Звезда и фудбалери из Гане

261

Дефанцивац из Гане који је јуче појачао Црвену звезду Рашид Сумаила, седми је фудбалер ове афричке државе који ће носити црвено-бели дрес.

Одмах после Бразила, Гана се налази на другом месту када се гледа број странаца из једне земље који су играли за најтрофејнији српски клуб.

Први фудбалер из Гане који је носио дрес Црвене звезде је Хамину Драман. Драман је у Звезду стигао 2005. године, као талентовани деветнаестогодишњак на позицији офанзивно оријентисаног десног бека. Нажалост, Драман није имао среће са повредама, па је у дресу Црвене звезде одиграо свега седам утакмица, а успео је да постигне један гол. Након свега годину дана, Драман је напустио Црвену звезду и каријеру наставио у Генчербилигију, а касније је играо и за клубове из Русије, потом у Француској, Португалу као и Северној Америци. И даље је активан фудбалер, има 32 године и игра за Инфонет из Естоније. Познат је и Драманов гол на Светском првенству из 2006. године када је био стрелац против Сједињених Америчких Држава. За репрезентацију је уписао 43 наступа, уз четири постигнута гола.

Други фудбалер из ове афричке земље био је Мохамед Авал Исах, који је у Црвеној звезди наступао знатно дуже. Исах је у београдском клубу уписао чак 80 наступа, а два пута је био стрелац гола. Исах је у Црвену звезду стигао 2008. године, а интересантно је да су га тренирала чак шесторица тренера: Чедомир Јаневски, Синиша Гогић, Владимир Петровић, Ратко Достанић, Александар Кристић и Роберт Просинечки. Борбени везиста је временом постао фудбалер којег су навијачи веома ценили, иако је са Црвеном звездом узео само један трофеј, и то Куп 2010. године. Авал Исах је каријеру наставио у норвешком Розенборгу, а чак и тамо је често говорио само најбоље о времену које је провео у Црвеној звезди и Београду.

Ли Ади, штопер, је у Црвену звезду стигао на лето 2010. године из Челсија из Берекума. Одликовала га је велика брзина и хитрост, али и снага којом је надокнађивао благи недостатак висине. После сјајне јесени током које је показивао веома квалитетне партије, уследио је пад форме, и Ли Ади се није дуго задржао у Београду. Током сезоне, Ади је забележио 36 наступа за Црвену звезду. После Звезде, Ади је играо у Кини, Хрватској, а у Србију се вратио 2015. године када је потписао уговор за Чукарички. Међутим, ни на Бановом брду није се дуго задржао. Тренутно тридесетогодишњи фудбалер наступа за Лусаку из Замбије.

Четврти фудбалер из Гане био је Натаниел Асамоа који је у Звезду стигао почетком 2012. године из Асанте Кокото. Упркос јаким најавама, није се показао у најбољем светлу у Београду. Забележио је 15 наступа уз један постигнути гол, што је био недовољан резултат за једног фудбалера са израженим офанзивним карактеристикама. Није успео да се избори за већу минутажу код тренера Просинечког, и убрзо се вратио у Гану где и данас игра. За репрезентацијун је до сада забележио осам наступа.

Абрахам Фримпонг је постао пети фудбал из Гане који је обукао Звездин дрес. За разлику од својих претходника, Фримпонг је читавих шест година провео у Србији играјући углавном за Напредак. Током зиме 2017. године, Миодраг Божовић се одлучио да му је Амрахам Фримпонг потребан као део екипе која је имала за циљ одбрану титуле шампиона. Фримпонг је забележио неке наступе током те сезоне, као и током претходне када је на Звездину клупу дошао Владан Милојевић. Фримпонг се добро снашао у улози резервног штопера, у већини утакмица показао је поузданост и смиреност, па је на крају успео да сакупи 33 наступа, уз један постигнути гол. Фримпонг је овог лета напустио Србију, и каријеру ће наставити у Ференцварошу.

Шести фудбалер из Гане је један од оних које ће навијачи вероватно дуго памтити. Ради се, наравно, о Ричмонду Боаћију који је у Црвену звезду најпре стигао као позајмљен играч, а после шест месеци Црвена звезда је постала једини власник његовог уговора. Боаћи је био један од кључних фудбалера који су Звезди помогли да се врати на европску сцену. За Црвену звезду одиграо је 48 утакмица, а постигао је чак 39 голова. Добре партије у Црвеној звезди наплатио је уносним трансфером у Кину, и сада наступа за Јиангсу.

Рашид Сумаила је у Црвену звезду стигао такође као позајмљен играч, а уколико се покаже као многи његови претходници, постоји добра шанса да ће се Звезда одлучити да откупи његов уговор. Рашиду желимо много среће у дресу Црвене звезде!

Претходни текстСавић: Хватамо залет
Следећи текстБајевић-Станковићу сребро на друмском Првенству Србије