Синиша Михајловић и љубав према Звезди

155

О Синиши Михајловићу и његовом игрању у Црвеној звезди мало тога је непознато. Ипак, после чувеног двомеча са Бајерном из Минхена у полуфиналу и онда финала Купа шампиона. био је врло специфичан и за њега, и за све из чувене шампионске генерације. Захваљујући Бранку Марковићу и интревјуу који је урадио 1991. године, имамо прилику да приближимо тај период. Интервју преносимо у целости.

По УЕФА сам двоструки стрелац, гол се приписује последњем играчу који лопту упути према туђем голу. Али, то није ни важно. Важно је само да 29. маја одемо у тај Бари, да изгинемо на терену и донесемо пехар на Маракану.

Насмејано дечачко лице и дуга лепршава коса нису у складу са његовом снагом и упорношћу на терену. То што је Звезда за њега платила чак два милиона марака, исплатило се већ у среду на Маракани…

Некима су потребне године да уђу у холове фудбалске славе. Синиши Михајловићу, једином чупавцу у тиму Црвене звезде и јунаку полуфиналне утакмице Купа шампиона са Бајерном (2:2) била су довољна два месеца.

Тек толико да упозна нове саиграче и чврсто зграби из економата дрес са бројем између два и једанаест. Баш тако, јер Синиши је сасвим свеједно коју „нумеру“ носи. Игра своју игру… И то како.

Мајко моја, како овај „одваљује“ – слушали смо уздахе наших гастарбајтера на Олимпијском стадиону у Минхену.

Мајко моја – цвили и Роланд Ауман, други голман Немачке и један из галерије баварских асова које је Михајловић са два поготка прошле среде завио у црно.

Те његове „бомбе“ са 20,30, 40… метара углавном су га и довеле у Црвену звезду. Уз највећи трансфер у историји југословенског фудбала – близу два милиона марака! Милионче Војводини, 500 за стан на Новом Београду и нову „мазду 323 ф“. Плус око 250 Синиши – да му се нађе.

Када је у јануару ставио потпис на папир којим је постао звездаш био је срећан као дете.

Нису ту у питању никакве паре – говорио је.
Увек сам хтео у Звезду, откад сам пипнуо лопту.

А пипнуо ју је први пут у родном Борову, где му и данас живе отац и мајка. Отац возач, недавно је добио отказ у фирми („кажу технолошки вишак, али ко зна шта је иза тога“, каже невољно.)

Млађи брат је ишао у средњу школу унутрашњих послова у Загребу. Када је почело пребројавање спаковао се и дошао код мене. Уписао се у исту школу у Сремској Каменици, надомак Новог Сада. Тада сам био у Војводини…

Што се тиче Љупка Петровића, Михајловић није доведен само због „бомби“. Оне су само његов спољни имиџ. Прави разлог је нешто друго.

Јесте Синиша славонска душа, али у основи – германски играч! Мислим на трчање, кондицију, упорност. О таленту ваљда не морам да прича.

Зна Љупко зашто то говори, симпатични момак који се увек смеје био је главна полуга у шампионском тиму Војводине.

Еј, Војводина шампион – када ће то бити следећи пут? И са којим играчима.

И директор Драган Џајић говори већ два месеца:

Нисмо довели Михајловића због овог Купа шампиона, изгурали бисмо далеко и без њега. Довели смо га због будућности, јер он је играч какви су „ретке птице“ у југословенском фудбалу.

Они који га знају кажу да не може да се наљути. Стално осмех – заразан, готово дечачки. Уосталом, тек су му 22 године. Још увек самац и, како каже, слободан као птица. Само, мало-мало па седне у своју црвену „лађу“ и ођезди до Новог Сада. Има ли ту нешто?

Што је било, било је, сада сам Београђанин и још увек „неопредељен“. Стварно.

Због дуге, тршаве косе, другови и новинари га већ зову „Барбика“. А девојчице уредно пишу… И лепе његове слике по зидовима, свескама…

Када сам долазио у Звезду, питали су ме да ли се плашим конкуренције. Шта је то конкуренција? Ако мислиш да вредиш, ако хоћеш да радиш како треба, то не постоји. Играо сам већ у свим југословенским репрезентацијама, али Звезда је права потврда вредности. Не само у Југославији, ваљда је то свакоме јасно. Ми смо данас европска велесила. Јесте да ме у почетку мало дрмала трема када сам истрчавао на Маракану. Само до тренутка када сам дао први гол у новом дресу. После је „процурело“, а оно против Бајерна био је шлаг на моје напоре, километре које претрчавам. Најдраже ми је због Љупка, можда га је неко и попреко гледао када ме је довео у тим мега-асова и форсирао ме колико је могао. Знам да није из протекције, јер то код њега не постоји.

Граната коју је послао иза леђа Ауману одшкринула је Звезди врата раја (читај: финала Купа шампиона), онај полуцентаршут који је Аугенталер скренуо у свој гол – дефинитивно их отворио.

По УЕФИ сам двоструки стрелац. гол се приписује последњем играчу који лопту упути према туђем голу. Али, то није ни важно. Важно је само да 29. маја одемо у тај Бари, да изгинемо на терену и донесемо пехар на Маракану!

Претходни текстМилица Николић бронзана на ГП у Канкуну
Следећи текстИграли смо за нашег Стефана