренерске воде. Крмпотић је током 2008. и 2009. године седео и на клупи млађих категорија Црвене звезде.

Двојица нападача који су представљали ударне игле Звезде и љубимце звездаша рођена су у Бачкој Тополи где су и начинила прве фудбалске кораке. Никола Жигић је фудбалски пут почео да гради у родном граду, као и Андрија Калуђеровић, а обојица су потпуну фудбалску афирмацију стекла у редовима шампиона Србије одакле су се отиснули у иностранство.

Куриозитет у вези два клуба представља податак да је актуелни генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић током играчке каријере пет година носио дрес наредног ривала црвено-белих. Функционер нашег клуба био је део последње генерације која је пре садашње успела да Бачку Тополу доведе на корак од елитне фудбалске позорнице, у то време Друге савезне лиге Југославије.

Претходни текстДођите на дружење са Павковим
Следећи текстОдбојкаши Звезде у полуфиналу Купа Србије