Звезда помаже изградњу Храма Светог Саве

67

Када су од тренера и управе клуба чули прелепе утиске о обиласку Храма Светог Саве на Врачару фудбалери Црвене звезде посетили су једну од три највеће православне светиње на свету.

Ову посету генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић искористио је да у име клуба донира новчану помоћ за изградњу Храма Светог Саве.

Веома смо захвални што сте нам данас учинили велику част да са нашим играчима посетимо српску светињу. Из овог Храма црпимо снагу за најважније утакмице које нам долазе, а пре свега за сусрет са Келном. Нас везује много тога, српство, православље, љубав према Црвеној звезди, као и заједнички покровитељ, компанија Газпром, која је помогла изградњу предивног мозаика у куполи који смо данас имали посебну привилегију и да додирнемо. Знамо да се овде 2019. године обележава велики јубилеј, 800 година од када је Српска православна црква добила аутокефалност. Храм Светог Саве није завршен и велика нам је част што ћемо донацијом помоћи његову изградњу. Са наше стране то је скроман прилог и надамо се да ће Храм бити ускоро завршен. Огромну већину вашег братства чине звездаши и то нам даје посебну снагу и веру да ћемо у наредној европској утакмици са Келном остварити повољан резултат и да ћемо обрадовати све наше навијаче – рекао је Терзић.

Архимандрит Стефан Шарић, старешина Храма Светог Саве, уручио је ручно рађену икону Светог Саве, коју су израдили велики звездаши који махом чине братство Храма.

Наши фудбалери и стручни штаб обишли су крипту посвећену Св. Великомученику кнезу Лазару, у доњем делу Храма, која је изграђена пре нешто више од годину дана. Потом су имали прилику да виде и стару крипту, где ће бити сахрањивани српски патријарси.

Свестеници Храма Светог Саве су у крипти одржали молитву за успех и благодарност у раду и пожелели нашим фудбалерима и стручном штабу да наредног четвртка на утакмици против Келна наставе путем успеха којим су кренули овог лета.

Потом, наши фудбалери урадили су оно што више нико никада неће бити у прилици да уради. С обзиром на то да ће специјални лифт бити склоњен, наши фудбалери искористили су јединствену прилику да се попну до куполе на висину од 65 метара. Њу краси велелепни мозаик, који је урађен захваљујући донацији руске компаније Газпром, која је дугогодишњи спонзор нашег клуба. Од укупно 13 купола, колико Храм има, највиша коју су посетили наши играчи представља архитектонско чудо. Начин на који је подигнута је задивио читав модеран свет.

Наша делегација уживала је у прилици да упозна српску историју, живот и догађаје који су представљени у мермеру, рељефима, украсу, мозаику и фрескама у Храму. Ова лепа посета улила је нашим фудбалерима и стручном штабу додатну снагу пред важне мечеве који их очекују.

Претходни текстЦрвена звезда мтс на тешком гостовању Реалу
Следећи текстЗвезда славила у Цељу након пенала