Срећан рођендан Црвена звездо!

435

Данас је 4. март 2018. године. Прошле су тачно 73 године од оснивања једног од највећих и најуспешнијих спортских друштава у Европи. Црвена звезда је у петак успешно прославила 73. рођендан и по 53. пут прогласила најбоље спортисте и клубове у Спортском друштву.

4. март 1945. године:

„Боје друштва су црвено, плаво, бело са белом петокраком звездом на црвеном дресу. Просторије друштва су у згради месног одбора УСАОС-а, Краља Милутина 2 у Београду. Први управни одбор СД Црвена звезда има 14 чланова и чине га Ђорђе Паљић, председник, Зоран Жујовић и Слободан Ћосић, потпредседници, секретар Љубиша Секулић, благајник Душко Богдановић, економ Предраг Ђајић и руководиоци осам секција: Коста Томашевић, фудбалска, Мира Петровић кошаркашка, Слободан Борисављевић стонотенисерска, Светозар Глигорић шаховска, Душан Ђукић пливачка, Бранко Поповић атлетска, Љубиша Секулић одбојкашка и Љубиша Ристовић веслачка. Првих осам секција добија од града и прве терене: фудбал и атлетика стадион СК Југославија (касније познат као “старо Звездино”. На њему је данас “Маракана”), кошарка и одбојка Боб клуб на Малом калемегдану, веслање и пливање зграду на Ади Циганлији.“

Од 350 чланова у 1945. години када је основано Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда са осам спортских грана, преко Омладинског студентског фискултурног друштва из периода 1946-1949. године створено је Спортско друштво Црвена звезда са 15 клубова да би расло и нарасло до данашњих 30 клубова и више хиљада чланова не рачунајући милионски број симпатизера који су Црвеној звезди увек много значили и значе.

У екипама Црвене звезде нису само одгајани и прихватани врхунски спортисти и стварани предани спортски тренери и врсни радници, већ су у нашим клубовима у минуле 73 године организоване и успешно радиле истинске школе за поједине спортске дисциплине и за гране спортова. Постајале су школе живота јер у нашим клубовима увек се посвећивала велика пажња јуниорима и најмлађима, онима који прихватају штафетну палицу од старијих другова, Звездиних ведета и асова који су водили и воде беспоштедну спортску и витешку борбу за примат и за врхунске резултате у свим спортским дисциплинама.

У протекле 73 године на сваком делићу земаљске кугле, радовали смо се са вама и због вас поносили.

Срећан рођендан Црвена звездо!

Претходни текстПотврда победе над Уникахом у Лакташима
Следећи текстПетровићу дупла круна у Хераклиону!