Звезда „на нули“ против Енглеза

66

Црвена звезда ће гостовањем Ливерпулу (среда, 21:00), у оквиру трећег кола Лиге шампиона, дописати нови меч у богатој историји сусрета са енглеским представницима, а занимљиво је да шампион Србије тренутно има учинак од по шест победа, ремија и пораза из 18 утакмица са клубовима из колевке фудбала.

Први сусрет црвено-белих са Енглезима био је двомеч против Манчестера у сезони 1957/58. у четвртфиналу Купа шампиона. Београђани су на свом терену уписали реми (3:3), али је меч одлуке представљао дуел у гостима где су поражени резултатом 2:1.

Реми и пораз био је учинак и против Вулверхемптона, две године касније, у истом такмичењу, а до наредног изласка на мегдан Енглезима, Звезда је чекала 13 година, кад је против Тотенхема елиминисана у осмини финала Купа УЕФА (1:0, 0:2).

Управо Ливерпул, наредни ривал на интернационалној сцени, био је први енглески представник којег је клуб из Љутице Богдана елиминисао у европским такмичењима. Изабраници Миљана Миљанића тријумфовали су у Београду резултатом 2:1, а пласман у четвртфинале Купа шампиона оверили су идентичном победом и на гостовању, што је уједно и једини европски пораз Ливерпула на Енфилду у 20. веку.

Сезона 1978/79. остаће посебно уписана у архиви нашег клуба због првог европског финала. На путу до двомеча за трофеј Купа УЕФА са Борусијом Мехенгладбах, црвено-бели су елиминисали Арсенал и Вест Бромвич Албион. Оба енглеска представника претрпела су у српској престоници минималан пораз, што је, уз ремије резултатом 1:1 на Острву, било довољно за радост Београђана.

Чувена генерација светских и европских првака у Суперкупу Европе поражена је од Манчестер јунајтеда (1:0), а на следећи меч са Енглезима, навијачи шампиона Србије чекали су десет година. Победа (3:1) и реми (1:1) били су довољни да Звезда елиминише Лестер у првом колу Купа УЕФА.

Последња три сусрета са клубовима из колевке фудбала наш тим је одиграо у оквиру групне фазе Лиге Европе: 2007. поражен је од Болтона (1:0) у Београду, исти исход виђен је и десет година касније против Арсенала, док су изабраници Владана Милојевића из Лондона донели вредан бод кроз дуел без погодака .

Кад се подвуче црта, учинак је изједначен: шест победа, шест ремија и шест пораза уз гол разлику 19:20 у корист енглеских тимова.

Претходни текстЗвезда ТВ | Како је Ливерпул учио од Звезде
Следећи текстВетерани гостовали у Кули