На данашњи дан „сломљен“ Кајзерслаутерн

54

На данашњи дан. 26. септембра 1996. године, Црвена звезда је забележила једну од најубедљивијих победа у европским такмичењима, а свакако најубедиљивију против једног немачког представника.

У другој сезони од повратка на европску сцену (после укидања спортских санкција нашој земљи), Црвена звезда је остварила једну од победа које ће се заувек памтити. Наступајући у Купу победника Купова, црвено-бели су елиминисали немачки Кајзерслаутерн и то на фасцинантан начин.

Захваљујући голу у гостима, Црвена звезда је најпре у квалификацијама елиминисала Хартс. Препрека у првом колу био је немачки противник који је са клупе предводио Ото Рехагел. Прва утакмица одиграна је у Немачкој, 12. септембра 1996. Домаћин је славио победу минималним резултатом, али успео је да не прими гол на свом терену што му је пружало значајну предност пред реванш у Београду.

Тренер Владимир Петровић Пижон одлучио се у реванш утакмици пружи шансу Звонку Милојевићу, Братиславу Живковићу, Предрагу Станковићу, Горану Ђоровићу, Зорану Његошу, Ненаду Сакићу, Ненаду Ванићу, Дарку Љубојевићу, Дарку Анићу, Зорану Јовичићу и Перици Огњеновићу. Пуна Маракана од првог минута пружала је подршку момцима, али на полувреме се отишло без постигнутих голова, упркос томе што су добре прилике имали и Перица Огњеновић и Зоран Јовичић који је погодио стативу.

У 46. минуту Владимир Петровић је начинио одличан потез јер је шансу пружио Дејану Станковићу, а осамнаестогодишњи Београђанин се одужио на најбољи могући начин. Играо се 55. минут када је Дејан прихватио лопту, ослободио се једног чувара, дошао надомак казненог простора и прецизним ударцем по земљи погодио доњи леви угао гола. Испоставило се да је ово био коначан резултат након првих 90 минута игре, и ушло се у продужетке.

Мало ко је могао и да сања да ће Црвена звезда у додатних 30 минута успети чак три пута да постигне гол. Млади Дејан Станковић је до екстазе довео читав стадион али и све људе који су пратили пренос утакмице када је у 97. минуту одлично сачекао одбијену лопту, и потом из полуволеја погодио поново доњи леви угао гола.

Дилему око даљег пласмана отклонио је Зоран Његуш. У другом минуту другог продужетка, Његуш је на готово идентичан начин као Дејан Станковић у 55. минуту успео да савлада голмана немачке екипе. Тачку на ову изванредну фудбалску представу ставио је Миодраг Пантелић у 120. минуту. Била је то брза контра нашег тима, Пантелић је спретно водио лопту ка голману Реинкеу, потом га елегантно заобишао и по четврти пут обрадовао све Звездине навијаче.

Црвена звезда и клубови из Немачке одиграли су више изванредних утакмица током богате Звездине историје. Умела је Црвена звезда да заблиста управо против најјачих. За два дана, следи нови тест, и прилика за реванш Келну који је 1990. године изашао као победник из двомеча са тада шампионом Југославије.

Претходни текстЈуниори Црвене звезде шампиони Србије!
Следећи текстСрнић: Време је за нови погодак