Бобан Бајковић – Нови почетак

107

На новим теренима Звездине омладинске школе ради се вредно и напорно. Сјајни услови пружају нашим младим играчима могућност да се што боље спреме за наставак сезоне, а новитета има и у стручном кадру.

Бивши првотимац нашег клуба и велики љубимац навијача Бобан Бајковић од недавно је постао један од тренера голмана у омладинској екипи Црвене звезде. Као и увек када је у опреми свог вољеног тима, популарни Бајко не скида осмех са лица, како док ради са новим надама, тако и док прича о својим првим утисцима на новом послу:

Од четрнаесте године сам у Звезди и ово ми није ништа ново и страно. Цео живот сам се у овом клубу осећао лепо, тако је и сада. Једино што је ново је посао, али и то ми је све познато. Оно што сам ја радио кроз каријеру радим и сад са овим момцима. Наравно, потребно ми је искуство, опет почињем од нуле, као и кад сам овде долазио као талентовано дете. Али пуно ми је срце и пресрећан сам што сам овде и у овој улози. Са фамилијом сам у Београду, радим у клубу који волим и шта могу више да тражим – прича Бајковић.

Заменио је главни помоћни терен иза северне трибине овим иза југа, али како истиче нема ту велике разлике, а и раздаљина између две капије је само 100 метара. Наравно и њему је драго што Звездина деца имају овакве услове за рад:

Ја сам одушевљен. Овако није било кад сам ја био клинац. Види се да се улаже у омладински погон, нисам могао да верујем да су терени и све што их прати овако направљени. Сећам се како је све ово изгледало кад сам одлазио из Звезде за Белгију, препуно рупа и немогуће за игру. Али сада је све савршено, како овде али тако и тамо где тренира први тим – каже Бајко и додаје:

Упознао сам се са Омладинском школом и одмах сам видео да смо у свим генерацијама завршили као први на крају јесењег дела првенства. Тако и мора да буде. Звезда је у Србији увек број један, од првог тима па до оних најмлађих.

Све се десило брзо. Након што је одлучио да окачи копачке, односно рукавице о клин, знао је шта ће даље:

Чим сам решио да завршим играчку каријеру добио сам позив од људи из клуба и врло брзо смо се све договорили. Код мене се ту не поставља питање када те Звезда позове. Одмах сам дошао и почео да радим са децом, да будем са њима, јер знам колико ме воле. На мени је да помогнем колико могу око самог брањења, а када је реч о послу и самим тренинзима ту су остале колеге да помогну мени. Тренери Гашић и Катић ми указују на оно што треба да радим и научим, како би што пре ушао у “штос“. Није то мени ништа страно, али ипак сам сад са оне друге стране терена где се гледају другачије ствари, попут припрема и анализа. Ја знам да младим голманима могу да пренесем доста свог искуства и да их посаветујем – истиче Бајковић.

Сигурно је да бивши број један нашег тима најбоље зна како се осећају млади голмани у великом клубу као што Звезда:

У сваком тренутку видим себе у овим младим момцима, видим себе када сам имао 15 година. И све су ово талентована деца, иначе не би ни била у Црвеној звезди. Наш клуб увек тражи и бира најбоље голмане, а ево на пример Гордић који је сада први голман омладинске селекције то и показује. Види се да има квалитет и да може да буде будућност Звезде – јасан је Бајко.

Када се прича са Бобаном неизбежна тема је и Роберт Просинечки, тренер који му је пружио шансу међу стативама првог тима. Неке ствари које су тада радили заједно и даље су присутне у његовом животу:

Док смо били у Звезди, Роби и ја смо имали тај обичај да рано ујутру пре тренинга идемо на кафу, а затим смо то наставили и у Азербејџану. И данас се држим тог ритма, само што сада имам и обавезу да водим дете у вртић. Никад нисам спавао пуно, мени је 5 сати сна идеална мера. Просинечки ми је први честитао на новом послу и свакодневно се чујемо. Тренутно је у САД где га чекају пријатељске утакмице, а рекао ми је да му је много драго због мене. Ко зна, можда некад поново будемо сарађивали, а овога пута као два тренера. Али сада гледам само на Звезду где се осећам пресрећно – каже Бајковић.

Он је само један од бивших фудбалера нашег тима који су након играчке каријере започели ону тренерску у омладинској школи:

Нико није заборављен када је завршио каријеру и тако и треба да се ради. Неко ко је оставио велики утисак као играч нормално је да настави да ради у Звезди на овај начин. Сви ми који волимо овај клуб, који смо срцем и душом уз њега увек можемо да помогнемо – истиче Бајко.

Љубав према Звезди је велика, па је поглед ка првом тиму и ономе што их очекује увек ту:

Како сениорски тим дише, тако дишемо и ми сви остали у клубу. Следи та утакмица против ЦСКА и мислим да су шансе 50:50, мислим да можемо да прођемо даље. Показали смо снагу кроз овај први циклус европских утакмица, а сада можемо да видимо да руска екипа на припремама не показује ништа чега би требало да се плашимо. Нису баук – поручује за крај Бајковић.

Ми желимо Бајку пуно среће у новом послу и да буде исто онако успешан и док је бранио на Маракани.

Претходни текстЗвезда у „Фернандо Буеса Арени“ – петак 20,30
Следећи текстНови кондициони тренер о припремама