Ветерани Звезде гостовали у Херцеговини

271

Ветерани ФК Црвена звезда гостовали су у херцеговачком граду Невесињу 06. августа и против вeтерана ФК Вележ извојевали убедљиву победу резултатом 3:1 (2:0).

Општина Невесиње се налази на југоистоку Републике Српске, у источној Херцеговини, удаљена од Мостара 35 километара, а од Сарајева 110. Невесиње – историјско место, бурне и богате историје, по предању је добило име по латинским речима neue signe – снежна пустиња.

Ово гостовање ветерана имало је сасвим другачији карактер од осталих. Црвена звезда и њена ветеранска секција су се прикључили великој хуманитарној акцији, да се помогне страдалничком месту Пребиловци, где су скупљене кости страдалника из ових крајева које су усташе масакрирале када су на свој крвави пир кренули на Видовдан 28. јуна 1942, а поновиле минирањем целе старе костурнице од стране девет усташа 1992. Код спомен костурнице планира се изградња спортских терена, који би служили у сврху да се ово место и село Пребиловци не забораве, у том селу остало је само 50 српских становника.

Овај део херцеговине је преплављен верним навијачима црвено-белих. Велика је и нераскидива веза између спортских пријатеља, тако да су ветерани ФК Црв ена звезда радо прихватиле gостовање у српској „Спарти“ Херцеговине.Током целе утакмице „Делије“ су бодриле своје легенде, старо и младо се тог поподнева сјатило на стадион ФК Вележ, цео стадио је био у црвено-белим бојама.

Овом приликом са играчима кренуло је и доста легенди ФК Црвена звезда: Јован-Куле Аћимовић, Ратомир Дујковић, Станислав Караси, Саша Марковић, Драгољуб Живковић-Рибица, Бранимир Кантар, др Ранко Тодоровић, новинар Бранислав Јоцић… Љубазни домаћини, локална самоуправа града Невесиња са начелноком Момчилом Шиљеговићем и функционерима ФК Вележ, српска радио станица Невесиње, њен директор Драган са сарадницима, народ Невесиња и навијачи нису скривали своје емоције приликом сусрета са својим идолима и пријатељима после много лета. За ову утакмицу домаћин је продао 1700 карата и сав приход је намењен за изградњу терена у Пребиловцима.

Пре почетка утакмице на самом терену појавио се и владика Атанасије Јевтић са својим свештенством и срдачно се поздравио са свима. Фудбалери Црвене звезде су његови стари знанци, а и велики је пријатељ са Дулетом Савићем.

Утакмица се завршила победом ветерана ФК Црвена звезда, уз два поготка Александра Стојановића – Пуркета и поготком Боривоја Дабића, а почасни гол за Невесињце је постигао Слободан Шиљеговић.

Надам се да смо овим догађајем увеличали невесињску олимпијаду и показали хуманост за Пребиловце − истакао је домаћин Стајић.

Након утакмице Звездини ветерани са домаћинима су се упутила у порту Саборног храма где се одржавао концерт Етно групе „Симонида“. Дружење представника два клуба, Епархије захумско-херцеговачке и приморске, општине Невесиње, играча, навијача и пријатеља невесињског Вележа настављено је у ресторану „Буквица“. Размењени су поклони и договорени наредни сусрети и дружења које се наставило сутрадан на стадиону “Рајко Митић“, где је педесетак највернијих Невесињаца пратило сусрет са Спартаком из Трнаве.

Ветерани Црвене звезде били су и гости свештенства из Чапљине где их је свештеник Марко Гојачић одвео до спомен костурнице у Пребиловцима, где је делегација од осам људи доживела час историје уживо, упознала се са свим страдалначким мукама 1941. и 1992. године. Са Звездине стране је обећана помоћ у сваком погледу, у виду промоције и ширења идеје о изградњи спортских терена, до медијске подршке и оног најважнијег материјалног аспекта, да се оствари овај диван пројекат и да ФК Црвена звезда и сваки појединац, спортиста, уметник, навијач помогну да се ово место поново подигне из пепела и васкрсне.

Своје путовање за Београд ветерани су започели ноћењем у Мостару у Хостелу Стар Мо, кратким обиласком Мостара, долином Неретве преко Чећебића, Коњица, Сарајава, Рогатице, Вишеграда и Ужица до Београда, где су сви гледали вечерњу утакмицу са Спартом из Трнаве.

Ветерани ФК Црвена звезда играли су у саставу: Б. Николић, Н. Ђорђевић, Д. Мандић, З. Боровница, Љ. Миросављевић, С. Зорић, Б. Дабић, С. Јанковић, Ј. Крњешевац, А. Стојановић и С. Караси. Играли су још: Т. Тадић, Д. Пановић, З. Мандић, А. Миленковић и П. Гукић. тренери: Ј. Аћимовић, др Ранко Тодоровић.

Претходни текст„Звезда Б“ пуном паром у нову сезону
Следећи текстСимић: Навијачи ће уживати у недељу